Håver inn på pandemien

Flere hundre milliarder kroner renner inn på legemiddelselskapenes konto. Ikke alle mener selskapene fortjener profitten.

VAKSINE: Her klargjøres Pfizer-BioNTechs vaksine ved et sykehus i Los Angeles. Foto: David Cheng, Foto: AP Photo / Jae C. Hong / NTB
VAKSINE: Her klargjøres Pfizer-BioNTechs vaksine ved et sykehus i Los Angeles. Foto: David Cheng, Foto: AP Photo / Jae C. Hong / NTB Vis mer
Publisert

Legemiddelselskapene Pfizer og Moderna kan dra inn 32 milliarder dollar, eller rundt 280 milliarder kroner, på salg av coronavaksinen bare neste år alene, skriver CNN.

Milliarder på milliarder

Analytikere i den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley anslår at Pfizer, som skal dele inntektene med det tyske selskapet BioNTech, alene vil få inn 19 milliarder dollar neste år. I tillegg kommer et anslått beløp på nesten en milliard dollar i år.

I 2022 og 2023 vil Pfizer kunne plusse på inntektene med ytterligere 9,3 milliarder dollar i vaksinesalg, mener Morgan Stanley.

Pfizer er et gigaselskap, og sånn sett har ikke vaksinenyhetene sendt aksjekursen rett i taket, selv om en økning på 12 prosent så langt i år er ganske solid.

Da har de stadig bedre vaksinenyhetene i større grad påvirket Pfizers samarbeidspartner, tyske BioNTech. Selskapets amerikanske aksjer har økt over 300 prosent. Selskapets markedsverdi vurderes nå til å være nesten 30 milliarder dollar.

- Historisk prestasjon

Enda større påvirkning har vaksinenyhetene hatt på Moderna, som er et relativt nytt selskap. Aksjekursen har steget med 700 prosent i år, og analytikere anslår at halvparten av selskapets markedsverdi knytter seg til vaksinen.

Det anslås at de vil håve inn 13,2 milliarder i vaksineinntekter neste år, ifølge Goldman Sachs.

Det er en ganske spinnvill sum for et selskap som solgte for 60 millioner dollar i 2019 og aldri tidligere har lisensiert et produkt.

- Pandemi, ikke forretningsidé

De store pengesummene som nå havner i hendene på legemiddelselskapene er ikke noe som applauderes av alle.

- En pandemi er en global folkehelsekrise, ikke en forretningsidé, sier feltlege i Leger uten grenser, Erlend Grønningen, til Børsen.

Han påpeker at dette først og fremst handler om patentrettigheter, noe Leger uten grenser har jobbet med i 20 år.

- Vi kartlegger priser, medisiner og profitt. Vi har drevet med det i mange år, og dette er ikke et nytt fenomen, men det er en ny sykdom, sier Grønningen.

Han sier at de får høre fra norske myndigheter at det uten mulighet for profitt ikke er noe insentiv til å drive med utvikling av vaksiner for de store selskapene.

- Det er i beste fall upresist, slik vi ser det. Vi overvåker hva de forskjellige har tatt imot av offentlige subsidier, og hva det offentlige har bidratt med, til et mer helhetlig bilde på dette her, sier Grønningen.

Milliardstøtte

Moderna har så langt mottatt nesten 2,5 milliarder dollar, i overkant av 20 milliarder norske kroner, fra amerikanske myndigheter.

Litt over 1,5 milliarder av denne summen er knyttet til en avtale fra august, der amerikanske myndigheter forpliktet seg til å kjøpe 100 millioner doser av vaksinen.

Pfizer på sin side har vært veldig tydelige på at de ikke har fått penger fra amerikanske myndigheter, men gjennom sin samarbeidspartner BioNTech har de likevel fått nesten 375 millioner euro fra tyske myndigheter, samt et lån på opp til 100 millioner euro fra Den Europeiske Investeringsbank.

Til sammen utgjør det rundt 5 milliarder norske kroner.

EU har også inngått en avtale om kjøp av inntil 300 millioner doser av vaksinen, mens USA skal ha lovet å bruke nesten 20 milliarder kroner på å kjøpe 100 millioner doser.

- Ved begge de to vaksinene så har det offentlige påtatt seg betydelig risiko, sier Grønningen.

Han peker også på at regnestykket kan utvides, spesielt når man ser på vaksinen til Pfizer, som er utviklet av BioNTech i Tyskland, av tyskere.

- Når vi begynner å snakke om kostnader: Hvor fikk disse tyske folkene doktorgradene sine? Hvor er de utdannet? Vi får nok et klart svar: De er utdannet i det tyske, offentlige systemet. Hjernen bak vaksinen er finansiert av det offentlige, sier Grønningen.

For øyeblikket er Pfizers vaksine godkjent for bruk i Canada og Storbritannia, mens Bahrain, Mexico og USA har gitt nødgodkjenning for bruk. EU varsler at de kan komme til å godkjenne vaksinen før nyttår.

Kostpris, hva er det?

Når det gjelder den tredje vaksinen som har fått bred omtale, vaksinen til selskapet AstraZeneca, så sier de at vaksinen skal selges til kostpris under hele pandemien.

Grønningen lar seg ikke nødvendigvis imponere over det.

- De vil selv kunne definere når pandemien er over. Og hva er kostpris? Hva er kostpris i Europa og hva er det i USA? De må vise regnestykket for at vi skal kunne gå god for det. Da må vi se på utgiftene, og de må vise at regnestykket er reelt, sier Grønningen.

FÅR SLAKT: Denne uttalelsen fra Donald Trump har fått mange til å reagere. Video: AP Vis mer

Sier nei til patentoppheving

Grønningen peker på et initiativ som er tatt av Sør-Afrika og India, som har støtte fra mer enn 100 land, der de ber om at patentbeskyttelsen midlertidig fjernes, noe som kan gjøre medisiner og vaksiner billigere og enklere å framstille - også i utviklingsland.

Norge, sammen med EU og USA, er blant landene som har vært mot denne ordningen, med begrunnelse om at unntaket er bredt.

- Regjeringen frykter at et slikt forslag kan virke mot sin hensikt, skrev utenriksminister Ine Eriksen Søreide i et svar til Stortinget.

Regjeringen frykter også at det vil kunne redusere forskning på og utvikling av legemidler og utstyr.

Det går ikke Leger uten grenser med på. De peker på at det i tillegg til et rent prisproblem, der fattige land vil slite økonomisk med å få tilgang på vaksinene, så er det også problemer med å få produsert nok vaksiner.

- Produksjonskapasiteten i vesten er ikke høy nok. Vi må få i gang produksjon av vaksiner i India, som kalles verdens apotek, sier Grønningen.

Så langt ligger det altså ikke an til at India og Sør-Afrika skal få gjennomslag for sitt forslag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer