Hardt ut mot Norge: - Pinlig

Anerkjent magasin sparer ikke på kruttet når de kritiserer Norges energiprofitt. Nå kommer de med en klar beskjed.

DYREBAR VARE: Norge har skrudd opp eksporten av gass til Europa. Det tjener staten Norge fett på. Foto: Marit Hommedal / NTB
DYREBAR VARE: Norge har skrudd opp eksporten av gass til Europa. Det tjener staten Norge fett på. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det britiske magasinet The Economist, en anerkjent tungvekter innen politikk og økonomi, går nå hardt ut mot Norge.

Etter Ukraina-invasjonen har energiprisene skutt fart. Magasinet viser til at Norge tjener svært godt på å fore Europa med olje, gass og strøm.

«Pinlig» og «uanstendig»

«Norges profitt på krigen i Europa er pinlig», skriver det britiske magasinet.

Aftenposten omtalte saken først.

Siden Ukraina-invasjonen har inntektene fra energieksporten blitt «uanstendig» lukrative, hevder de.

«Et sted som er opptatt av sitt image som en kraft for det gode i verden, må nå forsvare seg mot å bli kalt krigsprofitør», skriver de.

Magasinet viser til en tekst fra den norske statsviteren Paal Frisvold, for å forklare hvordan Norge historisk sett har jobbet for å hjelpe Europa i nød.

De spør seg om det fortsatt eksisterer en lidenskap i norske hjerter om å vise sympati og hjelpe til med å løse konflikter i Europa.

- Holder ikke mål

- Det er pinlig at vi har kommet for seint til bordet, når det gjelder å bidra til å dempe prispresset på gass. Det er også pinlig overfor de europeiske husholdningene som lider, sier Paal Frisvold til Børsen.

Han er statsviter og EU-kjenner, med lang fartstid i Brussel. Han er tidligere leder i Europabevegelsen i Norge, har arbeidet for miljøstiftelsen Bellona og er politisk aktiv. Han understreker imidlertid at han uttaler seg som privatperson og EU-kjenner:

- Norge har hittil gjemt seg bak to illusjoner. En er at «dette har ikke vi noe med, fordi det er markedsstyrt». Den andre er at «vi ikke er medlem av EU, så vi er heller ikke med i dialogen». Ingen av disse illusjonene henger på greip. Det holder ikke mål!

- Vond smak i munnen

The Economist peker på at Norge i et normalår tjener rundt 50 milliarder dollar på salg av olje, gass og strøm. «Det er nok til å sette turboen på en skandinavisk velferdsstat og til mange sommerhytter ved pittoreske fjorder».

Men, takket være krigen, ventes Norge å tjene 200 milliarder dollar årlig på eksport av disse ressursene. Dette kunne, hvis det ikke var for at penger skytes inn i oljefondet, gitt hver nordmann en sjekk på 40 000 dollar i året, påpeker de.

- Norge tjener enorme summer på økte energipriser. Det er jo godt å tjene penger?

- Ja, det er godt å tjene penger. Men å si at man får vond smak i munnen er en underdrivelse, når vi vet at superprofitten kommer fra våre naboland. Dette er land som lider som følge av en brutal krig på vårt eget kontinent, sier Frisvold.

- Det er interessant å se at relativt edruelige og konservative markedsliberalister bruker slike ordelag om oss. Det står i grell kontrast til unnskyldningen regjeringen byr på når de skal forklare hvorfor vi ikke kan gjøre mer, legger han til.

Klar beskjed

Magasinet understreker at Norge har sendt penger til Ukraina og støttet EUs Russland-boikott. De har også fått med seg at Norge ikke ønsker et pristak på gass.

De hevder at Norge, mens de pumpet så mye gass som mulig til Europa etter invasjonen, krevde til gjengjeld at EU tonet ned sin «leksjon» om en overgang fra fossilt brensel.

All den tid gassprisene holder seg høyere enn en «luftballong ute av kontroll», vil det være et høyt press på at Norge donerer noe av overskuddet, lyder deres beskjed.

Magasinet avslutter med en tydelig melding om hva de forventer av Norge:

«Som Ukraina har opplevd, er Europa villig til å hjelpe sine naboer når katastrofen rammer dem. For at det skal fortsette å gjøre det, kan det hende at land som opplever en uventet inntektsbonanza legger noe av det tilbake i fellespotten».

- Europa kan stole på oss

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier derimot at han tar avstand fra vurderingen til The Economist.

- Norge har vært en sikker energipartner for Europa siden tidlig på 70-tallet. Europa er vår viktigste kunde. De kan stole på oss. Vi er en leverandør når prisene er lave, middels eller høye. De svinger, men Norge klarer å opprettholde produksjonen, og det er et bidrag som Europa kjenner igjen, og som de anerkjenner, sier statsministeren til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer