Har ikke sett liknende på 15 år

Viruskarantenen på Tenerife har utløst skred av bekymrede henvendelser til reiseoperatør. Nordmenns reisevaner er allerede endret.

KARANTENE: Mange reisende er bekymret etter nyheten om at 1000 turister er satt i karantene på et hotell på Tenerife tirsdag. Foto: Skjermdump
KARANTENE: Mange reisende er bekymret etter nyheten om at 1000 turister er satt i karantene på et hotell på Tenerife tirsdag. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert

- Mange har kontaktet oss i dag med spørsmål om corona og virustilfellet på Tenerife. Vi forstår at det skaper bekymringer hos våre gjester, sier pressekontakt Marie-Anne Zachrisson i Ving Norge til Børsen.

Dagbladet kunne tidligere i dag melde at sju nordmenn den siste uka har vært på hotellet der tusen turister nå sitter i karantene etter at en italiensk gjest testet positivt for coronaviruset.

Fire av nordmennene skal ha reist hjem, mens tre er på vei hjemover tirsdag, ifølge NRK.

Lavere etterspørsel

- Det er for tidlig å si noe om dagens presseoppslag om coronaviruset på Tenerife vil påvirke bestillingene hos oss. Men vi ser tendenser til at etterspørselen er noe lavere etter reiser med kort tid til avreise, sier Zachrisson til Børsen.

Om det er direkte utløst av en generell virusfrykt eller om det er mer knyttet til helgens sandfaste reisende på Kanariøyene, er det litt for tidlig å si noe sikkert om, legger hun til.

- Ellers har vi en mer normal etterspørsel etter feriereiser utover sommeren og inn mot neste vinter, sier Zachrisson.

Mer innenriks

Kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise forteller at de har registrert flere interessante endringer som muligens kan forklares med virusfrykt.

- Vi ser at Bangkok, som har vært på topp-2-lista vår i 15 år, nå har røket ut. Etter 18 prosent nedgang de siste to ukene, er Bangkok nede på femteplass av de mest populære reisemålene. På den annen side har London på samme tid økt med 20 prosent. Dette er såpass store endringer at det ikke er tilfeldige utslag, sier Berge til Børsen.

I tillegg registrerer Finn Reise økt salg innenriks, legger han til.

- Totalt i volum har vi 3-4 prosent økning sammenliknet med et år tilbake. Det meste av økningen kommer innenriks. Også reiser til Alicante, Gran Canaria og Málaga gikk veldig bra i forrige uke. Men det store bildet forteller at folk flyr mer nært, sier han.

Noen umiddelbare utslag av nyhetene om økte smittetilfeller i Italia og sandfaste turister på Kanariøyene har Berge ikke registrert. Men:

- Slike nyheter er ikke bra for reiselysten. På den annen side vet vi at det alltid skjer noe i reiseliv, og vi har vært gjennom dette før med sars og liknende. Utfordringen nå er usikkerheten og varierende informasjon, sier Finn Reise-direktøren.

Dramatiske oppslag

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Apollo sier at de ikke opplever noen viruspåvirkning av bestillinger så langt.

- Vi er størst på områdene rundt Middelhavet, og ser ikke noen endringer så langt. Så vet vi av erfaring at jo nærmere det kommer, desto mer reelt oppleves det. Bilder av folk med munnbind og soldater med våpen framstår jo dramatisk, og hjelper ikke på inntrykket. På den annen side har våre kunder den tryggheten at vi hjelper dem med å booke om hele pakken, dersom det skulle bli endringer, sier Fossum til Børsen.

Tar grep

Pressesjef John Eckhoff i SAS sier at de ikke opplever noen merkbare endringer i reisemønsteret ut over det selskapet selv har bidratt til.

- Vi har jo kansellert flyginger til Beijing og Shanghai fram til 29. mars. Vi har også redusert antall flyginger til Hongkong den nærmest måneden. Men ellers ingen merkbare endringer for vår del, sier han.

STAB: Kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian forteller at selskapet har etablert en egen coronagruppe. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
STAB: Kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian forteller at selskapet har etablert en egen coronagruppe. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

Informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier at de følger coronasituasjonen tett:

- Vi etablerte for flere uker siden et tverrfaglig team internt under ledelse av kriseberedskapsorganisasjonen. Denne gruppen har daglige oppdateringer og følger situasjonen tett, uttaler Sandaker-Nielsen til Børsen.

Jevnlig kontakt med helsemyndigheter og luftfartsmyndigheter skal sikre at Norwegian er oppdatert på status, fortsetter han.

- Denne gruppen foretar også ulike interne vurderinger for å sikre at vi har beredskapsutstyr om bord og vurderer også andre forhold som kan påvirke kunder og ansattes sikkerhet. Gruppen ivaretar også informasjonsbehovet internt og eksternt. Så langt opplever vi ingen endring i etterspørsel nå, og våre flyginger påvirkes heller ikke, skriver Sandaker-Nielsen i en e-post.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer