Har «all makt»: - Svært ubehagelig

Oljeprisen har igjen steget over 90 dollar fatet, og den kan bli høyere.

HAR KONTROLL: Saudi-Arabia, med kronprins Mohammed bin Salman i spissen, har kontrollen og makta på oljemarkedet. Foto: AP Photo / Jacquelyn Martin / NTB
HAR KONTROLL: Saudi-Arabia, med kronprins Mohammed bin Salman i spissen, har kontrollen og makta på oljemarkedet. Foto: AP Photo / Jacquelyn Martin / NTB Vis mer
Publisert

- All makt er flytta tilbake til OPEC. Nå er det OPEC og Russland som styrer, sier Bjarne Schieldrop, analysesjef for råvarer i SEB, til Børsen.

Denne uka steg oljeprisen til det høyeste nivået så langt i år, da den bikket over 90 dollar igjen. Så høy har ikke oljeprisen vært siden oktober i fjor.

- Overraskende kutt

Den siste oppgangen i oljepris kom i kjølvannet av at Saudi-Arabia og Russland annonserte at de vil forlenge sitt produksjonskutt ut året.

Til sammen er kuttet på 1,3 millioner fat per dag, der Saudi-Arabia står for brorparten med sitt kutt på én million fat.

- Det kom overraskende på markedet. Det var en kraftfull beskjed, sier Schieldrop.

Avgjørelsen vil føre til at verdens samlede oljeproduksjon vil være ni millioner fat per dag over en periode på seks måneder. Det er det laveste nivået på flere år.

Dette skjer samtidig som markedet blir stadig strammere, og etterspørselen er på vei opp. Og det er altså OPEC og Russland som sitter med kontroll over utviklingen - og kanskje aller viktigst - prisutviklingen, rett og slett fordi skiferolja er på vikende front.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.