Håver inn: - Sanksjonene biter ikke

Mens oligarker, banker og selskaper sanksjoneres, håver den russiske staten inn på skyhøye energipriser.

BLIR RIK PÅ GASS: Russland er ilagt kraftige sanksjoner etter invasjonen av Ukraina, men samtidig tjener de enorme summer på eksport av gass til Europa. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
BLIR RIK PÅ GASS: Russland er ilagt kraftige sanksjoner etter invasjonen av Ukraina, men samtidig tjener de enorme summer på eksport av gass til Europa. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vesten har ilagt Russland rekordharde sanksjoner etter at de invaderte Ukraina.

Russiske banker er kastet ut av det internasjonale betalingssystemet Swift, oligarker og personer med tilknytning til Putins regime har fått verdiene sine frosset og fått begrenset sine reisemuligheter, og halve krigskassa til den russiske sentralbanken er frosset.

Enorme inntekter

Likevel drar den russiske statskassa inn enorme summer om dagen. Årsaken er de skyhøye energiprisene.

Ifølge en beregning utført av Bloomberg Economics kommer den russiske staten til å tjene 321 milliarder dollar på energieksport i år, mer enn 30 prosent mer enn i fjor, ifølge NTB.

Økonomer vd Det internasjonale finansinstituttet (IIF), der alle vestlige storbanker er medlemmer, har regnet seg fram til at Russlands overskudd på handelsbalansen ser ut til å bli dobbelt så høy i år sammenliknet med i fjor.

- Vi venter oss et overskudd på 200–240 milliarder dollar i løpet av 2022, en betydelig økning fra 120 milliarder dollar i løpet av 2021, skriver IIF i en fersk rapport.

- Ved at dagens sanksjoner er uforandret, virker det som et omfattende tilsig av hard valuta til Russland vil kunne fortsette, sier IIF-økonomen Robin Brooks, ifølge Bloomberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer