Havvind:

Hårete plan: Skal bli best i verden

Norge skal bli verdensledende på havvind, slår statsminister Jonas Gahr Støre fast.

STORT: Det er massive dimensjoner på Equinors havvindanlegg som fikk besøk av statsminister Jonas Gahr Støre sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid tirsdag. Foto: Bjørnar Morønning / NTB
STORT: Det er massive dimensjoner på Equinors havvindanlegg som fikk besøk av statsminister Jonas Gahr Støre sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid tirsdag. Foto: Bjørnar Morønning / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utspillet kom under et besøk hos Equinors prosjekt Hywind Tampen i Gulen. Der bygges det som skal bli verdens første flytende vindkraftanlegg og kutte CO₂-utslippene fra plattformene på Snorre og Gullfaks med 35 prosent.

- Det er den flytende havvinden som er Norges store mulighet, med en komplisert teknologi og hvor Equinor er verdensledende. De har et stort forsprang. Så er det viktig å komme raskt i gang videre, for det har vært nesten stillstand i åtte år, sier Støre til Børsen.

Han peker på at regjeringen nylig la fram en ambisjon om innen 2040 å produsere like mye kraft til havs som vi i dag gjør med vannkraften på land.

- Utålmodig

Med på turen til Vestland fylke er både NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Førstnevnte er brukbart fornøyd med dokumentet som regjeringen la fram i dag – fem prinsipper for å utvikle havvindnæringen – og hvor det blant annet slås fast at den norske modellen skal ligge til grunn.

- Det er veldig bra med ambisjonene, og nå disse prinsippene. Men jeg er grunnleggende utålmodig, og jeg håper nå først og fremst på en snarlig avklaring om at vi knytter oss til Europa fra sørlige Nordsjøen, sier Almlid til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer