Har glemt passordet til gigaverdier

En belønning for å ha laget en kort video om kryptovaluta kunne oppfylt alle Stefan Thomas' drømmer. I stedet har det blitt til et mareritt.

VERDIFULLT: For dem som tidlig investerte i bitcoins er investeringa nå, bokstavelig talt gull verdt. Om de husker passordet sitt da. Foto: REUTERS / Dado Ruvic / NTB
VERDIFULLT: For dem som tidlig investerte i bitcoins er investeringa nå, bokstavelig talt gull verdt. Om de husker passordet sitt da. Foto: REUTERS / Dado Ruvic / NTB Vis mer
Publisert

De fleste av oss kan kjenne følelsen av hvor irriterende det er å glemme et passord, enten det er første arbeidsdag etter ferien, eller det er til en nettjeneste man sjelden bruker.

Men det spørs om det noen gang i klodens historie har stått mer på spill for et glemt passord enn for Stefan Thomas.

Gigabelønning

For ett tiår siden fikk Thomas, en tysk programmerer bosatt i San Francisco, 7002 bitcoins som belønning for å ha laget en video om hvordan kryptovaluta fungerer, skriver New York Times.

Da var belønningen verdt mellom to og seks dollar per bitcoin, men siden den gang har som kjent bitcoin-verdien skutt i været. På tross av en liten nedgang den siste uka, er verdien nesten doblet den siste måneden.

I skrivende stund er Thomas' 7002 bitcoins verdt 243 millioner dollar, eller drøye to milliarder norske kroner.

For Thomas' del må det sies å være svært godt betalt for å lage en enkel video om kryptovaluta. Det er bare en hake:

Har glemt passordet

Det er flere år siden Thomas mistet arket der han hadde skrevet ned passordet til den krypterte USB-pennen han må inn på for å få tilgang til bitcoinene sine.

Minnepennen gir brukerne anledning til å gjette passord 10 ganger, før innholdet blir kryptert og utilgjengelig for evig og alltid.

Thomas har gjettet på åtte av de mest vanlige passordene han brukte, uten å lykkes. Han har dermed to forsøk igjen.

- Jeg lå bare i senga og tenkte på det. Så gikk jeg til dataen og prøvde en ny strategi og den virket ikke, og da ble jeg desperat igjen, sier Thomas.

Etter at Thomas snakket ut om sin historie i New York Times har det meldt seg personer som mener de kan hjelpe ham med å få frigjort midlene, skriver The Guardian.

Kan få hjelp

Alex Stamos, som er ekspert på internettsikkerhet ved Stanford Internett Observatory, har kommet med følgende forslag:

«Eh, når du har innelåste bitcoins til en verdi av 220 millioner dollar så gjetter du ikke 10 ganger på passordet, men du lar profesjonelle kjøpe 20 IronKeys (minnepenn-typen Thomas har, journ.anm.) og bruker seks måneder på å finne en bakvei eller åpne den», skriver Stamos på Twitter, og legger til:

«Jeg gjør det for 10 prosent. Ring meg!»

Han argumenterer for at han ikke kan se for seg at en kryptert minnepenn er forberedt på den teknologiske utviklingen og forskningen som har skjedd i åra etter, før han legger til:

«Journalister: Jeg tuller når jeg sier at jeg vil åpne den. Det er noe som burde undersøkes, men jeg er ikke rett person».

Om det er noen trøst er vel heller tvilsomt, men Thomas er ikke alene om å eie store verdier i bitcoin som han ikke får tilgang til.

Av de 18,5 millioner bitcoinene som eksisterer er rundt 20 prosent, verdsatt til rundt 140 milliarder dollar, tapt eller innelåst i digitale lommebøker ingen har tilgang til, ifølge kryptofirmaet Chainanalysis.

Wallet Recovery Service, som hjelper folk med å finne digitale nøkler de har rotet bort, sier de får 70 forespørsler hver dag fra folk som ønsker tilgang til verdiene sine, en tredobling på bare en måned.

Ingen passordhjelp

Problemet for dem som mister passordet til de digitale lommebøkene sine, er at de ikke har noen å henvende seg til. Hele ideen med bitcoin, skapt av pseudonymet Satoshi Nakamoto, er at hvem som helst kan åpne en digital bankkonto og oppbevare pengene på en måte som regjeringer og myndigheter ikke kan forhindre eller regulere.

Bitcoin styres av et nettverk av datamaskiner som har gått med på å følge en programvare som følger reglene for kryptovalutaen.

Programvaren inneholder også en kompleks algoritme som gjør det mulig å opprette en adresse, en digital lommebok, og en tilhørende privat nøkkel, som bare personen som skapte lommeboka kjenner til.

Bitcoin-nettverket kan også bekrefte passordet, slik at man kan gjennomføre transaksjoner, uten å se passordet i seg selv.

Det gjør det mulig for alle å lage en lommebok uten å måtte registrere seg noe sted eller gjennomgå identitetskontroll.

Det har sine fordeler, men også den klare ulempen at når du glemmer eller mister passordet til lommeboka din, så er det ingen som kan hjelpe deg.

Det er altså det som er situasjonen til tyske Thomas, som, forståelig nok, har blitt litt mer skeptisk til kryptovaluta som følge av hele opplevelsen.

- Hele ideen om at man kan være sin egen bank - la meg si det på denne måten: Lager du dine egne sko? Grunnen til at vi har banker er at vi ikke ønsker å forholde oss til alle de tingene bankene gjør, sier Thomas.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer