Hårete NHO-mål: 100 milliarder i skattelette

Skatter og avgifter må ned med 10 milliarder kroner i året fram til 2030, mener NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid.

HÅRETE: Kraftige skattekutt, slankere offentlig sektor og solid jobbvekst er elementer i NHOs nye tiårsplan. Foto: Lars Eivind Bones
HÅRETE: Kraftige skattekutt, slankere offentlig sektor og solid jobbvekst er elementer i NHOs nye tiårsplan. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et hårete mål. Men skattenivået er høyt i Norge sammenliknet med andre land, sier Almlid til Børsen.

Statens inntekter fra skatter og avgifter (utenom petroleumsskattene) bør ikke overstige 40 prosent av BNP, lyder et av forslagene i NHO-dokumentet «Ti ambisjoner for Norge» som legges fram i dag.

Skatte- og avgiftsinntektene var i fjor 43 prosent av BNP, ned fra rundt 46 prosent rundt årtusenskiftet.

- Samlet utgjør det knapt 110 milliarder kroner for hele perioden, eller gjennomsnittlig vel 10 milliarder kroner årlig, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Målbart og ambisiøst

Det NHO-toppene omtaler som et konkurransedyktig skattetrykk er ifølge dem selv noe av det mest ambisiøse i den nye tiårsplanen.

- Dette er ikke ment som noen gjenreisingsplan etter corona. Målene handler om å finne muligheter, skape flere jobber og sikre et bærekraftig samfunn der vi er minst like gode på å ta vare på hverandre som i dagens Norge, sier Almlid.

Han understreker at NHOs ambisjonsprogram innebærer flere i jobb - og at det vil finansiere det foreslåtte skattekuttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer