Russland-sanksjoner:

- Har gått forbi Nord-Korea

EUs sanksjoner setter press på bankene, som må kartlegge et enormt nettverk av russiske transaksjoner. Nå har Russland gått forbi Nord-Korea på «straffelista», ifølge en dansk banktopp.

DUSJ AV STRAFFETILTAK: Vestens sanksjoner regner over Putin og hans innerste krets. Foto: Aleksej Druzhinin/Sputnik/AP/NTB
DUSJ AV STRAFFETILTAK: Vestens sanksjoner regner over Putin og hans innerste krets. Foto: Aleksej Druzhinin/Sputnik/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vesten innfører stadig nye økonomiske straffegrep mot russiske individer, selskaper og banker for å isolere Russland og Putin, samt ramme presidentens innerste krets midt på pengepungen.

EU har hittil svartelistet totalt 862 individer og 53 enheter. Norske myndigheter var tidlig ute og meldte at de ville slutte seg til sanksjonene.

Fordi Norge ikke er en del av EU, og sanksjonene ikke er en del av EØS-avtalen, må sanksjonene oversettes og gjøres til norsk forskrift, noe Utenriksdepartementet nå jobber med.

Før den tid kan ikke norske selskaper eller banker straffes for brudd på straffetiltakene, skriver DN.

- Mest sanksjonerte

Danmark har vært medlem av EU siden 1973. Her jobber bankene på spreng for å hindre sanksjonerte personer i å ta i bruk fryste midler.

- Litt avhengig av hvilke sanksjoner man ser på, så kan man overordnet konkludere med at Russland har gått forbi Nord-Korea som den mest sanksjonerte økonomien i verden, sier Amalie Korning Wedege i Danske Bank til avisa Finans.

Hun leder bankens danske avdeling for sanksjonsoverholdelse, og viser til at bankene nå holder øye med flere tusen russiske oligarker, politikere og embetsmenn, samt hele den russiske finanssektoren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer