Har investert i bank knyttet til al-Qaida

Oljefondet har investert i en saudiarabisk bank som er saksøkt for terrorfinansiering og anklaget for å ha hatt tette bånd til al-Qaida.

Oljefondet har investert i Al Rajhi Bank i Saudi-Arabia, som er saksøkt for terrorfinansiering. Her er sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) og fondets leder Yngve Slyngstad (t.v.) under framleggelsen av årsrapporten for 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oljefondet har investert i Al Rajhi Bank i Saudi-Arabia, som er saksøkt for terrorfinansiering. Her er sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) og fondets leder Yngve Slyngstad (t.v.) under framleggelsen av årsrapporten for 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Al Rajhi Bank omtales som verdens største islamske bank og har lenge vært i søkelyset i forbindelse med terrorfinansiering.

Oljefondet ønsker ikke å kommentere søksmålet eller investeringen fra 2017 overfor NTB.

Alt i 2002 slo det føderale politiet i USA til mot bankens avdeling i Virginia og tok beslag i store mengder dokumenter etter anklager om pengeoverføringer til organisasjoner og personer som kunne knyttes til al-Qaidas terrorangrep mot USA året før.

Det ble også gjennomført rassia hos en rekke andre virksomheter knyttet til den saudiarabiske Al Rajhi-familien i USA, og året etter fikk The Wall Street Journal tilgang til et gradert CIA-notat med tittelen «Al Rajhi Bank: Conduit for Extremist Finance.»

- Høytstående medlemmer av Al Rajhi-familien har lenge støttet islamistiske ekstremister og vet trolig at terrorister benytter seg av banken deres, het det blant annet i notatet.

Navneliste

Bankens grunnlegger og største eier Suleiman Abdul Aziz Al Rajhi dukket også opp på en liste med navn på al-Qaidas viktigste økonomiske bidragsytere, funnet under ransaking av en islamistisk organisasjon i Bosnia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer