NSM-skandalen:

Har ikke sett leieavtalen

Utenriksdepartementets nye etat skal samlokaliseres med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) på Fornebu. De har ikke sett den omstridte leieavtalen.

OMSTRIDT: Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har ulovlig tatt opp et lån på 200 millioner kroner i forbindelse med en leieavtale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OMSTRIDT: Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har ulovlig tatt opp et lån på 200 millioner kroner i forbindelse med en leieavtale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Innen 2025 skal Utenriksdepartementet opprette en ny etat som skal samlokaliseres med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) på Fornebu.

I en pressemelding fra Justisdepartementet lørdag, kommer det fram at UD har vært i dialog med NSM om etableringen av den nevnte etaten.

Søndag bekrefter Utenriksdepartementet overfor Børsen at de ikke var kjent med innholdet i NSMs låneavtale.

- Utenriksdepartementet har ikke sett leieavtalen NSM har med utleier, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Siri Svendsen.

Har ikke inngått en avtale

- I Utenriksdepartementets gjennomgang av kommunikasjonen med NSM er det ikke funnet noen referanse til NSMs låneavtale. Det er ikke inngått noen leieavtale mellom NSM og Utenriksdepartementet, skrev Justisdepartementet i pressemeldingen lørdag.

Svendsen spesifiserer at det heller ikke har blitt inngått noen leieavtale med den nye etaten.

- Siden beslutningen om samlokalisering nylig ble tatt, har samtaler mellom NSM og UD om en fremtidig leieavtale foreløpig ikke startet, sier hun.

Bekrefter dialog

Det var i juni at regjeringen vedtok å opprette den nye etaten under Utenriksdepartementet, som skal styrke arbeidet med gjennomføringen av sanksjoner og eksportkontroll.

Seinest i november ble det vedtatt at etaten, som skal opprettes innen 1. januar 2025, skal samlokaliseres med NSM på Fornebu.

I forbindelse med etaberingen av etaten har det vært dialog mellom NSM og UD, men samtaler om en leieavtale skal imidlertid ikke ha funnet sted.

Måtte gå på dagen

Fredag ble det kjent at NSM hadde tatt opp et ulovlig lån på 200 millioner kroner i forbindelse med en leieavtale hos Norwegian Property.

NSM-direktør Sofie Nystrøm måtte gå på dagen som følge av avsløringen.