Har testet Vollvik-munnbind

- Politiet er glade for resultatene kan tyde på at munnbindene som er ommerket har en bedre kvalitet enn fryktet, skriver politiet.

HÅPER PÅ GODE TESTER: Idar Vollvik sier han håper testene av munnbindene vil vise at de er type 1, altså medisinske munnbind. Foto: Odd Mehus / Børsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FFI har testet munnbindene som Idar Vollvik er siktet for å ha pakket om. De er har høyere bakterietetthet enn fryktet, skriver politiet i en pressemelding.

- Politiet er glade for resultatene kan tyde på at munnbindene som er ommerket har en bedre kvalitet enn fryktet, skriver politiet.

Idar Vollvik er siktet for brudd på loven om medisinsk utstyr ved at han skal ha pakket om munnbind og ha gitt uttrykk for at han solgte medisinske munnbind. Han ble pågrepet av sivilt politi tidlig om morgenen tirsdag 1. september, og tatt med til timelange avhør i politihuset i Bergen sentrum.

- Det var dramatisk og svært ubehagelig. I bilen inn til byen tenkte jeg at dette måtte være en feil. Jeg ble tatt direkte inn i avhør og ble fortalt hva jeg var siktet for, fortalte Vollvik til Børsen forrige fredag.

- Ikke representativt

Helt konkret har FFI (Forsvarets forskningsinstitutt) testet munnbindenes bakterielle filtreringseffektivitet.

«... resultatet viser at alle de seks munnbindene som er testet har en bakteriell filtreringseffektivitet på minst 98%, noe som tilsvarer kravet for munnbind av type I, II eller IIR. Det er kun testet et lite utvalg munnbind, og det kan derfor heller ikke ansees som representativt for det totale antall beslaglagte munnbind», heter det i pressemeldingen.

Politiet viser til at det kun er dette som er testet, og at det finnes en rekke andre krav som stilles «for at et munnbind kan CE-merkes som medisinsk munnbind av type I, II eller IIR. Testrapporten kan derfor ikke gi en endelig vurdering av munnbindenes kvalitet.»

Funnet får ikke konsekvenser for siktelsen, skriver de videre.

Vollvik er siktet for brudd på lov om medisinsk utstyr, og det er det politiet mener er en endring av merkingen som er sentral.

Politiet viser til at grunnlaget for siktelsen er at munnbind merket med «ikke-medisinske munnbind» er ommerket til «medisinske munnbind».

- Det gjelder uavhengig om munnbindene viser seg å ha en bedre kvalitet enn det den opprinnelige merkingen tilsier.

- Feilmerking og ommerking av munnbind er straffbart. Det er svært viktig at brukere av medisinsk utstyr kan stole på den merkingen som følger produktet, skriver politiet.

- Umulig å se forskjell

Da Vollvik for litt over en uke siden tok imot Børsen i kontor- og lagerbygningen som politiet og Legemiddelverket ransaket i bydelen Fana, fortalte han at han var spent på utfallet av testene.

- Nå venter vi spent på hva testene av munnbindene vil vise. Det er helt umulig å se forskjell på disse munnbindene. Vi solgte disse videre som medisinske munnbind i god tro. Noen av disse kartongene var vannskadet, Derfor pakket vi dem om. Ompakking er en del av det daglige arbeidet når vi driver med lagerhåndtering. Vi har i ettertid lært at vi må være mer presise i merkingen, og vi tar kritikk for at vi ikke har vært nøye nok med det, sa Vollvik til Børsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer