Isabelle Ringnes reagerer:

- Har gått i baret

Da næringsminister Jan Christian Vestre inviterte til innspillsmøte om å øke kvinneandelen i styrer i Norge, fikk fire mannlige investorer personlig invitasjon.

IKKE FORNØYD: Isabelle Ringnes mener næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) burde visst bedre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
IKKE FORNØYD: Isabelle Ringnes mener næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) burde visst bedre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

I august annonserte næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) at han vil innføre kjønnskvotering i styrene i aksjeselskaper.

Onsdag skrev DN at Vestre i september inviterte både investorer, kapitalforvaltere og organisasjoner til et innspillsmøte før forslaget skal på høring før jul.

Fire velkjente og godt etablerte mannlige investorer, Øystein Stray Spetalen, Jan Haudemann-Andersen, Christian Ringnes og Johan H. Andresen, fikk personlig invitasjon fra næringsministeren til det nevnte møtet, ifølge avisa.

Ingen av dem dukket opp.

Grunnleggende positivt

Åtte av ni av de som stilte opp på møtet var kvinner.

Børsen har kontaktet de fire mennene. Bare investor Øystein Stray Spetalen har svart.

Spetalen sier han er grunnleggende tilhenger av å øke kvinneandelen, uten å ville uttale seg om Vestres forslag konkret.

- Kvinners deltakelse på alle nivåer i arbeidslivet har vært avgjørende for vår velstandsøkning og for bærekraften i velferdsstaten. Alt som øker kompetansenivået, både blant kvinner og menn, har vist seg å være lønnsomt for samfunnsutviklingen, sier Spetalen til Børsen.

Han forklarer at han først fikk vite om Vestres møte et par dager i forkant, og at han på det tidspunkt allerede hadde andre planer, noe som ble meddelt departementet.

Om selve forslaget sier han:

- Jeg kjenner ikke bakgrunnen eller detaljene godt nok, så det har jeg vanskelig for å si noe konkret om.

Reagerer

En annen aktør som gjerne svarer på spørsmål fra Børsen, og som tilfeldigvis er datter av en av de inviterte investorene, er likestillingsgründer Isabelle Ringnes.

Hun reagerer på næringsministeren invitasjonsliste.

- Jeg mener investorlisten burde reflektert mer mangfold, og det krever det ikke ekspertøyne for å se. Hvite menn over 50 har viktige perspektiver fordi de dominerer markedet. Like fullt er det viktig at perspektiver fra ulik alder, kjønn og etnisitet får komme til orde. Det er jo tross alt framtida vi skriver lovene for, og framtida er mangfoldig, skriver hun i en e-post til Børsen.

DN har også snakket med flere kvinner i finansmiljøet som er kritiske til invitasjonslisten. Til kritikken svarer Vestre via Næringsdepartementets presseavdeling blant annet at «det viser jo bare hvorfor det er viktig at vi jobber mer med mangfold og likestilling i næringslivet, som jeg nå har tatt aktivt tak i».

Isabelle Ringnes synes ikke det er godt nok.

- Jeg kan si meg enig med Næringsdepartementet i at det kan virke som at de har gått i baret på det samme problemet de er der for å løse. Bransjen er ikke likestilt, men blir ikke mer likestilt om vi ikke aktivt sørger for å inkludere de stemmene og perspektivene som ikke har like lett for å komme til. Men jeg støtter i all hovedsak forslaget til Vestre, og synes det er bra at han inviterer til innspillsmøter, skriver hun.

Jakter motstemmer

Næringsminister Jan Christian Vestre imøtegår kritikken og sier at det skal holdes flere innspillsmøter.

- Jeg er enig med Isabelle Ringnes i at ikke bare menn er interessante stemmer i debatten om likestilling. Dette møtet var ett i en serie med innspillsmøter, og det er min intensjon å dekke et bredest mulig spekter av norsk næringsliv gjennom denne serien, skriver han en e-post til Børsen.

Nå jakter Vestre på motstemmer i debatten, framholder han.

- På forrige møte deltok nesten bare kvinner, og de bidro med svært viktige perspektiver. I arbeidet med høringsnotatet har de aller fleste uttalt seg positive til forslaget om økt kjønnskvotering. Det er jeg glad for. Vi leter derfor med lys og lykter etter noen som kanskje kan være motstemmer. Jeg vil om få dager invitere til neste innspillsmøte, og da har jeg opptil flere kvinnelige investorer på blokka, skriver Vestre.

- En misforståelse

Noe av grunnen til at Vestre vil innføre kvotering, er at bare 19,6 prosent av styreplasser i norske aksjeselskaper i dag er besatt av kvinner.

- Jeg vil applaudere at han setter dette på agendaen og vil innføre helt konkrete virkemidler og tiltak for å bedre likestilling i næringslivet, uttaler Ringnes.

Ringnes er positiv til kvotering, men mener de ikke bør innføres for aksjeselskap under en viss størrelse, fordi det da ikke vil være hensiktsmessig.

- Det er en misforståelse at kvotering nødvendigvis betyr at man tar inn mindre kvalifiserte kvinner framfor mer kvalifiserte menn. Denne såkalte radikal-kvoteringen er svært lite utbredt. Moderat kvotering er mer utbredt - det betyr å velge det minst representerte kjønnet hvis to kandidater er like kvalifisert, skriver hun.

Hun mener skjevheten mellom menn og kvinner i næringslivet kan tyde på at det ubevisst har blitt kvotert inn menn i mange år, og at flere studier peker på at hvis en mann og en kvinne har reelt lik kompetanse, vurderer vi oftere mannen som mer kompetent.

- Vi velger ikke bevisst mannen framfor kvinnen, men vi tror ubevisst at mannen er mer kompetent, og velger den vi tror er flinkest. Derfor kan det være at vi trenger en moderat kvotering fordi kvoteringen kan fungere som en nødvendig påminnelse for å unngå ubevisst diskriminering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer