Harde anklager - slår tilbake

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sparket tre statsråder og vernet en som følge av inhabilitet. Nå slår han tilbake på skarpe spørsmål i kontrollhøringen.

HØRING: Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, Anniken Huitfeldt, Anette Trettebergstuen, Tonje Brenna og O... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Kritikk om uklart regelverk og antydninger om tvilsom personalbehandling er noe av det Støre må svare for når han er sistemann ut i den tolv timer lange høringen om habilitet på Stortinget i dag.

Anniken Huitfeldt (Ap), Ola Borten Moe (Sp) og Anette Trettebergstuen (Ap) har alle måttet gå fra sine statsrådsposter siden i sommer. Fellesnevneren er brudd på habilitetsreglene. Dels handler det om aksjekjøp, dels om utnevnelser.

HØRING: Tirsdag svarte tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt på spørsmål om habilitetsbrudd under åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Vis mer

Under dagens høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har samtlige av dem rettet søkelyset tilbake mot Statsministerens kontor (SMK), regelverket og praktiseringen av regelverket - og langt på vei - sjefens håndtering.

- Statsråden får et ansvar som statsråd. Det er ikke slik at statsråden går til kurs i flere uker. Dette er noe statsråden må sette seg inn i, kontrer Støre.

- Enkeltes ansvar

- Habilitet er den enkelte statsråds ansvar, innledet Støre sin bolk med.

Han understreker at opplæring og veiledning er viktig, men at det kan skape falsk trygghet.

- Det er viktig at vi ikke vanner ut ansvaret som ligger på hver enkelt regjeringsmedlem. Men den enkelte må få god hjelp i det som kan være krevende vurderinger, sier han.

- Vi har tatt lærdom av feil som er begått og styrket rutiner. Etter å ha hørt mye av dagens runder vil jeg si at det er tatt grep for å sikre bedre samsvar mellom rutine og praksis, fremholder han.

Svarer på kritikk

Støre sier at SMK har en veileder som gis alle i politisk ledelse. Håndbok for politisk ledelse, som han har oppsumert som pensum.

- Statsministerens kontor er ikke et kontrollorgan eller tilsynsorgan. Jeg vil være varsom med å legge til oppgaver til mitt kontor som skaper usikkerhet om hvor ansvaret bør ligge, sier han.

Jonas Gahr Støre i den store habilitetshøringen. Foto: Bjørn Langsem

- Det er den enkelte statsråd som har ansvaret, sier Støre, som dermed - i generelle vendinger - svarer på mye av kritikken som er blitt fremmet tidligere på dagen.

- Det vi ikke kan eller skal endre, er at ansvaret for å overholde reglene ligger hos den enkelte, understreker han.

- Det var pensum

Han sier vettingen ikke er ment til å kartlegge framtidige habilitetsspørsmål. Trygve Slagsvold Vedum og Anniken Huitfeldt var de eneste to som ikke hadde vetting-samtaler med SMK, opplyser Støre.

- Da vi tiltrådte i oktober 2021, tok vi over rutiner som gjaldt i oktober 2021. Håndboka i 2021 var det som ble vektlagt. Det er pensum. Dette fikk alle opplæring i fra dag én. Men rutinene har vært ulike i ulike departementer, fortsetter Støre.

Videre forteller han at håndboka er oppdatert i høst. Nå må en statsråd enten selge unna eller fryse beholdningen, dersom vedkommende kommer inn med aksjer.

Rett før Støres utspørring, fortalte hans forgjenger Erna Solberg at de brukte de ukentlige regjeringslunsjene til å lufte navn og dermed avklare mulig inhabilitet.

- Jeg vil advare mot å tro at det at man lufter et navn til et styre i en regjeringslunsj, er en tilstrekkelig habilitetsvurdering. Som habilitetskontrollmetode tror jeg ikke det å ha formelle luftinger av slike navn i en lunsj, er veien å gå, sier Støre.

- Mer alvorlig

SVs Audun Lysbakken spør om hvorfor Støre kom til at Tonje Brenna kunne fortsette som statsråd, tross hennes habilitetsbrudd.

- Også Brennas sak er alvorlig. Men hun har redegjort troverdig for sine vurderinger. Det er godt opplyst, og konklusjonene er trukket av det. Det er ryddet opp på en måte som jeg mener er innafor, sier Støre.

- Trettebergstuen er en mer alvorlig feil knyttet til habilitetsregelverket. Det er en forskjell. Det er til syvende og sist min vurdering: Er det til syvende og sist egnet til å svekke tillit? - fortsetter statsministeren.

- Påført merbelastning

Avgått kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sa tidligere i dag, rett ut, at Støre har påført henne merbelastning.

- Jeg ønsker å være tydelig på at jeg ikke har utnevnt mine venner etter advarsler. Det inntrykket som er skapt, er feil.

- Jeg har ikke blitt advart. Jeg kan ikke si hva statsministeren legger i de ordene, men jeg er opptatt av at det etterlatte inntrykket framstiller det som noen annet enn det det egentlig er, fortsatte hun, og konkluderte:

- Det har vært med på å gjøre saken min mer belastende.

HØRING: Tirsdag svarte tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen på spørsmål om habilitetsbrudd. Et spørsmål om comeback i regjering fikk en ellers preget Trettebergstuen til å trekke på smilebåndet. Reporter: Edward Stenlund / Kjetil Kjær Andersland. Foto: Anabelle Bruun Vis mer

- Hvem snakker sant?, ville saksordfører Grunde Almeland (V) vite under utspørringen av Støre.

- Jeg tror ikke at noen ikke snakker sant. Det var en samtale med departementsråden om Bård Nylund, der det ble påpekt at det passet dårlig å foreslå han, svarer Støre.

Trettebergstuen fortalte videre at praktiseringen av habilitetsregelverket var ulikt ved SMK og i Kulturdepartementet. Ved sistnevnte sted gikk grensa etter at en statsråd hadde spilt inn et navn til et verv som skulle utnevnes, noe SMK først på et seint tidspunkt avskar, framholdt hun.

Hevder svakheter

Tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe hevdet at det er et åpent spørsmål om han virkelig var inhabil i saken som førte til hans avgang.

Deretter rettet han søkelyset mot regelverket for statsråder:

- Reglene kunne vært bedre, og oppmerksomheten større, sa han.

Opplæringa fra SMK får svak karakter:

- Jeg opplevde det mer som en gjennomgang av hvordan man kunne håndtere verdipapir, enn hvordan man ikke kunne gjøre det.

- Blindsone

Så klinket tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt til med følgende salve:

- Ektefellers aksjer har vært en blindsone, sa hun om opplæringen til nye statsråder i regi av SMK.

Etter høringen var Huitfeldt klar på at hun ikke opplever at hun måtte gå av som følge av at Støre ikke hadde tillit til henne.

Hun røpte også at de to ikke hadde snakket om aksjesaken - blant annet da de tidligere i høst var på jobbreise i New York og hadde tett og løpende dialog - fram til den dagen da Støre tok telefonen og fortalte at nå var hun ferdig som statsråd.

- Opplever du det som urettferdig?, spurte Dagbladet etter høringen.

- Det er mye som kan oppleves som urettferdig når man er statsråd, men det holder man for seg selv, repliserte Huitfeldt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer