Hardt ut mot Tangen-ansettelsen

Arbeiderpartiet slutter seg til representantskapets kritikk.

KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre er svært kritisk til omstendighetene rundt ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for Oljefondet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre er svært kritisk til omstendighetene rundt ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for Oljefondet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Arbeiderpartiets stortingsgruppe har konkludert med at omstendighetene rundt ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for Oljefondet er svært kritikkverdige, skriver partiet i en pressemelding.

- Vi har gjennom representantskapets rapport og høringen i Stortinget fått bekreftet kritikkverdige forhold rundt ansettelsen av ny leder for Oljefondet. Arbeiderpartiet slutter seg i hovedsak til denne kritikken, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Forsterket inntrykk

- Inntrykket ble forsterket gjennom høringen der det ble klart at det kan oppstå nye interessekonflikter knyttet til Nicolai Tangen og ledelsen av Oljefondet, at de etiske retningslinjene som skal gjelde for alle bankens ansatte ikke er overholdt, at det er tvil om ansettelsen vil svekke Norges innsats mot skatteparadiser og at det har vært både lovbrudd og uregelmessigheter i ansettelsesprosessen.

Arbeiderpartiet skriver at de har tatt på alvor at Norges Banks representantskap enstemmig har fremmet en sterk kritikk av ansettelsesprosessen.

«Summen av disse forholdene, og at eierskap med så omfattende risiko for interessekonflikter foreligger, gjør at Arbeiderpartiet konkluderer med at det ikke er forenelig med kravene som bør gjelder for å lede Oljefondet», heter det i pressemeldingen.

- Det vil være Aps konklusjon som vi vil ta med til de andre partiene i finanskomiteen. Det er ikke Stortinget som ansetter verken hovedstyre i Norges Bank eller sjef for oljefondet. Vår holdning er at det er finansministeren som må følge opp konklusjonene til Stortingets flertall, sier Støre.

GLAD: Nikolai Tangen forteller at han er veldig glad etter torsdagens utfall. Video: Scanpix Vis mer

Knallhard dom

Arbeiderpartiets knallharde dom kommer samme uke som leder for Norges Banks representantskap, Julie Brodtkorb, felte en nådeløs dom over styret i Norges Bank for måten de har håndtert ansettelsen på.

«Brudd på lover, regler og retningslinjer», var Brodtkorbs oppsummering.

Representantskapet har vært spesielt opptatt av at mulige interessekonflikter mellom Tangens personlige økonomi, eierskap og investeringer i AKO-fondene, og jobben som oljefondssjef, skal elimineres.

- Risikoen for interessekonflikter er ikke eliminert, konkluderte Brodtkorb mandag.

- Representantskapet er enig i at Norges Banks hovedstyre har innført tiltak som reduserer risikoen for interessekonflikter. Vår forutsetning var og er at risikoen elimineres. Tiltakene tilfredsstiller ikke denne forutsetningen, sier hun til finanskomiteens medlemmer.

Uenig sentralbanksjef

Dette var en konklusjon sentralbanksjef Øystein Olsen ikke var enig i.

- Jeg har forståelse for at representantskapet ønsker å fjerne risiko, men styret for all ansvarlig virksomhet må gjøre avveininger mellom ulik type risiko og hensynet til virksomhetens formål. Vi mener nå at vi har klart å demme opp for mulige interessekonflikter. Den er nå, for alle praktiske formål, eliminert, sier Olsen.

Før Arbeiderpartiet kom til sin konklusjon har allerede SV og Rødt uttrykt mistillit til Tangen og bedt finansminister Jan Tore Sanner gripe inn.

Torsdag gikk Senterpartiet ut med et krav om at Tangen må selge seg helt ut av Ako-fondene før han begynner i sin nye jobb.

– Tangen må selge seg ut av Ako-fondene og flytte formuen sin hjem til Norge. Vi kan ikke se at det er andre måter å oppfylle representantskapets krav på, sier han til NRK.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Tangen ble ansatt som ny sjef for Norges Bank Investment Management (NBIM) i slutten av mars. NBIM forvalter verdier for over 10 000 milliarder kroner i Statens pensjonsfond - utland, bedre kjent som oljefondet.

Tangen tiltrer etter planen 1. september. Finanskomiteen har frist til 21. august med å avgi sin innstilling.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer