Hardt ut: - Må stilles til ansvar

Onsdag kom FNs generalsekretær António Guterres med krass kritikk av verdens ledende oljeselskaper, da han sa at selskapsmodellen deres er uforenelig med menneskelig overlevelse. Equinor påpeker at det også fremover vil være stort behov for olje og gass.

KRITISERER: FNs generalekretær António Guterres kommer med dystre utsikter, dersom oljeselskapene ikke tar grep. Bildet er fra prosessanlegget i Kårstø, som eksporterer gass til Nord-Tyskland. Illustrasjonsbilde: Cornelius Poppe / NTB
KRITISERER: FNs generalekretær António Guterres kommer med dystre utsikter, dersom oljeselskapene ikke tar grep. Bildet er fra prosessanlegget i Kårstø, som eksporterer gass til Nord-Tyskland. Illustrasjonsbilde: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

Generalsekretæren i FN, António Guterres, kom onsdag med anklager mot verdens ledende produsenter av fossilt brennstoff.

- I dag fortsetter produsenter av fossilt brennstoff og tilretteleggerne deres et kappløp for å utvide produksjonen, selv om de er fullstendig klar over at selskapsmodellen deres er uforenlig med menneskelig overlevelse, sa han, ifølge The Guardian.

Talen ble holdt under Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos, der flere næringslivsledere og toppolitikere deltar - deriblant konsernsjef i Equinor, Anders Opedal.

Equinor fortsetter produksjonen i stor skala, og senest i går ble det gjort et nytt gassfunn i Norskehavet.

Visste at de «grillet planeten»

Tidligere har det blitt lekket interne dokumenter, som skal ha vist at oljegiganten Exxon visste om farene ved global oppvarming allerede fra 1970. Selskapet skal da også ha hatt dokumentert at kjernevirksomheten deres «grillet planeten».

Guterres refererte til dette, og sammenliknet oljeindustrien med tobakkbransjen. Disse selskapene visste lenge at røyking kunne føre til kreft, uten at dette ble offentliggjort.

- Akkurat som tobakkindustrien, undergravde de sin egen forskning, sa han.

- De som er ansvarlige, må stilles til ansvar, la han til.

Taper krigen

Behovet for å sette inn støtet i klimakampen for å hindre en temperaturstigning på mer enn 1,5 grader, har vært blant temaene under forumet i Davos.

FN-lederen påsto derimot at mange av tiltakene selskapene har gjort for å nå karbonutslipp på netto null, kun framstår som «greenwashing».

- Krigen for å beholde 1,5-gradersmålet levende vil bli vunnet eller tapt dette tiåret. På vår vakt. Akkurat nå blir den tapt, sa Guterres.

Han mener at de største utslippsnasjonene må sette igang ekstra tiltak i løpet av 2020-årene for å opprettholde 1,5-gradersmålet.

- Ønsker å være ledende

Ifølge Ola Morten Aanestad, pressetalsperson for Equinor, ønsker selskapet å være ledende i energiomstillingen.

- Det skal vi oppnå ved å forbedre vår olje- og gassvirksomhet, akselerere investeringene i fornybar energi og utvikle nye lavkarbon verdikjeder, som hydrogen og karbonfangst og lagring, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Equinor har som ambisjon å nå netto null innen 2050, noe som er i tråd med målene i Parisavtalen.

I mellomtiden åpnes det derimot nye områder for utvinning i Norskehavet.

Onsdag ble det gjort et funn i utvinningstillatelse 1128. Dette er anslått til å romme mellom to og elleve milliarder standard kubikkmeter utvinnbar gass, eller omlag 12-69 millioner fat oljeekvivalenter, skriver Equinor i en pressemelding.

- Behovet blir ikke borte

- Behovet for olje og gass blir ikke borte på kort sikt, og selskap som vårt har en viktig rolle ved å produsere energi verden trenger med lavest mulig karbonavtrykk, mener Aanestad.

- Samtidig vet vi at forsyningssikkerhet er viktig, noe som er blitt veldig tydelig etter Russlands krig mot Ukraina, fortsetter han.

Norge har gått forbi Russland som Europas viktigste gassleverandør som følge av krigen, og den norske eksporten har nådd rekordhøye nivåer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer