Hardt ut mot Norge: - Pinlig

Anerkjent magasin sparer ikke på kruttet når de kritiserer Norges energiprofitt. Nå kommer de med en klar beskjed.

DYREBAR VARE: Norge har skrudd opp eksporten av gass til Europa. Det tjener staten Norge fett på. Foto: Marit Hommedal / NTB
DYREBAR VARE: Norge har skrudd opp eksporten av gass til Europa. Det tjener staten Norge fett på. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det britiske magasinet The Economist, en anerkjent tungvekter innen politikk og økonomi, går nå hardt ut mot Norge.

Etter Ukraina-invasjonen har energiprisene skutt fart. Magasinet viser til at Norge tjener svært godt på å fore Europa med olje, gass og strøm.

«Pinlig» og «uanstendig»

«Norges profitt på krigen i Europa er pinlig», skriver det britiske magasinet.

Aftenposten omtalte saken først.

Siden Ukraina-invasjonen har inntektene fra energieksporten blitt «uanstendig» lukrative, hevder de.

«Et sted som er opptatt av sitt image som en kraft for det gode i verden, må nå forsvare seg mot å bli kalt krigsprofitør», skriver de.

Magasinet viser til en tekst fra den norske statsviteren Paal Frisvold, for å forklare hvordan Norge historisk sett har jobbet for å hjelpe Europa i nød.

De spør seg om det fortsatt eksisterer en lidenskap i norske hjerter om å vise sympati og hjelpe til med å løse konflikter i Europa.

- Holder ikke mål

- Det er pinlig at vi har kommet for seint til bordet, når det gjelder å bidra til å dempe prispresset på gass. Det er også pinlig overfor de europeiske husholdningene som lider, sier Paal Frisvold til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.