Kamala Harris

Har aldri skjedd før

Visepresident Kamala Harris hadde i dag styringa i Det hvit hus mens sjefen sjøl var bedøvet. Samtidig er de historiske krisepakkene på vei til neste hinder.

SJEF: Visepresident Kamala Harris fungerte som USAs president i dag. Foto: Patrick Semansky, AP / NTB
SJEF: Visepresident Kamala Harris fungerte som USAs president i dag. Foto: Patrick Semansky, AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kamala Harris fungerte som som USAs president mens Joe Biden var bedøvet i forbindelse med en medisinsk sjekk.

Dette er første gang en kvinne har hatt presidentmakten i USA, ifølge CNN.

Presidenten skulle gjennomgå en koloskopi fredag. I den forbindelse ble han bli bedøvet. Koloskopien er en del av en rutinemessig helsesjekk, ifølge Det hvite hus.

Presidentenens talsperson, Jen Psaki, opplyser fredag kveld på Twitter at Biden er ved godt mot.

- Han blir på Walter Reed nasjonale millitære sykehus inntil videre for å fullføre resten av undersøkelsene, men har nå gjenopptatt sine plikter, skriver hun.

Samtidig gikk en stor del av Bidens pakke for infrastruktur og klimatiltak gjennom i Representantens hus.

220 representanter stemte for forslaget, mens 213 stemte mot. Loven skal nå videre til behandling i Senatet, hvor alle de 50 demokratiske representantene må støtte forslaget for at det skal gå gjennom.

Der er den demokratiske senatoren Joe Manchin fra West Virginia fortsatt skeptisk.

Dermed er det duket for politisk kamp mellom de moderate og progressive kreftene innad i det demokratiske partiet i tiden framover, og det er svært sannsynlig at det vil bli gjort endringer i lovforslaget.

Seier

Likevel er dette en stor seier for president Joe Biden. Han har opplevd synkende popularitet knyttet til bekymring for inflasjon, treghet i forsyningskjedene og en pandemi som ikke slipper taket.

Pakken omfatter 2100 sider med tekst og inneholder blant mye annet penger til gratis barnehage, subsidier til barnepass, helsetjenester for eldre og annen eldreomsorg, samt tiltak for ren energi og elektriske biler delvis finansiert av økt skatt for rike og selskaper.

I tillegg skal skattevesenet IRS få 80 milliarder dollar i økt budsjett for å kunne ettergå og undersøke manglende skatteinntekter, en ordning som Det hvite hus mener vil hente inn 207 milliarder dollar over det neste tiåret.

Budsjettunderskudd

Bidens opprinnelige forslag var på formidable 3500 milliarder dollar. En så stor pakke falt i dårlig smak selv hos partifeller.

Krisepakkens størrelse er seinere nedskalert til 1750 milliarder dollar.

Zzzz: Under FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow, kunne det se ut som om president Joe Biden slet med å holde øynene åpne. Video: Washington Post Vis mer

Representanter for begge partier har uttrykt bekymring for hvordan lovforslaget skal finansieres. Kongressens budsjettkontor (CBO), et ikke-politisk føderalt organ, har beregnet at pakken vil øke budsjettunderskuddet med 367 milliarder dollar over det neste tiåret.

Reglene for CBOs analyser gjør at de ikke kan ta med den økte inntjeningen fra skattevesenet, men budsjettkontoret vedgår at hvis man hadde gjort det ville beregningen deres bli redusert til et økt underskudd på 160 milliarder dollar over ti år.

Selv om begge partier har sine forbehold når det kommer til kostnadene, har de begge stilt seg bak kraftige økninger i budsjettunderskuddet tidligere.

I 2017 stemte republikanerne gjennom et skattekutt på 1900 milliarder dollar, mens demokratene brukte like mye på koronatiltak tidligere i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer