Norges «ukjente» milliardær­arving:

- Har alt å tape

I et sjeldent intervju med Agderposten og Dagens Næringsliv bryter Knut Ugland tausheten om gigantarven etter bestefar.

NY PÅ TOPPEN: Denne måneden overtok Knut Nikolai Tønnevold Ugland offisielt milliardformuen i familiekonsernet. Foto: Synnøve Skeie Fosse
NY PÅ TOPPEN: Denne måneden overtok Knut Nikolai Tønnevold Ugland offisielt milliardformuen i familiekonsernet. Foto: Synnøve Skeie Fosse Vis mer
Publisert

Grimstad-mannen Knut Nikolai Tønnevold Ugland (35) er en av Norges rikeste målt i pengeverdier.

I motsetning til milliardærarvinger som Katharina og Alexandra Andresen, eller Gustav Magnar Witzøe, har Uglands ansikt vært langt mindre eksponert i norsk offentlighet.

Han har ikke ønsket å la seg intervjue. Høsten er det eneste sikre tegnet på uunngåelig medieomtale av navnet hans - når skattelistene gjøres tilgjengelig.

- Usikker på om jeg er god nok

I et sjeldent intervju med Agderposten og Dagens Næringsliv tar 35-åringen bladet fra munnen om milliardarven, familierelasjoner og det enorme ansvaret han nå skal forvalte.

På papiret er det 11 år siden den da 24 år gamle Ugland arvet milliardverdiene etter sin morfar, skipsreder Johan Jørgen Ugland.

Først 2. oktober i år fikk 35-åringen full råderett.

- (...) Jeg kunne ha vært bonde og «bare» det, men jeg føler et ansvar for det oppdraget som er gitt meg. Det er mye ansvar og mye press. Men altfor spennende til å gi slipp. Som arving har du egentlig alt å tape. Jeg vil alltid bære arvingstempelet i panna. Alle ville vel helst skapt noe selv, fra bunnen. Men sånn er det jo bare. Noen må arve. Det ble meg - og jeg skal gjøre så godt jeg kan. Det handler vel, enkelt sagt, om å gjøre flere ting riktig enn feil. Men jeg kommer alltid til å være usikker på om jeg er god nok, sier Ugland til Agderposten og DN.

Tidligere fotballspiller

Formuen har fram til nå blitt styrt av et forvaltningsråd på tre personer. På samme tid står Uglands bakgrunn i sterk kontrast til den nye rollen som reder og verftseier.

Som ungdom gikk han på Norges Toppidrettsgymnas og prøvde seg som fotballspiller i klubbene Lyn, Skeid og Korsvoll.

I fotballen er det derimot lokalklubben Jerv som har vært milliardærens hjerte nærmest. Han har tidligere vært keeper i Grimstad-klubben. Selv om drakta er lagt på hylla for lengst, er 35-åringen aktiv i klubben med familierederiet som hovedsponsor.

Selv drømte han om et liv som bonde. Så fikk han milliardarven i fanget.

- UBEHAGELIG: Katharina Andresen regner som en av Norges rikeste. Hos Skavlan snakker hun ut om hvordan hun taklet dette i barndommen. Video: NRK Vis mer

Ifølge Kapital har Ugland en bachelor i økonomi og administrasjon fra Universitetet i Agder. Magasinet anslo tidligere i høst at han har en formue på 2,85 milliarder kroner.

- Jeg er privilegert

Overfor DN og Agderposten anslår Ugland at formuen i realiteten kan være opp mot en milliard kroner mer. På spørsmål om hvilket forhold 35-åringen har til penger, svarer han:

- Pengene tilhører selskapet. Jeg skal ikke berike meg selv mer enn nødvendig. Det er mange medarbeidere gjennom mange år som har æren for det vi har bygget opp. Men jeg ser jo det - at jeg er privilegert. Men jeg har ikke ubegrenset til privat forbruk. Ellers går det meste jeg har måttet ta ut av rederiet til å dekke skatter og avgifter. Jeg har sikkert tatt ut 600-700 millioner kroner fra rederiet i utbytter siden jeg arvet.

Børsen har vært i kontakt med Knut Nikolai Tønnevold Ugland, som ikke har noe å tilføye utover det som framkommer i intervjuet.

Knuts bestefar Johan Jørgen Ugland døde i mars 2010, og ble 88 år gammel.

Tre år seinere gikk hans kone - Knuts stebestemor - Ellen Ugland, uventet bort i det som av politiet ble etterforsket som et mistenkelig dødsfall. Kripos ble koblet inn i saken, men til slutt ble det slått fast at dødsfallet var naturlig.

Barnebarnet satt igjen som enearving.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer