Har «all makt»: - Svært ubehagelig

Oljeprisen har igjen steget over 90 dollar fatet, og den kan bli høyere.

HAR KONTROLL: Saudi-Arabia, med kronprins Mohammed bin Salman i spissen, har kontrollen og makta på oljemarkedet. Foto: AP Photo / Jacquelyn Martin / NTB
HAR KONTROLL: Saudi-Arabia, med kronprins Mohammed bin Salman i spissen, har kontrollen og makta på oljemarkedet. Foto: AP Photo / Jacquelyn Martin / NTB Vis mer
Publisert

- All makt er flytta tilbake til OPEC. Nå er det OPEC og Russland som styrer, sier Bjarne Schieldrop, analysesjef for råvarer i SEB, til Børsen.

Denne uka steg oljeprisen til det høyeste nivået så langt i år, da den bikket over 90 dollar igjen. Så høy har ikke oljeprisen vært siden oktober i fjor.

- Overraskende kutt

Den siste oppgangen i oljepris kom i kjølvannet av at Saudi-Arabia og Russland annonserte at de vil forlenge sitt produksjonskutt ut året.

Til sammen er kuttet på 1,3 millioner fat per dag, der Saudi-Arabia står for brorparten med sitt kutt på én million fat.

- Det kom overraskende på markedet. Det var en kraftfull beskjed, sier Schieldrop.

Avgjørelsen vil føre til at verdens samlede oljeproduksjon vil være ni millioner fat per dag over en periode på seks måneder. Det er det laveste nivået på flere år.

Dette skjer samtidig som markedet blir stadig strammere, og etterspørselen er på vei opp. Og det er altså OPEC og Russland som sitter med kontroll over utviklingen - og kanskje aller viktigst - prisutviklingen, rett og slett fordi skiferolja er på vikende front.

- Spørsmålet er hvor de vil ha prisen. På den ene siden vil de ha så mye som mulig, men setter de oljeprisen til 200 dollar så krasjer markedene, sier Schieldrop, og legger til:

- Det er ikke noen god idé.

Det kan også være et ønske fra Saudi-Arabia om å få prisen opp til 100 eller 110 dollar per fat, men det kan man ikke si sikkert for øyeblikket.

- Prisene kan drives høyere

Det internasjonale energibyrået (IEA) advarer også om at markedet kan bli enda strammere i de kommende månedene.

«Dersom Opecs nåværende mål opprettholdes, kan lagrene minkes med 2,2 millioner fat i tredje kvartal og 1,2 millioner fat per dag i fjerde kvartal, med en fare for at det driver prisene enda høyere», heter det i Opecs augustoppsummering, som altså kom før det forlengende produksjonskuttet ble annonsert.

Men det er ikke sikkert at det er et ønske om å drive opp prisene som er Saudi-Arabias rasjonale bak produksjonskuttet.

- De har en av verdens største ordrebøker. De selger fysisk olje til kunder i hele verden. Raffinerier bestiller en, to, tre, fire måneder fram i tid. De kan se framover i tid. De kan se hvordan etterspørselen er om tre måneder - hvor sterk ordreboka er, sier Schieldrop.

Dermed kan det tenkes at dette er et grep for å forhindre at oljeprisen faller under 85 dollar fatet.

- Saudi-Arabia ser at økonomien stopper opp. USA sakker farten, så det blir en dårlig utvikling. Det kan hende de vil være i forkant, for å forhindre lagerbygging.

- Gjort med overlegg

Schieldrop forklarer at det i det hele tatt er en «dyp skepsis til den økonomiske veksten», noe som også er grunnen til at oljeprisen ikke spretter rett opp til 100 eller 110 dollar i kjølvannet av Saudi-Arabias produksjonskutt.

- Hadde vi hatt en solid vekst i verden, og ikke den berg-og-dal-banen vi har nå, så ville det å kjøre to millioner fat i underskudd i flere måneder vært rake veien oppover i pris. Men den har stoppet på 90 dollar, og det er tegn på dyp bekymring.

Dyp bekymring er det også grunn til å tro at det er i Det hvite hus. I USA slår oljeprisen direkte ut på pumpeprisen på drivstoff ut til amerikanske konsumenter. En høyere oljepris er dermed dårlig nytt for Joe Biden, og det bare et snaut år før et nytt presidentvalg.

For dersom IEA har rett, og det blir et løpende oljeunderskudd, så vil prisen gå opp til 100-110 dollar. Og da vil «de røde lampene begynne å lyse i Biden-administrasjonen».

- Da er det slik at Saudi-Arabia ene og alene har gjort det med overlegg. Det er vanskelig å akseptere. Man kan akseptere at uforutsette ting driver oljeprisen opp, men at en med overlegg driver den opp i 100-110 dollar når sentralbankene jobber vettet av seg for å få ned inflasjonen - det faller ikke i god jord.

- Svært ubehagelig

Det store spenningsmomentet knytter seg da til hva Joe Biden vil gjøre, selv om han strengt tatt ikke kan gjøre så mye med situasjonen.

- Hvis han klager offentlig vil han bare vise sin maktesløshet. Han må nok gjøre det i en telefon direkte til bin Salman. Hvis ikke viser han hvor lite makt han har, sier Schieldrop, og fortsetter:

- Det er svært ubehagelig. De vet hvor sensitive amerikanske konsumenter er på bensinpriser.

Det ser tilsynelatende ut som USA og Biden har vendt seg mot tungt sanksjonerte land som Iran og Venezuela for å få mer olje på markedene.

Ifølge Bloomberg har det også i månedsvis pågått hemmelig diplomati mellom Iran og USA, som blant annet skal ha ført til en uformell ordning rundt oljeflyten fra Iran.

Det skal dreie seg om at USA har lettet litt på håndhevingen av sanksjoner på iransk oljesalg.

- Omtrent det eneste Biden-administrasjonen kan gjøre for å motvirke saudiarabiske kutt er å bringe mer olje inn i markedet fra andre land. Iran og Venezuela er de beste kandidatene, sier Jorge León, økonom ved Rystad Energy, til New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer