Nasjonalt skjenkeforbud

Hardt ut mot Erna: - Urimelig

Skjenkeforbud uten kompensasjon er helt urimelig, lyder den tydelige meldingen fra NHO Reiseliv.

STRENGE TILTAK: På en pressekonferanse søndag 3. januar, valgte regjeringen å stramme ytterligere inn på coronatiltakene i Norge. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi får sterke reaksjoner fra hele landet. Det er mye vrede, sier NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid til Børsen.

De nye inngripende smitteverntiltakene som statsminister Erna Solberg la fram søndag må umiddelbart følges opp med bedre kompensasjonsordninger, krever Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

- Vi har forståelse for behovet for smitteverntiltak, men konsekvensen er at uforutsette kostnader igjen veltes over på reiselivsbedriftene. Når staten innfører så inngripende tiltak over natta, må også staten ta en større del av kostnadene, sier direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

I tillegg til kompensasjonsordningen mener NHO at staten må dekke arbeidsgivers lønnspliktperiode og forlenge permitteringsperioden.

Rammer svært mange

NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid istemmer:

- Vi registrerer at myndighetene er bekymrer for smitteoppblomstringen etter jul. Det bekymrer også NHO og næringslivet. De nye tiltakene fra regjeringen rammer svært mange bedrifter, ikke minst innen reiselivet, sier Almlid.

Smitteverntiltak må følges opp med kompensasjonstiltak, understreker han:

- Vi får mange og sterke reaksjoner fra hele landet. Særlig steder med lav smitte har vært helt uforberedt på dette. Det er mye vrede. Så forstår vi behovet for smitteverntiltak, men tilbakemeldingen er at dette inngrepet må kompenseres, sier Almlid til Børsen.

Han understreker at NHO er helt med på tiltak som hindrer at vi mister kontrollen over smitten.

- Det vil i så fall kunne ramme næringslivet enda hardere. Men som sagt, det svært viktig nå at myndighetene får på plass gode og treffsikre kompensasjonsordninger som kan sikre og redde sunne bedrifter, sier Almlid.

Allerede hardt rammet

Krohn Devold peker på at de nye tiltakene rammer hele reiselivet, men spesielt en allerede hardt rammet serverings- og overnattingsbransje.

BEKYMRET: Raymond Johansen tror mange bedrifter vil forsvinne. Vis mer

Den nasjonale skjenkestoppen betyr i praksis en nedstenging for veldig mange bedrifter, framholder reiselivsdirektøren.

- Grovt sett snakker vi om 100 000 arbeidsplasser som direkte og indirekte er berørt av skjenkeforbudet. Alkohol er en viktig del av inntektsgrunnlaget. Og disse bedriftene synger allerede på siste verset. Egenkapitalen er brukt opp. Nå er det ikke drivverdig, sier hun til Børsen.

STENGT NED: Direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv mener staten må ta regninga for de mange tusen som nå vil bli permittert i serveringsbransjen landet rundt. Foto: Terje Pedersen, NTB
STENGT NED: Direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv mener staten må ta regninga for de mange tusen som nå vil bli permittert i serveringsbransjen landet rundt. Foto: Terje Pedersen, NTB Vis mer

NHO vil jobbe for en lovendring som automatisk reduserer arbeidsgivers lønnspliktperiode fra ti til to dager når det kommer nye smitteverntiltak som i praksis stenger ned hele bransjer.

- Det er urimelig at bedrifter som må permittere etter myndighetenes tiltak, blir sittende igjen med så store lønnskostnader, sier Krohn Devold til Børsen.

Strakstiltak

En slik lovendring vil nødvendigvis ta tid, erkjenner reiselivsdirektøren. Derfor mener NHO i første omgang at arbeidsgivers lønnspliktsperiode umiddelbart må regnes som en fast kostnad, slik at det dekkes av den eksisterende kompensasjonsordningen.

Alt i alt trekker reiselivsdirektøren fram fem strakstiltak som NHO mener må komme på plass:

  • Kompensasjonsordningen må forlenges så lenge reiselivet rammes av smitteverntiltak, og minst fram til sommeren.
  • Kompensasjonsordningen må utvides og omfatte flere kostnader enn i dag, som kostnader knyttet til råvarer/lagervarer og smitteverntiltak. Dessuten må levedyktige bedrifter som har falt utenfor ordningen, også bli kompensert.
  • Arbeidsgivers lønnspliktsperiode må reduseres fra ti til to dager. Videre bør de fem lønnspliktsdagene i periode to fjernes helt.
  • Permitteringsperioden må forlenges utover 52 uker, og i alle fall fram til sommeren.
  • Lønnstilskuddsordningen må forbedres.

Børsen har spurt næringsminister Iselin Nybø (V) og finansminister Jan Tore Sanner (H) om en kommentar til kravene og kritikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer