Statsbudsjettet:

Har makta: Varsler skattefest

Selskapsskatt, økt formuesskatt, eller utbytteskatt. Det er bare noen av skattegrepene som kan havne på bordet når SV skal forhandle om statsbudsjettet med regjeringen.

VIL HA MER: Audun Lysbakken mener de rikeste må skattlegges høyere for å få budsjettet til å gå opp.  Foto: Shad Madian / Dagbladet
VIL HA MER: Audun Lysbakken mener de rikeste må skattlegges høyere for å få budsjettet til å gå opp. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi er ikke ute etter å bruke mer oljepenger, det er vi imot, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Torsdag legger som kjent regjeringen fram statsbudsjettet for 2023. Deretter blir det - i alle fall først - forhandlinger med SV på Stortinget.

Forrige uke kunne regjeringen annonsere at de innfører lakseskatt på oppdrettsnæringen, og flere andre skatteøkninger rettet mot dem som tjener penger på landets naturressurser.

SV stiller seg i utgangspunktet svært positive til denne skatten, men det er likevel ikke godt nok.

- Mer må på plass, advarer Lysbakken.

Skatt, skatt, skatt

- Vi har jo ikke sett budsjettet ennå, så det kan være mer kommer. Men hvis vi skal kunne prioritere mer å leve av for barnefamilier, minstepensjonister, trygdede og andre som kjenner dyrtida på kroppen, så må nok de rike belage seg på å bidra mer, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han forklarer at SVs krav vil være kjente toner:

Det kan dreie seg om selskapsskatt, økt formuesskatt, eller utbytteskatt. Det kan også være snakk om en skatt på skyhøy arv, en exit-skatt for å hindre utflytting, eller inntjening til budsjettet gjennom en skattlegging av millionlønningene.

- Dette er ting som vi har lagt inn i våre alternative budsjetter tidligere. Så skal vi lage et budsjett nå også, men oddsen for at vi kommer til å gjenta denne typen forslag er lav. På de tingene som vi vil ønske å få inn i budsjettet, og som neppe er der i regjeringens forslag, så er dette vår løsning på finansiering, sier Lysbakken.

Han begrunner viktigheten av økt beskatning for SV i to punkter:

Det ene fordi de mener det er rettferdig i seg selv og får forskjellene ned. Det andre er at det ikke finnes noe annet alternativ når man ikke kan bruke mer penger, men vil sikre velferden til folk.

- Dette er et bedre alternativ enn økt pengebruk. Det flertallet som ble valgt i fjor, levere en politikk som får forskjellene ned. Det var, ved siden av miljøkrisen, den viktigste grunnen til at SV gjorde et godt valg. Så vi har tenkt å følge opp det, sier Lysbakken til Dagbladet.

Humrer av oljeskattepakka

Lysbakken vil ikke gå i detalj om SVs krav i forhandlingene. Det er også umulig før de ser statsbudsjettet og lager et eget alternativ, forklarer han. På spørsmål om han tror regjeringen selv fjerner oljeskattepakka i sitt eget budsjett, klarer likevel ikke SV-lederen å unngå å dra på smilebåndet.

- Altså, den var et feilsteg og framstår som mer og mer ellevill, humrer han mens han igjen påpeker at de borgerlige partiene - sammen med Ap og Sp - ga oljedirektørene mer enn de ba om.

- Det var i en situasjon da aktiviteten var på vei ned. Nå har du det samme systemet som skal oppmuntre til økt aktivitet i en situasjon hvor det går veldig fort rundt, sier Lysbakken.

Han mener at skattepakken har blitt et problem. Når det nå er blitt trangere om kronene, står denne i veien for at vi får rom i økonomien til å investere i grønn industri og det grønne skiftet.

- Det bekymrer oss veldig, og SV vil se på hva som kan gjøres med rammebetingelsene, sier han alvorlig før han fortsetter:

- Men uten å ha sett budsjettet, kan jeg ikke si noe mer konkret. Vi må se hva de legger fram og så skal vi lage vårt eget alternativ med våre prioriteringer. Men det er klart, spørsmålet rundt oljepolitikken har vært tema i hver budsjettforhandling til nå, og det blir det nok sikkert nå også.

Lover klima-test

Ifølge SV-lederen vil også klima og naturkrisen veie tungt i budsjettforhandlingene med regjeringen.

- Med alle de akutte krisene, så er klima og naturkrisen litt glemt i norsk politikk. Den langvarige og potensielt mest ødeleggende krisen kommer i bakgrunnen. Men vi har ikke råd til å ikke gjøre noe med miljøproblemene disse åra, vi må håndtere denne samtidig, sier Lysbakken.

Han frykter at regjeringen ikke er i rute når det gjelder klimamålene for 2030, og lover å se på regjeringens forslag med argusøyne på dette feltet.

- Noe av det viktigste vil for oss være å se hvordan regjeringen ligger an med klimatiltak og tiltak for å bevare naturmangfold, avslutter Lysbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer