Hardt ut mot Norge: - Pinlig

Anerkjent magasin sparer ikke på kruttet når de kritiserer Norges energiprofitt. Nå kommer de med en klar beskjed.

DYREBAR VARE: Norge har skrudd opp eksporten av gass til Europa. Det tjener staten Norge fett på. Foto: Marit Hommedal / NTB
DYREBAR VARE: Norge har skrudd opp eksporten av gass til Europa. Det tjener staten Norge fett på. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det britiske magasinet The Economist, en anerkjent tungvekter innen politikk og økonomi, går nå hardt ut mot Norge.

Etter Ukraina-invasjonen har energiprisene skutt fart. Magasinet viser til at Norge tjener svært godt på å fore Europa med olje, gass og strøm.

«Pinlig» og «uanstendig»

«Norges profitt på krigen i Europa er pinlig», skriver det britiske magasinet.

Aftenposten omtalte saken først.

Siden Ukraina-invasjonen har inntektene fra energieksporten blitt «uanstendig» lukrative, hevder de.

«Et sted som er opptatt av sitt image som en kraft for det gode i verden, må nå forsvare seg mot å bli kalt krigsprofitør», skriver de.

Magasinet viser til en tekst fra den norske statsviteren Paal Frisvold, for å forklare hvordan Norge historisk sett har jobbet for å hjelpe Europa i nød.

De spør seg om det fortsatt eksisterer en lidenskap i norske hjerter om å vise sympati og hjelpe til med å løse konflikter i Europa.

- Holder ikke mål

- Det er pinlig at vi har kommet for seint til bordet, når det gjelder å bidra til å dempe prispresset på gass. Det er også pinlig overfor de europeiske husholdningene som lider, sier Paal Frisvold til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer