Svak krone:

Håver inn milliarder

Vi tjener godt på den svake krona, bekrefter konsernsjefen, som samtidig er svært bekymret over regjeringens forslag.

HÅVER INN: Gustav Magnar Witzøe har god grunn til å smile ekstra bredt om dagen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HÅVER INN: Gustav Magnar Witzøe har god grunn til å smile ekstra bredt om dagen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Børsen): Det siste året har den norske krona blitt svekket med mer enn 20 prosent mot euro og 16 prosent mot dollaren, kunne Børsen fortelle i starten av mai.

Mens den svake krona er dårlig nytt for utenlandsferierende nordmenn - som må betale enda mer for ferien -, er den svake krona svært godt nytt for eksportnæringen.

Selv om volumet av eksportert fisk er redusert det siste året, økte eksportverdien av norsk sjømat med 22 prosent i første kvartal i år sammenliknet med i fjor.

Kraftig økning

Dette skyldes at eksportnæringen nå får flere kroner for hver solgte dollar og euro.

Dette er godt nytt for landets rikeste, Gustav Magnar Witzøe, som er største eier i oppdrettsgiganten SalMar, skriver Nettavisen.

Bare på ett år har lønnsomheten per kilo laks økt med 35 prosent, kom det fram i sist uke, da oppdrettsgiganten la fram årets første kvartalsrapport. Den viste at SalMar hadde et resultat på 38,8 norske kroner per kilo laks, og et operasjonelt driftsresultat på 1,88 milliarder.

Konsernsjef Frode Arntsen bekrefter overfor avisa at de tjener godt på den svake krona, men ville ikke utdype nærmere om hvor mye laksegiganten tjener på den svake krona.

Vinansvarlig Ole Strangstadstuen Berg i Furset-gruppen viser fram de eksklusive vinene i kjelleren på ærverdige Grand Hotel i Oslo. Video: Kristin Svorte. Reporter: Torgeir Krokfjord Vis mer

Jubler

Det er ikke bare frøyværingen Witzøe som kan juble over den svake krona.

- Som eksportør må vi juble over den svake krona, sier Andreas Kvame, konsernsjef i Grieg Seafood, til avisa.

Ifølge selskapet kvartalsrapport, som ble lagt fram fredag, tjente selskapet 25 kroner per kilo laks, og hadde et operasjonelt driftsresultat på 385 millioner kroner.

– Selger vi en laks til åtte euro med en kurs på åtte får vi 64 kroner. Selger vi samme laksen til dagens valutakurs får du nærmere 100 kroner. For oss er valutakursen veldig viktig, sier Kvame, og understreker overfor avisa at også kostnadene påvirkes av den svake krona.

- Stor bekymring

Selv om lakseeier Witzøe kan glede seg over svak krone, ser selskapet likevel med stor bekymring på forslaget om å øke grunnrenteskatten med tilbakevirkende kraft

Selskapet skrev i kvartalsrapporten at dette har gjort at de har «funnet det nødvendig å legge til side alle nye større investeringer i Norge framover».

- Skatteforslaget har både en innretning og et nivå som rammer store deler av kystens næringsliv og særlig redusere investeringene i landbasert industri. Dette vil kraftig redusere mulighetene for å finansiere framtidige industriprosjekter og arbeidsplasser i Norge, og tilsvarende favorisere investeringer i andre land, lyder den kraftige advarselen fra Norges nest største lakseoppdrettskonsern, sa Arntsen videre i kvartalsrapporten til selskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer