Russland-sanksjoner:

- Har gått forbi Nord-Korea

EUs sanksjoner setter press på bankene, som må kartlegge et enormt nettverk av russiske transaksjoner. Nå har Russland gått forbi Nord-Korea på «straffelista», ifølge en dansk banktopp.

DUSJ AV STRAFFETILTAK: Vestens sanksjoner regner over Putin og hans innerste krets. Foto: Aleksej Druzhinin/Sputnik/AP/NTB
DUSJ AV STRAFFETILTAK: Vestens sanksjoner regner over Putin og hans innerste krets. Foto: Aleksej Druzhinin/Sputnik/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vesten innfører stadig nye økonomiske straffegrep mot russiske individer, selskaper og banker for å isolere Russland og Putin, samt ramme presidentens innerste krets midt på pengepungen.

EU har hittil svartelistet totalt 862 individer og 53 enheter. Norske myndigheter var tidlig ute og meldte at de ville slutte seg til sanksjonene.

Fordi Norge ikke er en del av EU, og sanksjonene ikke er en del av EØS-avtalen, må sanksjonene oversettes og gjøres til norsk forskrift, noe Utenriksdepartementet nå jobber med.

Før den tid kan ikke norske selskaper eller banker straffes for brudd på straffetiltakene, skriver DN.

- Mest sanksjonerte

Danmark har vært medlem av EU siden 1973. Her jobber bankene på spreng for å hindre sanksjonerte personer i å ta i bruk fryste midler.

- Litt avhengig av hvilke sanksjoner man ser på, så kan man overordnet konkludere med at Russland har gått forbi Nord-Korea som den mest sanksjonerte økonomien i verden, sier Amalie Korning Wedege i Danske Bank til avisa Finans.

«SE PÅ SVERDET»: Nord-Koreas leder Kim Jong-un presenterer et sverd til Vladimir Putin i 2019. Foto: Aleksej Nikolskij Sputnik/Reuters/NTB
«SE PÅ SVERDET»: Nord-Koreas leder Kim Jong-un presenterer et sverd til Vladimir Putin i 2019. Foto: Aleksej Nikolskij Sputnik/Reuters/NTB Vis mer

Hun leder bankens danske avdeling for sanksjonsoverholdelse, og viser til at bankene nå holder øye med flere tusen russiske oligarker, politikere og embetsmenn, samt hele den russiske finanssektoren.

Bankene skal på kort tid kunne fryse midlene deres og blokkere aktiviteter på de internasjonale markedene, forteller Wedege.

- Vi implementerer et tett nett av sanksjoner som kombinerer frysing (av midler, red.anm.), blokkering av hele sektorer og geografiske områder, finansielle restriksjoner, eksport- og importkontroll, restriksjoner på russisk tilgang til den vestlige finanssektoren og Swift-blokkering. Så selv om vi som bank ikke har en stor direkte eksponering, krever vårt arbeid en spesielt grundig aktsomhet og nøyaktighet - slik at sanksjonene treffer som planlagt, fortsetter Wedege.

Det norske Finanstilsynet slo i en rapport fra 2019 fast at banker i høy grad er utsatt for risiko for hvitvasking. Dette kan skje på flere måter - gjennom betalingsformidling, korrespondentavtaler og utlånsvirksomhet.

«I nasjonal risikovurdering 2018 vises det til at norsk økonomi er preget av store internasjonale bedrifter og tette bånd til utlandet – mange av de største norske bedriftene har også etablert seg i utviklingsland. Dette øker trusselen for alvorlig økonomisk kriminalitet som korrupsjon og skatte- og avgiftsunndragelser», står det blant annet.

OSLO: Polens statsminister Mateusz Morawiecki møtte Jonas Gahr Støre for å snakke om Ukraina-krigen og samholdet mellom Norge og Polen. Video: DSS Vis mer

I 2018 varslet flere amerikanske banker om at én milliard norske kroner skal ha passert gjennom ulike DNB-kontoer, og at disse kunne kobles til hvitvasking og annen kriminalitet. Det viser dokumentlekkasjen Fincen Files, som blant andre Aftenposten omtalte.

Flere stansede betalinger

Børsen har vært i kontakt med flere norske banker som understreker at de følger sanksjonskravene nøye.

Sanksjonsansvarlig i DNB, Terje Fjeldvær forteller at de allerede har satt i gang en rekke tiltak for å hindre at DNB benyttes til sanksjonsbrudd og hvitvasking av penger.

- Vi har sett en liten økning i antall stansede betalinger som følge av flere sanksjoner, blant annet fordi privatpersoner overfører til sanksjonerte banker. Det er også noe pågang og spørsmål fra kunder rundt for eksempel transaksjoner og overføringer, sier han.

Videre forteller Fjeldvær at DNB følger EU-sanksjonene så raskt de kommer, og at de ikke har ventet på norske myndigheter.

- DNB følger situasjonen tett og sørger for at vi til enhver tid er rigget for å etterleve norske og internasjonale sanksjonsregelverk. Dette innebærer at transaksjoner og kundeforhold med knytninger mot Russland følges opp så raskt som det er praktisk mulig i henhold til regelverket, sier han.

NORDEN: Statsminister i Norge Jonas Gahr Støre mener landene i Norden må ha et tett samarbeid nå som Europa står i en dramatisk situasjon. Vis mer

- Sanksjonene er et viktig virkemiddel for å få en ende på konflikten, og DNB tar denne jobben og vårt samfunnsansvar på største alvor.

Ekstra tiltak

Danske Bank har fått hard medfart i forbindelse med hvitvaskingsskandalen i filialen i Estland. Der viste det seg at banken var brukt til å sluse flere milliarder kroner til Russland og naboland, og saken har vært etterforsket av ulike myndigheter siden 2018.

Konsernets norske banksjef, Thomas Borgen, gikk på dagen etter at skandalen kom fram. Danske Bank har ikke vært etterforsket i Norge.

- Som en av Nordens største banker hviler det åpenbart et ansvar på våre skuldrer knyttet til de økonomiske sanksjonene som nå er satt i verk mot Russland, sier Danske Banks norske pressesjef, Øystein Andre Schmidt, til Børsen.

- Vi retter oss etter de sanksjoner som er innført av FN, EU, Storbritannia og USA – samt andre som måtte være relevante for banken.

EKSTRAORDINÆR SITUASJON: Danske Bank har satt inn ekstra tiltak for å følge sanksjonene, forteller pressesjef Øystein Andre Schmidt. Foto: Sturlason/Danske Bank
EKSTRAORDINÆR SITUASJON: Danske Bank har satt inn ekstra tiltak for å følge sanksjonene, forteller pressesjef Øystein Andre Schmidt. Foto: Sturlason/Danske Bank Vis mer

Han forklarer at Danske Bank har satt inn ekstra tiltak for å håndtere de ferske sanksjonene.

- Som en Nordens største og mest tradisjonsrike finansinstitusjoner har vi i Danske Bank faste og allerede planlagte og kommuniserte oppsett rundt dette. I ekstraordinære situasjoner som den vi befinner oss i nå har vi i tillegg dedikerte ressurser og team som ser til at alt dette går riktig for seg, både med hensyn til faktisk gjennomføring og kommunikasjon rundt.

Også Nordea har vært i hardt vær tidligere. I 2018 ble banken anklaget av hvitvaskingsjegeren Bill Browder for brudd på hvitvaskingsreglene, og han hevdet at penger som var innom banken stammet fra Putins krets. Økokrim henla imidlertid saken da forholdene var foreldet.

- Vi sørger for at vi overholder gjeldende lover og forskrifter knyttet til sanksjoner. Nye sanksjoner blir fortløpende kunngjort fra EU, USA og andre. Vi vurderer disse endringene fortløpende, for oss og våre kunder, og innretter oss deretter, sier kommunikasjonsdirektør i Nordea, Christian Steffensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer