Har solgt seg ut av Russland

Bilkonsernet Volvos eiendeler i Russland er kjøpt av en lokal investor.

SOLGT: Volvo har solgt sine eiendeler, blant annet denne fabrikken utenfor Kaluga, til en lokal investor. Foto: REUTERS / Evgenia Novozhenina / NTB
SOLGT: Volvo har solgt sine eiendeler, blant annet denne fabrikken utenfor Kaluga, til en lokal investor. Foto: REUTERS / Evgenia Novozhenina / NTB Vis mer
Publisert

Det svenske lastebilkonsernet Volvos eiendeler i Russland har blitt solgt til en lokal investor. Det skriver det russiske handelsdepartementet.

Røper ikke pris

Også konsernet selv bekrefter opplysningene. Kommunikasjonssjef Claes Eliasson skriver i en e-post til Expressen at Volvo siden invasjonen har jobbet aktivt med å kvitte seg med sine eiendeler i landet.

«Nå har vi sluttført den prosessene vedd å selge alle gjenværende eiendeler. Økonomisk har det ingen vesentlig innvirkning», skriver Eliasson.

Kommunikasjonssjefen vil ikke si hvor mye Volvo solgte eiendelen sine for, og henviser til Volvos neste kvartalsrapport.

Volvo suspenderte all aktivitet i Russland 28. februar i fjor - fire dager etter Russlands invasjon av Ukraina.

Russisk bankmann ny eier

Den viktigste delen av Volvos drift i Russland var fabrikken i Kaluga, 180 kilometer sørøst for Moskva. Den sto for 3 prosent av konsernets nettosalg før de la ned aktiviteten, og produserte rundt 3000 biler årlig under merkenavnene Volvo og Renault.

Ved denne fabrikken har Russland, ifølge Reuters, «identifisert en innenlandsk partner for videreutvikling» og jobber for å «starte opp anlegget på nytt så snart som mulig».

Ifølge opplysninger i det russiske selskapsregisteret, som Financial Times har sett, er det den russiske forretningsmannen Igor Kim som, sammen med sine forretningspartnere, har tatt over eierskapet av flere datterselskaper av Volvo i Russland denne uka.

Igor Kim er majoritetseier i den russiske banken Expobank, og ifølge Wikipedia ble han kåret til «årets bankmann» i 2003 og 2009.

Torsdag ble nestleder i Expostyret, Aleksej Sannikov, utnevnt til administrerende direktør for Kaluga-fabrikken.

Ikke sanksjonert

Expobank vokste ut av Russland-avdelingen til den britiske banken Barclays. Kim har eid banken siden Barclays forlot det russiske markedet i 2011. Banken har, ifølge kilder Financial Times har snakket med, vært involvert i finansieringen av en rekke exit-avtaler.

For der mange av Russlands største banker har fått svært begrenset handlingsrom på grunn av vestlige sanksjoner, har Expobank foreløpig gått klar av sanksjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer