Har satt slutt­dato for kull

Tysklands regjering er enig med de kullproduserende delstatene og kullprodusentene om at kullkraftproduksjonen i landet skal avvikles innen 2038.

SLUTT: Tysklands regjering har blitt enig med kullkraftprodusentene og de kullkraftproduserende delstatene om å avvikle kullkraftproduksjonen innen 2038. Foto: Odd ANDERSEN / AFP / NTB Scanpix
SLUTT: Tysklands regjering har blitt enig med kullkraftprodusentene og de kullkraftproduserende delstatene om å avvikle kullkraftproduksjonen innen 2038. Foto: Odd ANDERSEN / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Statsminister Angela Merkel møtte onsdag ledere i delstatene Nordrhein-Westfalen, Sachsen, Sachsen-Anhalt og Brandenburg for å bli enige om avviklingen av brunkullutvinningen og kullkraftproduksjon.

Den tyske regjeringen vil gå over til renere energi, noe som vil medføre store omveltninger for den kullavhengige nasjonen.

Regjeringens samtaler med kraftprodusentene foregikk parallelt med samtalene med delstatslederne.

Kraftprodusentene vil bli kompensert med til sammen 4,35 milliarder euro for avviklingen. Det tilsvarer om lag 43 milliarder norske kroner.

2,6 av disse milliardene skal gå til kullkraftverk vest i landet, mens de resterende 1,75 milliardene går til dem i øst.

Merkel har lovet klimakontroll

Den føderale regjeringen brukte mer enn seks timer i samtaler med delstatslederne om hvordan delstatene som blir mest påvirket av omveltningene i tysk kraftindustri, skal støttes.

Den tyske regjeringen har som mål å fase ut kull innen 2038, en frist klimaaktivister har avvist med henvisning til at ekstremværet har slått inn for lengst og at havene stiger og isbreene smelter allerede.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer