Atlantic Seafood kan miste godkjenning:

- Har ikke styring og kontroll

Underbetaling av ansatte. Uhygieniske og brannfarlige forhold. Etter et tilsyn 20. september undersøkes nok en gang en rekke mulige lovbrudd ved Daniel Andersens fiskeridrift på Sunnmøre. Driftstillatelsen kan ryke.

MANGLER SLUK: Fryserommet ved Atlantic Seafood var midlertidig gjort om til kjølerom, da Mattilsynet kom på uanmeldt besøk. Smeltevann fra fisken havnet på gulvet. På grunn av manglende sluk i gulvet, måtte avrenningsvannet svabres ut til nærmeste sluk. Foto: Mattilsynet
MANGLER SLUK: Fryserommet ved Atlantic Seafood var midlertidig gjort om til kjølerom, da Mattilsynet kom på uanmeldt besøk. Smeltevann fra fisken havnet på gulvet. På grunn av manglende sluk i gulvet, måtte avrenningsvannet svabres ut til nærmeste sluk. Foto: Mattilsynet Vis mer
Publisert

For få dager siden stadfestet Arbeidstilsynet en bot på 800 000 kroner til Atlantic Seafood på Moltustranda på Sunnmøre, for blant annet underbetaling av ansatte i 2021.

Samtidig har Mattilsynet varslet tilbaketrekking av godkjennelse til å bearbeide fisk.

Atlantic Seafood, som bearbeider og pakker fisk på oppdrag for andre, er eid av den Litauen-bosatte finnmarkingen Daniel Andersen. Han har gjennom mange år har skaffet billig arbeidskraft, fra Litauen, til norsk fiskerinæring. En kritisk artikkel i en litauisk avis forteller om det som angivelig foregår nå.

Hvis godkjenningen til Atlantic Seafood trekkes tilbake, er det kroken på døra for bedriften, som ble etablert i 2020.

Daniel Andersen avviser sin side at han har gjort noe ulovlig.

Atlantic Seafood engasjerte et advokatbyrå for å klage på boten fra Arbeidstilsynet, som opprinnelig ble utstedt i mars 2022. Men klagen ble ikke hørt.

Bakgrunnen for boten er et tilsyn høsten 2021, der Arbeidstilsynet blant annet påviste arbeidsdager på opptil 26 timer, der mange av timene ikke ble betalt. Det var ingen overtidsbetaling, bevisst manipulering av timelister og altfor dårlige boforhold, mente Arbeidstilsynet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.