Hardt ut: - Må stilles til ansvar

Onsdag kom FNs generalsekretær António Guterres med krass kritikk av verdens ledende oljeselskaper, da han sa at selskapsmodellen deres er uforenelig med menneskelig overlevelse. Equinor påpeker at det også fremover vil være stort behov for olje og gass.

KRITISERER: FNs generalekretær António Guterres kommer med dystre utsikter, dersom oljeselskapene ikke tar grep. Bildet er fra prosessanlegget i Kårstø, som eksporterer gass til Nord-Tyskland. Illustrasjonsbilde: Cornelius Poppe / NTB
KRITISERER: FNs generalekretær António Guterres kommer med dystre utsikter, dersom oljeselskapene ikke tar grep. Bildet er fra prosessanlegget i Kårstø, som eksporterer gass til Nord-Tyskland. Illustrasjonsbilde: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

Generalsekretæren i FN, António Guterres, kom onsdag med anklager mot verdens ledende produsenter av fossilt brennstoff.

- I dag fortsetter produsenter av fossilt brennstoff og tilretteleggerne deres et kappløp for å utvide produksjonen, selv om de er fullstendig klar over at selskapsmodellen deres er uforenlig med menneskelig overlevelse, sa han, ifølge The Guardian.

Talen ble holdt under Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos, der flere næringslivsledere og toppolitikere deltar - deriblant konsernsjef i Equinor, Anders Opedal.

Equinor fortsetter produksjonen i stor skala, og senest i går ble det gjort et nytt gassfunn i Norskehavet.

Visste at de «grillet planeten»

Tidligere har det blitt lekket interne dokumenter, som skal ha vist at oljegiganten Exxon visste om farene ved global oppvarming allerede fra 1970. Selskapet skal da også ha hatt dokumentert at kjernevirksomheten deres «grillet planeten».

Guterres refererte til dette, og sammenliknet oljeindustrien med tobakkbransjen. Disse selskapene visste lenge at røyking kunne føre til kreft, uten at dette ble offentliggjort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer