Håver inn som aldri før

Det er lønnsomt å være avtroppende visepresident - og presidentkandidat. Bare spør Mike Pence.

GOD STEMNING: At Donald Trump utpekte Mike Pence til sin visepresident, har vist seg å være lukrativ for den kristenkonservative 62-åringen. Foto: Kevin Dietsch / UPI / Shutterstock / NTB
GOD STEMNING: At Donald Trump utpekte Mike Pence til sin visepresident, har vist seg å være lukrativ for den kristenkonservative 62-åringen. Foto: Kevin Dietsch / UPI / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Han sto last og brast ved Donald Trumps side gjennom fire stormfulle år. Han ble utskjelt og latterliggjort, men snart ett år etter at han gikk av som visepresident, er det Mike Pence som kan le - hele veien til banken.

Slik har det ikke alltid vært.

Dårlige investeringer

For selv om han på ingen måter har vært en fattig mann som må snu på krona, har så definitivt ikke alt Mike Pence har tatt i blitt til gull.

Da Mike Pence for første gang stilte til Kongressvalg gikk han på en kjempesmell. Han tapte nesten én million dollar i et par elendige investeringer han ble dratt inn i av en gammel skolekamerat, skriver Vanity Fair.

Noen år seinere brukte Pence penger fra valgkampkontoen for å betale sitt eget livsopphold, noe som gjorde at hans andre forsøk på å bli valg inn i Kongressen endte i grøfta. Det førte også til et lengre opphold fra politikken på nesten et tiår.

Nesten 20 år seinere tapte Pence igjen store penger. Opp mot 600 000 dollar skal ha gått tapt da familiens oljeselskap gikk dukken.

Lukrativ bokavtale

Men det er andre tider for den kristenkonservative republikaneren nå. Han har nå en gigantisk bokavtale med forlaget Simon & Schuster. Avtalen gjelder to bøker, og skal ifølge CNN være verdt et sted mellom tre og fire millioner dollar, noe som utgjør en sum på pluss minus 30 millioner kroner.

I tillegg reiser ekteparet Mike og Karen Pence landet rundt, der Pence holder taler både her og der. For talene skal han visstnok få betalt opp mot 100 000 dollar hver gang.

Tidligere denne måneden talte Pence ved den kristne skole Faulkner University, og han skal også få en utmerkelse ved Ashland University i slutten av måneden. De to skolene vil ikke oppgi hva det koster dem å få besøk av 62-åringen, men folk i bransjen sier at presidenter, visepresidenter og ministere gjerne kan dra inn mellom 100 000 og 200 000 dollar per tale.

Kjøpte palass

Med de voldsomme inntektene var det trolig ikke det største innhogget i privatøkonomien da ekteparet Pence i sommer punget ut nesten 2 millioner dollar for et luksuriøst palass i Carmel i Pennsylvania.

Ifølge Indianapolis Star er huset på svimlende 953 kvadratmeter. Med på kjøpet fikk ekteparet også en tomt på 20 mål.

Huset har sju soverom, 7,5 bad og et svømmebasseng. Pence har også tilgang på en brygge ved en dam, en innendørs basketballbane, et medierom, fire garasjer, en stor bar i kjelleren og et treningsrom.

Årsaken til at Pence nå håver inn som aldri før, og kan koste på seg et luksuriøst hjem, skal ifølge eksperter handle om at han for øyeblikket er en av de seriøse kandidatene til å bli republikanernes neste presidentkandidat.

På ferske meningsmålinger er han favoritten blant dem som ikke ønsker at Donald Trump skal stille som kandidat igjen, men for øyeblikket er det ingenting som tyder på at Pence vil klare å slå Trump, dersom den tidligere presidenten stiller til valg igjen.

- Vil bli president

Folk som kjenner Pence mener han har et ektefølt ønske om å bli president, men at det også har sine økonomiske motiver.

- Han er en person som ser på seg selv som en president. I mellomtida tjener han store penger for første gang i livet. Å være presidentkandidat er en god måte å tjene sekssifrede beløp på taler på, sier en venn av Pence.

Andre republikanere ser litt annerledes på det, og mener Pence bruker presidentkandidaturet til å tjene litt raske penger.

- Hvorfor ellers ville noen betale ham 100 000 kroner for at han kommer og snakker? Det er ingen tvil om at presidentkandidaturet driver opp beløpet, sier en republikansk strateg.

GRUSOMT: Donald Trump maner sine tilhengere til å demonstrere ved Capitol Hill. Video: AP Vis mer

Utskjelt av Trump

Forholdet mellom Pence og hans tidligere sjef Donald Trump ble svært anstrengt på slutten av deres regjeringstid, og det meste av det kan knyttes til valget og stormingen av Kongressen.

Donald Trump nektet i det lengste å godta valgresultatet, og kom med stadige påstander om valgfusk, som ble tilbakevist gang på gang.

I dagene før Kongressen formelt skulle godkjenne valget, forsøkte Trump å presse visepresidenten til å til å nekte å godkjenne Joe Bidens valgseier, noe Pence sa han ikke hadde myndighet til.

Like før Pence dro til Kongressen den skjebnesvangre dagen skal han ha fått en telefon fra den daværende presidenten, der det ble gitt klar beskjed.

- Du kan gå inn i historien som en president, eller du kan gå inn i historien som en pussy (pingle), skal Trump ha sagt.

Det er fullt kaos utenfor Capitol Hill, der hundrevis av mennesker har brutt barrikadene og marsjerer mot bygget. Vis mer

Etter den telefonsamtalen holdt Trump en tale til tilhengerne sine der han uttalte at «han håper ikke han (Pence) hører på RINOene (Republikanere i bare navnet) og de dumme personene han lytter til».

Dagen endte som kjent med at valgresultatet ble godkjent, men det havnet i skyggen av de gruoppvekkende scenene som utspilte seg, da en rekke Trump-demonstranter gikk til angrep på Kongressen.

Toner ned angrepet

Den sinte mobben ropte dødstrusler mot Pence mens de tok seg inn i bygningen, Pence selv måtte evakuere.

Selv om Pence ifølge folk som kjenner ham skal være sint på Trump for at han satt ham og familien hans i fare den dagen, skal de to fremdeles snakkes sporadisk sammen på telefon, og Pence toner også ned betydningen av stormingen av Kongressen offentlig.

- Media vi få oppmerksomheten bort fra Biden-administrasjonens mislykkede agenda ved å fokusere på én dag i januar, sa Pence nylig til Fox News-profilen Sean Hannity, samtidig som han omtalte 6. januar som «en tragisk dag i historien til Capitol-bygningen».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer