AstraZeneca-vaksinen

Hastemøte nå: - Går veien

EMA-topp knytter AstraZenecas vaksine til blodpropptilfeller. - Veldig positivt at det nå ser ut til å gå den veien som vi har sagt, sier Norges mann i EMA til Børsen - og sier en offisiell uttalelse kan komme allerede tirsdag.

TRYGT: EMA-sjef Emer Cooke konkluderte i mars med at AstraZeneca-vaksinen er en trygg og effektiv vaksine. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vaksinesjefen i Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) sier i et intervju at han mener det er en sammenheng mellom AstraZenecas vaksine og tilfeller av blodpropp.

- Jeg mener vi nå kan si at det er en klar kobling til vaksinen, sier EMAs vaksinesjef Marco Cavaleri i et intervju som er publisert i den italienske avisa Il Messaggero tirsdag, gjengitt av NTB.

David Benee Olsen sier til Dagbladets finansnettsted Børsen at det trolig vil komme en offisiell uttalelse fra EMA i løpet av tirsdag.

Han er lege og seniorrådgiver ved Legemiddelverket, representerer Norge i bivirkningskomiteen (PRAC) i EMA, og sitter i møter med bivirkningskomiteen om AstraZenecas vaksine tirsdag formiddag.

- Jeg synes det er veldig positivt at det nå ser ut til å gå den veien som vi har sagt, men det er ikke konkludert. Det er dette jeg sitter i møter om nå, sier Olsen til Børsen.

Tok dissens

I møtet i EMAs bivirkningskomité 18. mars tok Norge, som eneste land, dissens på bivirkningskomiteens konklusjon.

EMA ga etter møtet grønt lys til AstraZeneca-vaksinen - men varslet at de ville legge en advarsel om de alvorlige meldte bivirkningene inn i vaksinens preparatomtale.

Det er ikke nok, mener det norske Legemiddelverket. De har lenge ment at det er rimelig å anta at det kan finnes en årsakssammenheng mellom vaksinen og tilfellene av blodpropp og lave blodplatenivåer.

Derfor argumenterte Olsen i møtet for at det ikke var nok med en advarsel, men dette bør inn i bivirkningslista.

NORGES MANN: David Benee Olsen, lege og seniorrådgiver ved Legemiddelverket, representerte Norge i bivirkningskomiteen i EMA. Foto: Privat
NORGES MANN: David Benee Olsen, lege og seniorrådgiver ved Legemiddelverket, representerte Norge i bivirkningskomiteen i EMA. Foto: Privat Vis mer

- Det er ikke uvanlig at noen tar dissens. Vi ser på data som kan tolkes ulikt. Jeg er overbevist om at man ikke kan utelukke en sammenheng mellom de meldte tilfellene og vaksinen, sa han til Dagbladet etter møtet.

- I denne saken har vi gått «all in». Det er fordi vi tilfeldigvis og dessverre har sett at norske vaksinerte er rammet av noe som har en mulig sammenheng med vaksinen, sa han videre.

- Dette har endret bildet

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk er kjent med utviklingen.

- Dette er for så vidt ikke noe nytt for Norge. Vi har jo ment at det er en sannsynlig sammenheng med vaksinen. Nå blir dette diskutert på et møte i bivirkningskomiteen i EMA denne uka. De er i gang, og dette med hvorvidt skal inn på listen over vaksinens bivirkninger vil bli diskutert, sier han til Børsen.

Madsen forklarer:

- Det som har skjedd, og som har endret bildet, er at det har dukket opp langt flere tilfeller de siste ukene. Det dukker opp nye tilfeller nesten hver dag. I forrige uke opererte man med 62 tilfeller på verdensbasis, men det er antakeligvis dukket opp enda flere.

Varsler pressekonferanse

Nå ser det ut som den generelle oppfatningen i EMA rundt dette spørsmålet kan være i ferd med å snu i retning av det som tidligere bare var et dissensinnlegg fra Norge, mener fagdirektøren.

- Jeg oppfatter det slik. Uten at jeg kan kommentere direkte hva komiteen sier, oppfatter jeg det slik at EMA har modifisert sitt synspunkt.

EMA vil holde en pressekonferanse i morgen ettermiddag, opplyser Madsen.

- Jeg regner med at dette vil være et tema for den pressekonferansen.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommenterer utviklingen slik i en SMS til Børsen:

- Dette er viktig informasjon som vi håper vil hjelpe legemiddelverket og FHI til å komme til bunns i de meldte sykdomstilfellene som er rapportert etter vaksinasjon i Norge.

AstraZeneca har foreløpig ikke besvart Børsens henvendelser.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer