Ny nasjonal corona-nedstenging:

- Har faen ikke truffet på ett år

Hele Norge dro på smilebåndet da de leste restaurantsjefen Marius Heitmanns skjenketirade i januar. Nå har regjeringen igjen stengt ølkranene, men Heitmann er langt fra lattermild.

CORONA-ÅRET: Fra Erna Solberg stengte Norge til vi åpnet det og Espen Nakstand anbefalte oss å holde oss hjemme igjen. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Da smitten økte kraftig i januar, innførte regjeringen en nasjonal skjenkestopp. Det var et av flere tiltak som skulle slå ned smitten, selv der smitten hadde vært så godt som ikke-eksisterende.

Som for eksempel Hammerfest i Troms og Finnmark.

Og det fikk Marius Heitmann, eier og daglig leder av Fresh restaurant og bar i nettopp Hammerfest, til å reagere kraftig. Da lokalavisa MittHammerfest.no ba bar- og restaurantsjefen om en kommentar, dro Heitmann til:

«Man kan jo ikke gjøre annet enn å bøye seg over og la regjeringen gjøre seg ferdig. Vi har blitt rævpult hele året, så vi skal nok klare to uker til. That's my comment», sa Heitmann til lokalavisa da.

RAMSALT KRITIKK: Marius Heitmann, daglig leder og eier av Fresh restaurant og bar i Hammerfest, kommer med ramsalt kritikk av de nasjonale tiltakene. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK
RAMSALT KRITIKK: Marius Heitmann, daglig leder og eier av Fresh restaurant og bar i Hammerfest, kommer med ramsalt kritikk av de nasjonale tiltakene. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK Vis mer

Nå har regjeringen på ny innført skjenkestopp. Begrunnelsen er igjen den økte smitten, som i det siste har slått alle rekorder. Igjen påvirker tiltakene hele landet, også Hammerfest, hvor det de siste to ukene er blitt påvist to nye smittetilfeller.

Igjen reagerer Heitmann. Kraftig.

KVELERTAK: Bareier Marius Heitmann om regjeringens sjenkerestriksjoner. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

«Hvor er handlingskrafta?»

I et intervju med Dagbladet beskriver Heitmann de nye nasjonale tiltakene som «meningsløse» og «bak mål». Han kaller regjeringens begrunnelse «latterlig» og mener regjeringens tiltak «bommer hver gang, hele tida».

- Hvordan går det?

- Nei, man begynner jo å lure på om man blir sinnssyk. Det går bra, utrolig nok. Man har kommet dit at man ikke kan gjøre annet enn å smile og le.

- Hva tenkte du da Bent Høie og regjeringen annonserte de siste tiltakene?

- Når jeg ser Høie sier han har forståelse for de stedene uten smitte … det er da man blir fortvilt. Det er så sinnssykt, så bak mål. De har faen ikke truffet med tiltakene på ett år. De bommer hver gang, hele tida, det er helt rått at det går an å være så talentløs.

- Myndighetene har jo flere ganger klart å få ned smitten med inngripende tiltak?

- Ja, men så øker det hele tida. Første uka i januar gikk det 6000 personer forbi den obligatoriske coronatesten ved grensene. Det er som Nytt på Nytt sa: Obligatorisk, hvis du vil. Hvor er handlingskrafta? Hvor er ballene? De har det ikke. Det er bare tull alt sammen.

Heitmann sikter til at det fra 2. til 7. januar var over 6200 personer som passerte teststasjonen ved Gardermoen, tross at det da var innført obligatorisk testing ved grensa, ifølge VG.

SKJENKESTOPP: Helseminister Bent Høie varsler at det blir nye, strenge nasjonale tiltak til over påske. Det blir blant annet skjenkestopp i hele landet. Video: NTB Vis mer

«Blir så meningsløst»

- Hva er så en bedre løsning?

- De kunne ha stengt basert på sykehuskapasiteten rundt omkring. Det er det eneste forsvarlige. Det er jo sånn de begrunner dette, at helsevesenet ikke skal overbelastes. Hadde man stengt regionalt og lokalt basert på sykehuskapasiteten, hadde Hammerfest vært åpent. Hadde man gjort det, kunne man akseptert galskapen, men dette blir så meningsløst. Helt siden januar har man hatt spiseplikt, det har vært fram og tilbake, til høyre og venstre, nå kan du reise, nå kan du ikke reise … det blir bare tull, mens vi sitter her og blør. Og så venter vi, så ser det lysere ut, og så klikker regjeringen nok en gang.

- Men for å hindre smitte, må man ikke forhindre at folk treffer hverandre sosialt?

- Hva vil de vi skal gjøre? Ja, jeg har forståelse for at det trengs tiltak, men de trår feil hver gang. Det er til å bli tullete av. Det er helt bak mål, hver eneste gang. Den ene lille gangen man har hatt et utbrudd her oppe, har det vært full kontroll etter kort tid. Tromsø hadde et stort utbrudd, men fikk kontroll etter et par uker. Det samme skjedde i Trondheim. Det er rimelig store byer sammenliknet med Hammerfest. Her er det 10 000. Hvor skjer smitten i Oslo, hvor ingenting er åpent? Skjønner man litt, skjønner man alt. Det skjer hjemme hos folk som er blakkere enn folk flest, og hvor det bor flere folk enn hos folk flest. Det er det man må jobbe etter, og man burde ha stoppet dette ved grensa. Det er derfor man har fått det muterte viruset, fordi man fortsetter å la folk reise. Hvor er handlingskrafta og ballesteinene? De er ikke der. Det er ikke noe handlekraft.

STORTINGET: Etter dagens spørretime kunne statsminister Erna Solberg avsløre endring i påskeplanene. Reporter: Steinar Suvatne / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Forrige gang det ble et nasjonalt skjenkeforbud, overkjørte Stortinget regjeringen. Vil du oppfordre Stortinget til å gjenta det?

- Nå er det faen meg mer på plass enn tidligere. Greit, steng klokka 22.00, det er helt i orden. Å bare sitte og spise, det er ikke artig. Man vil ta seg en øl eller et glass vin til maten. Jeg forstår godt at det stenges i Viken, Hemsedal og andre hyttekommuner hvor det er tusenvis i påsken hvert år, det er helt i orden, men vi i nord er så heldige at vi lever i en helt annen verden. Men så skal vi fortsette å bli kvalt, hele veien.

Da Dagbladet sendte intervjuet til sitatsjekk hos Heitmann, svarte han følgende tilbake:

«Du kan gjerne føye til; Takk for kaffen Bent Høie og Erna. Lykke til med valget til høsten!!».

SVARER: Statsminister Erna Solberg får spørsmål om 60-årsfeiringen på Geilo. Vis mer

Dette sa Høie

Etter tirsdagens pressekonferanse fikk helseministeren spørsmål fra Dagbladet om hva han ville si til dem som bor i kommuner med lav tiltaksbyrde og lavt smittetrykk, men som nå får strenge regler.

- Jeg vil si at dette gjør vi for at de nettopp skal unngå å havne i den situasjonen folk i Oslo har vært i, nemlig å måtte leve med veldig strenge regler over veldig lang tid, svarte Høie.

- Nå er risikoen for utbrudd så høy, også på steder som ikke har hatt smitte på lang tid, at dette er nødvendig å gjøre for å redusere den risikoen, fortsatte han.

Dagbladet har vært i kontakt med Helsedepartementet, som ikke har noe å tilføye.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer