Hytteutbygging:

- Har gått for langt

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) ønsker en strengere praksis for hytteutbygging i Norge. - Samlet sett mener jeg det har vært for mye bygging og for få begrensninger.

MYE AREALTAP: Espen Barth Eide (Ap) ønsker en strengere praksis når det kommer til utbygging av hytter. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MYE AREALTAP: Espen Barth Eide (Ap) ønsker en strengere praksis når det kommer til utbygging av hytter. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Tirsdag omtalte Børsen Naturvernforbundets Per-Erik Schulze, som tok til orde mot hytteutbygging hvor naturområder utsettes for store inngrep.

Nå får han støtte fra klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

- Etter mitt klare syn har det vært for mye arealtap i forbindelse med hyttebygging, og det må vi gjøre noe med, sier statsråden til Børsen.

Der Schulze i Naturvernforbundet går ut mot flere spesifikke hyttefelt, ønsker ikke Barth Eide å kommentere enkeltprosjekter, men er mer generell i sin kritikk:

- I Norge har det gått for langt, sier han, og fortsetter:

- Istedenfor å bygge inn i terrenget og utnytte naturen, så har man nærmest planert deler av naturen, slik at det som var attraktiv natur blir mer byliknende, og det er jo også et ganske stort inngrep.

Vil ikke skape hytteskam

I dag finnes det rundt 450.000 hytter og andre fritidsbygg i Norge. Rundt en fjerdedel av disse er satt opp de siste 20 åra.

På spørsmål om hvorvidt de såkalte «hyttekommunene» er flinke nok til å begrense utbygging av hytter, svarer Barth Eide følgende:

- Noen kommuner mener jeg at har sluppet til for mye utbygging, hvor man liksom har endret fjellets karakter. Andre har vært mye flinkere til samling, slik at man kan ha flere mennesker ett sted, og så ha utgang til urørt natur.

- Samlet sett mener jeg det har vært for mye og for få begrensninger.

Espen Barth Eide eier ikke hytte selv, men forteller at foreldrene har ei hytte ved sjøen som de har hatt i mange år. Og den er langt fra strandsonen, opplyser han.

På fjellet har han bevisst valgt å leie, og har kommet fram til at det er praktisk.

- Hytta er like fin, jeg slipper å bekymre meg resten av året om det er snø på taket eller vannrørene har sprukket, og så betale for den tida du er her, og du får hytteopplevelsen. Og det mener jeg mange flere kunne gjøre.

Han mener likevel at det å dra på hytta er en viktig del av norsk kultur.

- Jeg har ikke tenkt til å skape hytteskam, for å si det sånn. Du skal ikke ha dårlig samvittighet for være på hytta, det er det ikke noen grunn til. Men det finnes alternativer.

LEIER: Espen Barth Eide mener flere kan gjøre som ham - å leie fremfor å eie hytte. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LEIER: Espen Barth Eide mener flere kan gjøre som ham - å leie fremfor å eie hytte. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Arbeidsplasser og varme senger

Samtidig som han er for en strengere praksis, sier Barth Eide at han ikke er imot at det bygges flere hytter. Det han ønsker er at kommunene først skal tenke: «hvor mange hytter trenger vi?».

- Man kan jo få turister på andre måter. Du kan ha pensjonat, turisthytte, hotell, leieordninger og delehytter, som for en liten kommune kan være økonomisk om man tenker seg om.

Han legger fram et eksempel der det planlegges et byggefelt, kommer mange arbeidere, bygger og drar igjen. Deretter er eierne av de nye hyttene der noen uker i året.

Det gir til nøds én ekstra stilling på den lokale Coop-butikken, mener Barth Eide.

- Mens hvis du bygger pensjonat eller hotell, vil det være folk som skal lage mat og re opp senga. Det skaper flere varige arbeidsplasser, og du får det vi kaller varme senger. At ei uke er jeg på hotellet, og neste uke er det noen andre på det rommet.

- Da har du bygget mindre, men du får folk opp på fjellet eller til kysten.

HYTTEFELT: Espen Barth Eide mener det har vært for mye hytteutbygging. Han vil ikke kommentere enkeltprosjekter. Her fra Hafjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HYTTEFELT: Espen Barth Eide mener det har vært for mye hytteutbygging. Han vil ikke kommentere enkeltprosjekter. Her fra Hafjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Oppfordring til kommunene

I fjor kom regjeringen med en veileder der det blant annet står at man bør bygge mer konsentrert, og unngå å bygge på høyfjell.

Rett før sommeren kom dokumentet «Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging 2023 - 2027», som forteller kommuner og fylkeskommuner hvordan regjeringen tenker rundt arealplanlegging.

I dokumentet, som kommer hvert fjerde år, er det for første gang et eget kapittel om klima, miljø og natur for framtida. Her står det blant annet om hva som skjer når man endrer areal, slik at det slippes ut karbon.

Et steg i riktig retning, ifølge Espen Barth Eide.

- Vi må passe på at summen av all arealplanlegging gjør at Norge som helhet når våre naturmål.

For at det skal gå, har Barth Eide en tydelig oppfordring til kommunene, som forvalter over 80 prosent av arealet i Norge:

- Tenk gjennom hva som skaper mest liv og røre i bygda: at det kommer noen bygningsarbeidere i en kort periode, eller varige arbeidsplasser knyttet til varme senger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer