Hardt ut mot sekt-påstand

H&M-kjeden i Norge slår hardt tilbake mot påstander i svensk bok om at klesgiganten drives som en sekt.

MEDFART: H&M-ånden sammenlignes med en sekt i en fersk bok som kommer ut i Sverige i dag. Foto: Thoms Bjørnflaten, NTB scanpix
MEDFART: H&M-ånden sammenlignes med en sekt i en fersk bok som kommer ut i Sverige i dag. Foto: Thoms Bjørnflaten, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boka «The big boss» om H&M-kjedens toppsjef Stefan Persson har slått ned som en bombe i Sverige.

Gravejournalistene Jonas Alsgren og Erik Palm beskriver hvordan Sara Edvinsson ble mottatt da hun opererte som muldvarp på vegne av forfatterne og søkte jobb ved en H&M-butikk i Stockholm.

På et gruppeintervju med et titall andre unge kvinner fikk hun blant annet høre at alt man gjør «måles i tid» og «hver minste lille penge vi kan tjene, det skal vi tjene!».

Kjeft dag én

Allerede første dag på jobb opplevde Edvinsson at en leder kjeftet fordi de ansatte jobbet for sakte med å pakke ut varer.

Med skjult opptaker fanget hun opp sjefen som ropte:

- Hvor mye har vi igjen? Herregud, vi ligger to stabler bak, helt utrolig! Skjerpings! Opp med farta! Øs på!

Mange ansatte omtaler den såkalte H&M-ånden som en positiv opplevelse, mens andre er kritiske. Ordet sekt går igjen blant flere, ifølge Expressen:

- Det er som en sekt. Om man skal beholde jobben, er det bare å si ja og være enig med dem som bestemmer, sier en innkjøpsassistent ved hovedkontoret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer