Det var i dag høring på Stortinget om regjeringens forslag til åpning for mineralvirksomhet på havbunnen. Nå går EU-kommisjonen ut mot den norske regjeringens planer.
- EU er bekymret for potensielt betydelige negative effekter av dyphavs-gruvedrift annonsert av Norge på fiskebestander og fiske, og overordnet på marine økosystemer, skriver en talsperson for EU-kommisjonen i en e-post til Dagbladet.
Talspersonen sier at dette også gjelder kontinentalsokkelen på Svalbard - der Norge under Svalbard-traktaten har suverenitet, men hvor andre land har fangst- og fiskerett.

Den 20. juni i år la regjeringen fram sin anbefaling om å tillate leting etter mineraler på havbunnen av norsk sokkel.
- Svært begrenset kunnskap
Olje- og energiminister Terje Aasland har tidligere sagt til Dagbladet at satsingen på havbunnsmineraler kan bli et «industrieventyr».
Hvis Stortinget vender tommelen opp for forslaget, kan Norge bli det første landet i verden som begynner med leting og utvinning av mineraler i dyphavet, ifølge Reuters.
Men forslaget har møtt sterk motbør. I begynnelsen av oktober krevde over 30 internasjonale miljøorganisasjoner at statsminister Støre går av som leder for Havpanelet, hvis han ikke stopper åpningsprosessen.
Over 650 havforskere fra 44 ulike land har bedt om et såkalt havbunn-moratorium, et midlertidig forbud mot utvinning. Mange selskaper har sagt at de ikke ønsker å bruke havbunnsmineraler: Volvo, Google, BMW, Samsung, Tesla, Volvo, svenske Northvolt og Volkswagen.
EU har tidligere tatt til orde for å forby dyphavsgruvedrift inntil det er kommet mer kunnskap.
- Våre bekymringer er knyttet til beskyttelse og opprettholdelse av havmiljøet, biologisk mangfold i dyphavet og bekjempelse av klimaendringer – også tatt i betraktning den potensielle innvirkningen på EUs fiskerier, skriver EUs talsperson.
Dagbladet har forelagt kritikken for Olje- og energidepartementet. Statssekretær Elisabeth Sæther svarer via kommunikasjonsenheten at en åpning av områder ikke er det samme som at det settes i gang utvinning av havbunnsmineraler.
- Før en aktør eventuelt får godkjenning til å sette i gang utvinning, må det hentes inn mer kunnskap og dokumenteres at utvinning kan skje på en forsvarlig og bærekraftig måte, skriver Sæther. Les hele svaret nederst.
Hittil har EU investert 80 millioner euro – ca. 950 millioner kroner etter dagens kurs – i forskning rundt dyphavsmineraler. «Hovedfunnene er at det fortsatt er svært begrenset kunnskap om økosystemenes i dyphavet og hvordan mineralutvinning vil påvirke denne», ifølge EU-kommisjonens talsperson, som skriver:
- Vi fortsetter vårt engasjement med Norge for å sikre beskyttelse av økosystemet mot skadelige aktiviteter.
- Skammelig
- Dette er et veldig tydelig signal på EUs motstand mot gruvedrift på havbunnen, og at Norges internasjonale rykte som ansvarlig havnasjon vakler, sier Kaja Lønne Fjærtoft, seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond.
At EU nå kommenterer regjeringens planer om å åpne havbunnen for gruvedrift, mener hun er oppsiktsvekkende.

Equinor-nei til norsk industrieventyr
- Det er ikke veldig ofte at EU-kommisjonen kommenterer på nasjonale planer. Men det viser også at dette ikke er et nasjonalt anliggende. Det er grenseoverskridende forurensning som påvirker fiskeriet i andre land, og Norge har ikke utredet det skikkelig. Dette viser at gruvedrift på havbunnen kan få store juridiske konsekvenser, sier Fjærtoft.
Hun mener at verken vurderingen av forholdet til EU eller potensielle juridiske konsekvenser er belyst godt nok i stortingsmeldingen.

- Regjeringen har foreslått å åpne, til tross for at Miljødirektoratet mener det ikke er juridisk grunnlag for en slik åpning. Det er sterkt kritikkverdig. I stortingsmeldingen belyser man bare de samfunnsøkonomiske aspektene, uten i tilstrekkelig grad å belyse hvilke negative konsekvenser det kan ha for norsk økonomi, sier Fjærtoft.
Hun viser til at både Miljødirektoratet og Havforskningsinstituttet har vært sterkt kritiske til planene. «Konsekvensutredningen viser vesentlige kunnskapsmangler om natur, teknologi, og miljøvirkninger. Videre inneholder den ikke vurderinger av om, eventuelt hvor og hvordan, det er mulig å drive mineralvirksomhet på en forsvarlig og miljømessig bærekraftig måte», skrev Miljødirektoratet i januar.
- Det er skammelig av Norge. Vi snakker om god havforvaltning på internasjonal arena, men her hjemme bulldoser regjeringen over de faglige miljørådene om havbunnen. Men det er ikke for seint å snu. Her kan Stortinget ta ansvar og stanse åpningsprosessen, mener Fjærtoft.
- Må mobilisere
Dagbladet har forelagt kritikken i denne artikkelen for Olje-og energidepartementet. Slik svarer statssekretær Elisabeth Sæther:
«Vi har ikke i dag kunnskapen som skal til for å utvinne mineraler fra havbunnen. Skal vi skaffe oss denne kunnskapen, må vi mobilisere både statlige ressurser og private aktører som er interessert i eventuell utvinning. Regjeringens forslag om å åpne et område for aktivitet, handler om at også private aktører skal kunne lete og hente inn kunnskap om områdene som er aktuelle.
En åpning av områder er ikke det samme som at det settes i gang utvinning av havbunnsmineraler. Før en aktør eventuelt får godkjenning til å sette i gang utvinning, må det hentes inn mer kunnskap og dokumenteres at utvinning kan skje på en forsvarlig og bærekraftig måte. Det er et betydelig arbeid som skal gjøres før det kan skje, og hele prosessen skal ta utgangspunkt i en skrittvis og føre-var tilnærming, som blant annet inkluderer en konsekvensutredning som vil kartlegge konsekvensene av det konkrete prosjektet».
