Hårete NHO-mål: 100 milliarder i skattelette

Skatter og avgifter må ned med 10 milliarder kroner i året fram til 2030, mener NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid.

HÅRETE: Kraftige skattekutt, slankere offentlig sektor og solid jobbvekst er elementer i NHOs nye tiårsplan. Foto: Lars Eivind Bones
HÅRETE: Kraftige skattekutt, slankere offentlig sektor og solid jobbvekst er elementer i NHOs nye tiårsplan. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et hårete mål. Men skattenivået er høyt i Norge sammenliknet med andre land, sier Almlid til Børsen.

Statens inntekter fra skatter og avgifter (utenom petroleumsskattene) bør ikke overstige 40 prosent av BNP, lyder et av forslagene i NHO-dokumentet «Ti ambisjoner for Norge» som legges fram i dag.

Skatte- og avgiftsinntektene var i fjor 43 prosent av BNP, ned fra rundt 46 prosent rundt årtusenskiftet.

- Samlet utgjør det knapt 110 milliarder kroner for hele perioden, eller gjennomsnittlig vel 10 milliarder kroner årlig, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Målbart og ambisiøst

Det NHO-toppene omtaler som et konkurransedyktig skattetrykk er ifølge dem selv noe av det mest ambisiøse i den nye tiårsplanen.

- Dette er ikke ment som noen gjenreisingsplan etter corona. Målene handler om å finne muligheter, skape flere jobber og sikre et bærekraftig samfunn der vi er minst like gode på å ta vare på hverandre som i dagens Norge, sier Almlid.

Han understreker at NHOs ambisjonsprogram innebærer flere i jobb - og at det vil finansiere det foreslåtte skattekuttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.