SAS-streik:

Har fått Ukraina-unntak

Selv om SAS-pilotene streiker, fortsetter selskapet å fly for å hente ut sårede ukrainske soldater.

DISPENSASJON: Etter avtale med Regjeringen henter SAS ut skadde ukrainske soldater fra Ukrainas naboland. Foto: Urbanandsport/NurPhoto/Shutterstock/NTB
DISPENSASJON: Etter avtale med Regjeringen henter SAS ut skadde ukrainske soldater fra Ukrainas naboland. Foto: Urbanandsport/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble 900 SAS-piloter tatt ut i streik, og flere hundre flyavganger er meldt innstilt i dagene framover.

Noen flyvninger i forbindelse med Ukraina-konflikten foregår imidlertid som planlagt.

I forkant av konflikten mellom SAS og pilotene i selskapet ble det nemlig godkjent en dispensasjon for SAS-fly som frakter sårede ukrainske soldater til land som kan tilby behandling.

Dette bekrefter leder i SAS Norge Flygerforening, Jan Levi Skogvang, til Børsen.

Regjeringsavtale

Bakgrunnen for dispensasjonen er en kontrakt SAS har med regjeringen.

Denne går ut på at SAS utfører medisinske evakueringer på vegne av den norske regjeringen. Avtalen er inngått med Forsvaret, men forvaltes av Utenriksdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Justisdepartementet.

Talsperson i Forsvaret, Vegard Finberg, bekrefter overfor Børsen at denne avtalen opprettholdes.

- Det er gitt dispensasjon i streiken slik at den medisinske evakueringsavtalen blir stående, sier Finberg.

Flyr sårede til sykehus

- SAS stilte fly til disposisjon i forkant av krigen, og har i flere uker hentet ut sårede ukrainske soldater og fløyet dem til sykehus, forteller pilotleder Jan Levi Skogvang.

Etter det han erfarer, dreier det seg om to til tre ukentlige flyginger.

Den norske regjeringen måtte tåle krass kritikk da det ble kjent at Norge gjentatte ganger hadde blitt bedt om å bidra med evakuering av skadde soldater, uten å svare ja.

Den første forespørselen til Norge om å yte bistand kom allerede 23. april, etterfulgt av ytterligere tre forespørsler i mai. Først 31. mai bekreftet regjeringen at Norge skulle bistå.

Ytterligere tolv dager seinere kunne de første soldatene lande på Gardermoen. Da hadde konflikten mellom Russland og Ukraina allerede pågått i fire måneder.

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser til Børsen at de norske flyene ikke flyr inn i ukrainsk luftrom, men at de sårede soldatene hentes i Ukrainas naboland og deretter flys til lang i Europa som kan tilby nødvendig behandling.

Så langt er det utført over ti flygninger, og det er planlagt flere i tiden framover.

Etter tsunamien i Thailand i 2004 ble det også brukt SAS-fly for å frakte flomofre hjem. Dette inngikk i den omtalte evakueringsavtalen selskapet har med regjeringen.

- Kritisk

Skogvang opplyser om at det også er dispensert for transport av medisinsk kreftmateriell innad i Norge. Avtalen omfatter hovedsakelig Nord-Norge.

- Det er tidsmessig kritisk at dette kommer fram fort, så dette er dispensert for. Vi skal ikke sette liv og helse på spill, understreker fagforeningslederen.

Rettelse: I en tidligere versjon av artikkelen stod det at SAS henter ut sårede soldater fra Ukraina. Soldatene blir hentet ut fra Ukrainas naboland, ikke direkte fra Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer