Havvind:

Hårete plan: Skal bli best i verden

Norge skal bli verdensledende på havvind, slår statsminister Jonas Gahr Støre fast.

STORT: Det er massive dimensjoner på Equinors havvindanlegg som fikk besøk av statsminister Jonas Gahr Støre sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid tirsdag. Foto: Bjørnar Morønning / NTB
STORT: Det er massive dimensjoner på Equinors havvindanlegg som fikk besøk av statsminister Jonas Gahr Støre sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid tirsdag. Foto: Bjørnar Morønning / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utspillet kom under et besøk hos Equinors prosjekt Hywind Tampen i Gulen. Der bygges det som skal bli verdens første flytende vindkraftanlegg og kutte CO₂-utslippene fra plattformene på Snorre og Gullfaks med 35 prosent.

- Det er den flytende havvinden som er Norges store mulighet, med en komplisert teknologi og hvor Equinor er verdensledende. De har et stort forsprang. Så er det viktig å komme raskt i gang videre, for det har vært nesten stillstand i åtte år, sier Støre til Børsen.

Han peker på at regjeringen nylig la fram en ambisjon om innen 2040 å produsere like mye kraft til havs som vi i dag gjør med vannkraften på land.

- Utålmodig

Med på turen til Vestland fylke er både NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Førstnevnte er brukbart fornøyd med dokumentet som regjeringen la fram i dag – fem prinsipper for å utvikle havvindnæringen – og hvor det blant annet slås fast at den norske modellen skal ligge til grunn.

- Det er veldig bra med ambisjonene, og nå disse prinsippene. Men jeg er grunnleggende utålmodig, og jeg håper nå først og fremst på en snarlig avklaring om at vi knytter oss til Europa fra sørlige Nordsjøen, sier Almlid til Børsen.

- Hva mer må til for å nå målet om å bli verdensledende?

- Høye ambisjoner er viktig, men nå må rammeverket avklares raskt. Det handler om konsesjoner, prekvalifisering, tilgang på areal og slike ting. Jeg håper det er på plass i løpet av veldig kort tid.

Almlid peker rundt seg på anlegget der verdens nest største heisekran skal montere en tredje vinge på et 300 meter høyt tårn, og understreker:

- Vi har ambisiøse bedrifter. Det kan nesten ikke gå fort nok. Bedriftene må få enda klarere svar. Vi må vinne denne kampen mot Europa.

Største satsing

LO-lederen understreker viktigheten av at arbeidslivets parter er tett på i utviklingen av Norges neste store industrieventyr.

- Dette er den største industrisatsingen vi har sett i Norge på veldig mange år, så vi er jo fornøyd med at regjeringen da peker på at arbeidslivets parter må være med, sier Peggy Hessen Følsvik.

- Støre sier vi skal bli verdensledende. Hva gjenstår?

- For det første er det viktig med store ambisjoner. Så er det mye som gjenstår. Nå kommer det en prosess der også aktørene må satse. Men alt ligger til rette for at vi skal kunne skape de jobbene og den grønne energien vi trenger inn i det grønne skiftet.

Følsvik er tydelig på at ikke all kraften skal bli i Norge.

- Med en så stor satsing på havvind vil ikke vi kunne ta unna all den krafta i Norge når det er ferdig utbygd. Vi må samhandle med Europa. De trenger energi, både på veien til fornybar, og fordi de vil frikoble seg fra Russland.

Forpliktende

- Norge kan utvikle en stor og kompleks næring som både skal gi nye arbeidsplasser og bidra til det grønne skiftet, sier Støre til Børsen.

Om dokumentet som legges fram tirsdag, sier han:

- Vi understreker at dette skal skje med skikkelige arbeidsvilkår, og i god sameksistens med andre næringer. Vi forplikter oss, mener statsministeren.

Hywind Tampen er et flytende vindkraftanlegg som skal forsyne feltene Snorre og Gulfaks med elektrisk kraft.

Med 11 turbiner vil Hywind levere 35 prosent av det anslåtte energibehovet til de fem plattformene på de to feltene.

Det betyr å redusere utslipp tilsvarende 100 000 biler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer