Økokrim:

Har mottatt klager på Finnes-beslutning

Økokrim opplyste 3. november at de ikke kommer til å åpne etterforskning i saken om Erna Solbergs ektemanns aksjehandler. Flere har klaget på beslutningen.

KLAGER: Økokrim forventet å få klager på beslutningen om ikke å åpne etterforskning i aksjesaken. Foto: Beate Oma Dale / NTB
KLAGER: Økokrim forventet å få klager på beslutningen om ikke å åpne etterforskning i aksjesaken. Foto: Beate Oma Dale / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 3. november offentliggjorde Økokrim at det ikke åpnes etterforskning mot Erna Solberg og Sindre Finnes i forbindelse med aksjesaken, som har fått stor omtale i mediene siden slutten av august.

Alle er imidlertid ikke like fornøyde med den beslutningen.

To personer har hittil sendt inn en klage til Økokrim. Det opplyser Økokrim-sjef Pål Lønseth til Børsen onsdag.

Disse kan klage

Under pressekonferansen den 3. november, der Økokrim skulle offentliggjøre sin beslutning, påpekte Lønseth at avgjørelsen kan påklages, og ifølge ham kan «i teorien hvem som helst klage».

- Så får klageinstansen vurdere om det er grunnlag for å behandle klage, fortsatte Lønseth.

Partileder i Høyre Erna Solberg vil fortsatt være gift med Sindre Finnes. Kommentator i Dagbladet mener det er utidig å be noen skille seg. Video: NTB / Dagbladet TV Vis mer

Statsadvokat Tone Aase hos Riksadvokaten bekrefter overfor Børsen at «hvem som helst kan klage», men forklarer at det nødvendigvis ikke vil få noen praktisk betydning.

- Loven angir begrensninger når det gjelder hvilke klager som må realitetsbehandles av klageinstansen – forutsatt at klagen er fremsatt i rett tid, forteller hun.

Aase henviser videre til straffeprosesslovens § 59 a annet ledd. Klager som må realitetsbehandles av klageinstansen, vil i dette tilfellet komme fra:

  1. den som vedtaket retter seg mot,
  2. andre med rettslig klageinteresse,
  3. et forvaltningsorgan dersom vedtaket direkte gjelder forvaltningsorganets saksområde.

Det er Økokrim som tar imot eventuelle klager, før disse videresendes til Riksadvokaten for behandling.

Ble avvist

Økokrim-sjefen poengterer at klagene som er mottatt, kommer fra to enkeltpersoner.

- Klager er mottatt fra personer uten klageinteresse. Da skal klagene avvises, og det er også gjort, sier Lønseth.

De hadde i forkant forventet at det ville komme klager på beslutningen, ifølge ham.

ØKOKRIM: Fredag kommer Økokrim med sin vurdering i saken om tidligere statsminister Erna Solberg og hennes ektemann Sindre Finnes. De åpner ikke etterforskning. Vis mer

- Saken har fått mye medieoppmerksomhet og det er tydelig at folk har hatt ulike subjektive meninger om saken bør etterforskes eller ikke. Saken har skapt et stort engasjement.

Lønseth understreker at de har gjort en grundig vurdering av faktum i saken for å se på om det foreligger mistanke om straffbare forhold.

- Vi har i den vurderingen også hatt mer informasjon enn det media har hatt tilgang til, legger han til.

- Uskyldig

Det var i august det ble kjent at Erna Solbergs ektefelle, Sindre Finnes, hadde gjennomført over 3600 aksjehandler mens hun var statsminister.

Sindre Finnes har via sin advokat Thomas Skjelbred konsekvent nektet for at han bedrevet innsidehandel.

I en skriftlig begrunnelse har Økokrim redegjort for sin vurdering i de enkelte tilfellene av Finnes aksjehandel, der det har vært spekulasjoner om mulige lovbrudd.

- Som opplyst den 3. november, har Økokrim kommet frem til at det ikke foreligger holdepunkter som tilsier at noe straffbart har skjedd. Vi besluttet derfor å ikke iverksette etterforskning i saken, sier Lønseth.

Han har tidligere understreket at Finnes har krav på å bli ansett som uskyldig.

- Det er ikke noen informasjon av noe styrke som gir noen grunn til å anse ham som skyldig i straffbare forhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer