Statsbudsjettet:

Har makta: Varsler skattefest

Selskapsskatt, økt formuesskatt, eller utbytteskatt. Det er bare noen av skattegrepene som kan havne på bordet når SV skal forhandle om statsbudsjettet med regjeringen.

VIL HA MER: Audun Lysbakken mener de rikeste må skattlegges høyere for å få budsjettet til å gå opp.  Foto: Shad Madian / Dagbladet
VIL HA MER: Audun Lysbakken mener de rikeste må skattlegges høyere for å få budsjettet til å gå opp. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi er ikke ute etter å bruke mer oljepenger, det er vi imot, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Torsdag legger som kjent regjeringen fram statsbudsjettet for 2023. Deretter blir det - i alle fall først - forhandlinger med SV på Stortinget.

Forrige uke kunne regjeringen annonsere at de innfører lakseskatt på oppdrettsnæringen, og flere andre skatteøkninger rettet mot dem som tjener penger på landets naturressurser.

SV stiller seg i utgangspunktet svært positive til denne skatten, men det er likevel ikke godt nok.

- Mer må på plass, advarer Lysbakken.

Skatt, skatt, skatt

- Vi har jo ikke sett budsjettet ennå, så det kan være mer kommer. Men hvis vi skal kunne prioritere mer å leve av for barnefamilier, minstepensjonister, trygdede og andre som kjenner dyrtida på kroppen, så må nok de rike belage seg på å bidra mer, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han forklarer at SVs krav vil være kjente toner:

Det kan dreie seg om selskapsskatt, økt formuesskatt, eller utbytteskatt. Det kan også være snakk om en skatt på skyhøy arv, en exit-skatt for å hindre utflytting, eller inntjening til budsjettet gjennom en skattlegging av millionlønningene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer