Har ikke pøst på så mye penger siden 1921

Økonomiprofessor: Minner om krisebudsjettet etter første verdenskrig.

FULL STOPP: SAS-fly på langtidsparkering på Oslo lufthavn Gardermoen.
Åpninger og luker forsegles med med teip, det monteres «remove before flight»-tags og motorene dekkes til. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
FULL STOPP: SAS-fly på langtidsparkering på Oslo lufthavn Gardermoen. Åpninger og luker forsegles med med teip, det monteres «remove before flight»-tags og motorene dekkes til. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer

Arbeidsledigheten og fallet i norsk økonomi har ikke vært verre siden 1930-tallet. Men anslagene i revidert er likevel bedre enn fryktet, sier Ola Grytten.

Grytten, som er professor i økonomisk historie ved NHH, sier man i fredstid må tilbake til depresjonen i 1931 for å finne et like stort fall i brutto nasjonalprodukt som 4 prosent, som er anslått i revidert nasjonalbudsjett for 2020.

En ventet arbeidsløshet på 5,9 prosent må man også tilbake til 1930-tallet for å finne, sier Grytten.

For å kompensere pøser regjeringen på med rekordmye oljepenger, hele 419,6 milliarder kroner skal brukes i år, noe som gir en enormt høy budsjettimpuls på 5,1.

Budsjettimpulsen er et mål på hvordan regjeringens økonomiske politikk påvirker norsk økonomi.

1921 sist

- Man må tilbake til 1921 da man hadde en etterkrigskrise som var veldig stor i Norge for å finne en lignende budsjettimpuls. Den er svært sjeldent at den er så ekspansiv, fastslår Grytten.

Grytten sier at selv om tallene er dystre, så ser de nå ikke så ille ut som først anslått i slutten av mars.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer