Har fått nok av turister. Flytter

Danske Claus Iversen (44) bor i turistdestinasjonen Christianfeld, som er på UNESCOs verdensarvliste. Nå har han fått nok av turistene, og flytter.

FLYTTER: Claus Iversen har fått nok av «uebehøvlede» danske turister, og vil nå flytte fra Christiansfeld. Foto: Privat
FLYTTER: Claus Iversen har fått nok av «uebehøvlede» danske turister, og vil nå flytte fra Christiansfeld. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er et praktisk menneske. Det er to løsninger på dette: Enten kan man utestenge alle turister fra Christiansfeld, eller så kan man flytte fra problemet.

Det sier danske Claus Iversen til Børsen.

Irritert på danske turister

I et intervju med den danske avisa JydskeVestkysten fortalte han denne uka at han nå hadde sett seg så lei på turistene at han så seg nødt til å flytte fra Christiansfeld, en by som står på UNESCOs verdensarvliste.

Iversen har bodd i sentrum av Christiansfeld siden januar 2016, men nå har den 44 år gamle IT-konsulenten fått nok.

Det interessante er at dette skjer samme sommeren som antallet utenlandske turister i den historiske byen er langt lavere enn det pleier å være.

Riktignok er Danmark nå åpent for turister fra store deler av Europa, men den store strømmen av utenlandske turister har ikke Iversen og innbyggerne i Christiansfeld fått merke.

Nettopp her ligger på mange måter problemet for Iversen, for i år er det dansker som har stimet til byen for å se på de historiske bygningene og smake byens berømte honningkaker.

Og det er de danske turistene som er problemet, ifølge Iversen.

- Denne sommeren har vært spesiell. Det er ikke mange flere turister, det er færre utenlandske, flere danske, så antallet er jo det samme, men turistene virker mer aggressive, sier Iversen.

- På hvilken måte?

- De mangler det vi på dansk kaller «pli». De tar ikke hensyn til folk. Christiansfeld har smale gater, så når vi som bor her kjører med bil, kan det være vanskelig å komme gjennom, fordi turistene står i veien og blokkerer. Når man da ruller ned vinduet og gir et vennlig tegn om at de skal flytte seg, så får man ofte en ubehagelig tilbakemelding.

De siste ukene har Egeskov Slot i Danmark opplevd mange ivrige turister som ønsker å besøke turistattraksjonen. Det har ført til masse klager og bråk, ifølge danske BT. Video: Egeskov skog Vis mer

- Ubehagelige tilbakemeldinger

Det er brosteinsbelagte gater i sentrum av byen som trekker så mange turister til seg årlig, så Iversen har forståelse for at mange oppfatter disse gatene som gågater, spesielt siden de ifølge ham ikke er særlig godt skiltet.

- Men de fleste flytter seg raskt når vi kommer. Dersom man har vinduene nede så kan man høre de sier unnskyld på de nordiske språkene, eller «entschuldigung». Men dersom de er danske hører man aldri noe.

De danske turister er ifølge Iversen heller ikke så opptatt av de fastboendes privatliv og private eiendomsrett. Flere ganger har han opplevd at turister søker tilflukt i hans oppgang når det regner.

- Christiansfeld har vært plaget av innbrudd. Jeg har hørt folk som har vært oppe og tatt i døra min om natta, og derfor har jeg installert alarm. Når man da plutselig hører et voldsomt oppbud av folk i gangen, da får man angst. Man vil ha folk vekk, oppgangen er privat. Når jeg gir beskjed om det får jeg meget ubehagelige tilbakemeldinger, sier Iversen, og fortsetter:

- Det er et hotell på andre siden av gata der de kan ta seg en drink mens de venter på å dra videre, men de skal absolutt stå i oppgangen. Jeg har aldri opplevd at utenlandske turister oppfører seg sånn.

- Hva sier de andre beboerne i Christiansfeld?

- Jeg tror det er blandet. Snakker du med en kjøpmann så sier han at vi skal leve av turistene, men så kommer det gjerne et men: Noen bør oppføre seg litt penere.

- Jeg tror noen er redd for å si at det blir for mye med de ubehøvlede danske turistene.

- Hensynsfulle gjester

Lise Thomsen i Christansfeld Centeret, et lokalt turistsenter, forteller at de jobber for at turismen skal være bæredyktig, altså at den ikke skal være så voldsom at den blir uutholdelig for innbyggerne.

Hun opplever at de har flere gjester enn tidligere, men har så langt ikke fått noen direkte tilbakemeldinger om at turismen har tatt overhånd.

- På generelt grunnlag synes jeg vi har hensynsfulle gjester. Det er selvfølgelig enkelte som ikke kan oppføre seg ordentlig, men det er virkelig ikke det som dominerer. Men vi skal selvfølgelig være lydhøre, sier Thomsen til JydskeVestkysten.

Hun forteller at de trolig vil gå i gang med en evaluering etter årets sesong, for å se om de kan sette i verk noen ekstra tiltak for å lette trykket på lokalbefolkningen, som for eksempel å kikke på trafikkavviklingen.

- Vi er alle interessert i at det er turister her, og at det er liv i byen, og jeg hører også helt generelt at folk er stolte av at de er en verdensarv. Men det er en balansegang, sier Thomsen.

Også Iversen, som altså opplever turiststrømmen som så uutholdelig at han har bestemt seg for å flytte, er enig i at de fleste oppfører seg pent, men at rundt 1 prosent ikke gjør det.

Han har i alle tilfeller veldig store forståelse for at Christiansfeld er et populært feriemål for både danske og utenlandske turister.

- Det er en by som for en stor del lever av turisme, så jeg kan godt skjønne at det ble et lite ramaskrik av mitt utspill. Det er jo en UNESCO-by, og den er vel verdt å besøke om man elsker historie, men for meg har det blitt for mye negative opplevelser i forhold til hvor godt det er å leve i byen.

LANGE KØER: I Charlottenberg var det mange nordmenn som hadde møtt opp for å nyte svenske priser på alkohol. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Irritert på snusforsøpling

Claus Iversen er heller ikke den eneste dansken som synes turistene har en vei å gå når det gjelder oppførsel. På øya Bornholm kastet tidligere denne uka flere av lokalbefolkningen seg på et kollektivt sukk. De hadde sett seg lei på at folk ikke respekterer reglene ved den fredede slottsruinen Hammershus.

Her hjemme har det også vært et voldsomt trøkk ved en del av de mest populære severdighetene, riktignok ikke i bebodde strøk.

Onsdag 15. juli kunne politiet i Sørvest melde på Twitter at parkeringsplassene ved Preikestolen var fulle, og at det var lange køer på veiene.

Fulle parkeringsplasser kan knapt nok norske turister lastes for, men også her på berget har ferierende fått på pukkelen. Den norske fjellguiden Ørjan Venås har sett seg lei på at snusere kaster fra seg brukte snus når de tar seg opp på Besseggen.

- Det eneste vi ser av søppel er de som spytter posesnus. Det er nåkka forbanna drit, sa Venås til Dagbladet.

HAWAII: Innbyggere på Hawaii fortviler over turister som tar seg til rette for å sikre gode feriebilder på Instagram. Foto/video: NTB Scanpix / Newsflare. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer