Skattelister 2021:

Håvet inn - flyttet ut

Rike nordmenn har meldt flytting i hopetall i år. Dette tjente de i fjor.

FLYTTET: Kjell Inge Røkke, som toppet skattelistene i fjor, kommer ikke til å dukke opp på neste år skattelister etter flytting til Sveits. Foto: Lise Åserud / NTB
FLYTTET: Kjell Inge Røkke, som toppet skattelistene i fjor, kommer ikke til å dukke opp på neste år skattelister etter flytting til Sveits. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bjørn Dæhlies flytting til Sveits fikk det til å ryke av avistrykken på starten av året. Da Kjell Inge Røkke, mannen som toppet skattelistene i fjor, meldte nytt hjem i samme land, gikk på mange måter startskuddet for en høylytt diskusjon rundt skattedebatten.

Siden har riking etter riking endret sin folkeregistrerte adresse til Sveits, og med det sørget for millioner i tapt framtidig skatteinntekt for Norge. Flere har ikke lagt skjul på at det er den mye omdiskuterte formueskatten som har sendt dem ut av landet. Totalt 30 rikinger har bosatt seg i Sveits i år, ifølge Dagens Næringsliv.

Det er seks ganger flere enn tidligere år.

Rikingene som har flyttet ut av Norge i år er likevel med i likningstallene for 2021, som ble offentliggjort grytidlig onsdag morgen. Dette er formuene de tar med seg:

Investor Kjell Inge Røkke, som år etter år har tronet øverst på formuetoppen i Norge, topper lista med en formue på 17,8 milliarder kroner. I tillegg har han en inntekt på 92 millioner kroner, og har ifølge likningstallene betalt 181 millioner kroner i skatt.

Det var i slutten av september at Røkke meldte flytting fra Asker til Lugano i Sveits.

- Et krevende valg er tatt. Jeg har flytta fra Asker til Lugano i Sveits. Min kapital skal fortsatt arbeide i Norge. Familieselskapet TRG og børsnoterte Aker fortsetter som før med norsk forankring for kunnskapsdrevet industriutvikling med verden som marked, skrev han i et brev til medaksjonærer og medarbeidere den gang.

Røkke er den mest profilerte av milliardærene som i år har meldt flytting fra Norge. Siden 2008 har han betalt 1,5 milliarder i skatt.

SKATTELISTER: Influenserne og tvillingsøstrene Wanda og Vita Mashadi hadde et god inntektsår i 2021. Men én detalj vekker oppsikt. Vis mer

På andreplass troner Sector Alarm-gründer og konsernsjef Jørgen Dahl, som i november meldte flytting til Sveits. 53-åringen fra Vadsø i Finnmark omtales som kanskje Norges mest ukjente mangemilliardær, til tross for at han bygget opp Sector Alarm til å bli et av Europas største alarmselskaper.

I 2021 hadde Dahl en inntekt på 129 millioner kroner og en formue på i overkant av 2,2 milliarder. Ifølge likningstallene betalte han 61 millioner i skatt i fjor.

Nummer tre på lista er den trønderske eiendomsmilliardæren Francis Stückrath Hay, som tar med seg en formue på 763 millioner kroner til den sveitsiske byen Hergiswil.

Mannen som i fjor hadde han en inntekt på 20,8 millioner og betalte 9,3 millioner kroner i skatt meldte flytting til Sveits allerede dagen etter Røkke.

Hay er eier og styreleder i eiendomsselskapet Norinvest.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer