Hastemøte: - Fikk ingen lovnad

Nordic Choice-topp Torgeir Silseth skulle helst sittet igjen med «forutsigbarhet» etter dagens Røe Isaksen-møte.

TRYGLER OM SVAR: Nordic Choice ber om at permitteringsordningen forlenges. Avbildet er hotellmogul Petter Stordalen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
TRYGLER OM SVAR: Nordic Choice ber om at permitteringsordningen forlenges. Avbildet er hotellmogul Petter Stordalen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka varslet hotellmogul og investor Petter Stordalen (57) at Nordic Choice risikerer å stå overfor masseoppsigelser dersom permitteringsordningen ikke utvides.

- Jeg er helt sikker på at Nordic Choice og andre store kjeder vil komme til å sende tusener av mennesker fra permisjon og håpet om å få en jobb, til å bli en del av den allerede altfor lange Nav-køen, uttalte Stordalen til TV 2 tirsdag.

I kjølvannet av den kritiske situasjonen, har hotellkjeden bedt om et hastemøte med statsråd Torbjørn Røe Isaksen - som fant sted onsdag. Motivasjonen bak samtalen har vært å forlenge permitteringsordningen fra 26 til 52 uker.

- Fikk ikke lovnad

Overfor Børsen uttaler administrerende direktør i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth, at de opplevde møtet som konstruktivt.

- Vi fikk lagt frem vår situasjon og vår bekymring for våre ansatte, og opplevde å bli møtt med forståelse for at reiselivsbransjen er blant de hardest rammede i krisen. Vi håpet selvfølgelig på en lovnad om at regjeringen vil forlenge permitteringsordningen utover 31. oktober, noe vi dessverre ikke fikk.

- Men vår oppfattelse av det som ble signalisert i møtet gjør oss trygge på at ordningen blir utvidet i august, sier Silseth.

KØBENHAVN: - Men denne dagen symbolisere vendepunktet, dette kommer vi til å huske som starten på begynnelsen på slutten på det jævla viruset fra flaggermusen, sier Petter Stordalen om åpningen av det nye hotellet. Vis mer

- Omfattende oppsigelser

Han opplyser at det foreløpig ikke vil være nødvendig med oppsigelser i sommer.

- Selv om vi helst skulle hatt forutsigbarhet, så gjør vi ikke noe aktivt rundt oppsigelser i sommer. Samtidig må vi likevel gjøre de forberedelser som trengs om permitteringsordningen ikke blir utvidet og vi må starte med omfattende oppsigelser i august, sier Torgeir Silseth.

Stortingets presidentskap har allerede sagt nei til å avbryte Stortingets ferie for å stemme over en utvidelse av permitteringsordningen. Det meldte VG mandag.

Regjeringens permitteringsordning gjelder per nå ut oktober.

- Denne saken ble behandlet i Stortinget 19. juni. Det er ikke flertall for å endre permitteringsreglene nå, derfor er det heller ikke grunnlag for å ta saken opp på nytt i Stortinget. Stortinget vil tre sammen i sommer dersom det er nødvendig, skrev stortingspresident Tone W. Trøen i en epost til NTB.

- Uforståelig

Konserntillitsvalgt i Nordic Choice etterlyser nå noe mer håndfast fra myndighetene i møte med den usikre framtida.

- Mine kolleger hadde trengt å fått et tydeligere budskap på vei inn i sommeren. Mange vil ha noen usikre uker i vente hvor de ikke vet om det venter en oppsigelse i august, sier Merethe Sutton, konserntillitsvalgt i Nordic Choice Hotels og fortsetter:

- Jeg er glad for at vi blir lyttet til, men når to av partene i det unike samarbeidet vi har tradisjon for i Norden er enige, er det uforståelig at den siste parten lar usikkerheten få bre seg blant de ansatte i hotellbransjen.

Hun utdyper:

- Vi har veldig mange kolleger uten formell kompetanse, med begrenset språkkunnskap, mange med hull i CV-en eller andre utfordringer som gjør at de stiller bakerst i ledighetskøen om det blir oppsigelser. Det er disse kollegene vi sammen frykter faller ut av inkluderingsdugnaden om forlengelsen ikke kommer, sier Sutton.

Artikkelen fortsetter under:

DINE PENGER: - Feriepenger er ikke en gave fra arbeidsgiveren, men noe du har krav på, fastslår arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Han råder bedriftene og arbeidstakerne til å snakke sammen og finne lokale løsninger. Reporter: Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Overfor Børsen opplyser statsråden at også han opplevde dialogen som konstruktiv.

- Vi har hatt et godt møte med Nordic Choice i dag. Foreløpig har regjeringen utvidet permitteringsperioden ut oktober. Vi har både tidligere og i møtet i dag vært tydelig på at vi er innstilt på å utvide permitteringsperioden ytterligere dersom situasjonen på arbeidsmarkedet er like krevende i august, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Feirer nytt hotell

Utfallet av møtet kommer få timer etter at Petter Stordalen selv åpnet sitt nye luksushotell Villa Copenhagen i Danmark.

Stordalen startet innledningsvis med å understreke hvor tung de siste månedene har vært.

- Kjære alle sammen, jeg står her og er utrolig stolt og nesten litt rørt. De siste månedene har vært helt ekstraordinær. Det tyngste har vært alle de vi har måttet si opp og permittere. Det er det vanskeligste jeg vært med på som businessmann.

- Men denne dagen symbolisere vendepunktet, dette kommer vi til å huske som starten på begynnelsen på slutten på det jævla viruset fra flaggermusen.

Artikkelen fortsetter under:

- Nå har vi begynt reisen tilbake ved å åpne hotellet. At Villa skulle symbolisere vendingen, synes jeg er fint. Det tyngste har vi lagt bak oss, fortsatte Stordalen.

Det er unektelig en sårt tiltrengt optimisme. Til NRK sa hotellmilliardæren mandag at hans Choice Hotels-gruppe har tapt nærmere 1 milliard kroner på grunn av coronakrisen.

- I hotellselskapet alene har vi nok tapt over 1 milliard, og vi vil tape mer. Denne krisen kommer til å påvirke reiselivsnæringen dramatisk i det året vi er inne i, og det kommer til å påvirke oss i 2021. Vi legger nå budsjettet basert på at vi også kommer til å tape penger i 2021, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer