Harald (29) finnes ikke

Sparebank 1 Østlandet sin reklamekampanje vekker oppsikt. Nå legger banken seg flat.

REFSES: Man må se nøye etter for å legge merke til at mannen i annonsen ikke er ekte. Foto: Skjermdump
REFSES: Man må se nøye etter for å legge merke til at mannen i annonsen ikke er ekte. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Harald (29) tjener penger uten å løfte en finger.

De lovende ordene kommer fra Sparebank 1 Østlandet sin reklamekampanje på sosiale medier. Med teksten følger et bilde av den unge mannen.

Det som imidlertid ikke kommer fram i annonsen, er at 29-åringen ikke er ekte.

Bildet av Harald er nemlig generert av kunstig intelligens (KI), skriver NRK, som skriver at reklamen vekker oppsikt og harme.

Eksperter de har snakket med mener at bruken kan bli problematisk dersom den lurer folk.

Etterlyser grep

Ole Magnus Kinapel, filmskaper i NewsLab og redaktør for Teknokratiet, er blant de som reagerer. Det var han som først avslørte at mannen i bildet ikke er ekte.

I et debattinnlegg i Aftenposten etterlyser han strengere regler.

- Man skal være uhyre observant for å avsløre det KI-genererte bildet i havet av reklame på sosiale medier. Man må nesten være fotograf selv for å legge merke til noe sånt, heter det i innlegget.

Kinapel påpeker at bildet avsløres av dårlige sømmer i jakka og en glidelås som stopper ut av det blå. Han kjørte bildet gjennom nettstedet aiornot.com, som kunne avsløre at bildet er falskt.

Her kan du se selv:

Harald (29) finnes ikke

- Selvsagt uheldig

Siv Stenseth, konserndirektør for kommunikasjon i Sparebank 1 Østlandet, skriver i en e-post til Dagbladet at KI er et felt de har lite erfaring med.

- Her har vi trådt feil. Det er selvsagt uheldig, men dette kan vi bare ta lærdom av, sier hun.

Bruken av KI-generert innhold er til utredning hos Sparebank 1, men ifølge Stenseth sier de nåværende rutinene at slike bilder ikke skal brukes.

TABBE: Siv Senseth i Sparebank 1 Østlandet sier at kampanjen ikke er i tråd med hvordan de vil framstå. Foto: Sparebank 1 Østlandet
TABBE: Siv Senseth i Sparebank 1 Østlandet sier at kampanjen ikke er i tråd med hvordan de vil framstå. Foto: Sparebank 1 Østlandet Vis mer

Hun sier seg enig i at KI-generert innhold skal merkes, og ønsker tydeligere retningslinjer velkommen.

Stenseth kan ikke svare på hvorvidt kampanjen kan oppleves som misledende.

- Dette handler uansett om tillit og troverdighet. Uttrykket i kampanjen er ikke i tråd med hvordan vi ønsker å framstå. Det er vår holdning at når vi framstiller noe for å være uttalt av en konkret kunde, så skal det være en ekte kunde.

Er regulert

Karianne Tung (Ap), minister for digitalisering og forvaltning, mener problematikken rundt kunstig intelligens og reklame er aktuell, men understreker overfor NRK at det ikke er uregulert.

Ifølge Tung jobber regjeringen med en digitaliseringsstrategi der de vil se på reguleringen av KI.

REGULERT: Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) sier at KI-bruken er regulert. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
REGULERT: Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap) sier at KI-bruken er regulert. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer