Kuttprosessen i TV 2

Håvet inn millioner: - Vil vise moderasjon

Ledergruppa til TV 2 har gått med på å fryse lederlønningene sine. TV 2-sjef Olav T. Sandnes viser til styreleder på spørsmål om han har vurdert å gå ned i lønn i den pågående kuttprosessen.

TV 2-SJEF: Olav Sandnes tjente 9,1 millioner i 2021, som er det siste året som er tilgjengelig for skattelistene. Foto: Bjørnar Morønning / NTB
TV 2-SJEF: Olav Sandnes tjente 9,1 millioner i 2021, som er det siste året som er tilgjengelig for skattelistene. Foto: Bjørnar Morønning / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV 2 kunngjorde torsdag at de skal kutte 120 årsverk samlet sett. Mellom 40 og 50 ansatte må gå, fordi kanalen skal kutte 400 millioner kroner.

- Vi har snudd alle steiner i hele TV 2, sa sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes i en pressemelding torsdag.

Sandnes var i 2021 en av de norske medielederne med desidert høyest inntekt, på 9,1 millioner kroner, viser en gjennomgang fra Medier24.

På spørsmål fra Dagbladet om ledergruppa har vurdert å gå ned i lønn, svarer han:

IRRITERENDE: Flere reagerer på lyden av gresshopper under landskampen mellom Kypros og Norge. Video: TV2 Vis mer

- Ledergruppa i TV 2 har i dag formidlet at vi kommer til å fryse lønningene til ledergruppa, slik at det ikke blir noen endringer der. Med den utviklingen i økonomien vi har nå, er det en reell nedgang i reallønn. For oss er det viktig i den situasjonen vi står i nå å vise moderasjon og derfor har vi gjort dette.

- Står du godt i å ha en så høy lønn når så mange av kollegene dine mister jobben?

- Jeg har hatt en god lønn, absolutt. Og så er det ikke jeg som svarer for min lønn, det er det styreleder som gjør.

- Måtehold

Egmonts styreleder, Hans J. Carstensen, sier at det ikke har vært et tema for ledergruppa å gå ned i lønn i forbindelse med den pågående kuttprosessen.

- Det er ledelsen i TV 2 som selv har besluttet å fryse sin lønn og med det utvise måtehold gjennom at det blir en reallønnsnedgang. I resten av TV 2 har lønnsøkningene ligget på i overkant av 5 prosent, sier Carstensen i en epost til Dagbladet ved 21.30-tida torsdag.

Olav T Sandnes og Hans Jacob Carstensen på TV2 s høstlansering i 2021. Dette året kunne Sandnes smile hele veien til banken. Foto: Annika Byrde / NTB
Olav T Sandnes og Hans Jacob Carstensen på TV2 s høstlansering i 2021. Dette året kunne Sandnes smile hele veien til banken. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

De har fått spørsmål om hvordan de forsvarer de høye lederlønningene i en omfattende kuttprosess.

Dette er fastlønna

Egmont-styrelederen forklarer at Sandnes har en fastlønn på 3,5 millioner kroner. I tillegg har han, som administrerende direktør for TV 2, en kompensasjonspakke.

- Der er utbetalinger i gode år naturlig nok høyere enn de er i år, med et mer krevende market, sier styrelederen.

Utover dette kan han også motta bonuser etter bestemte kriterier, forklarer Carstensen.

Sandnes har dessuten en rolle i Egmont, som medlem av selskapets konsernledelse, og blir også honorert for den delen av arbeidet sitt, tilføyer han.

- Vi i TV 2s styre er glade for at Sandnes skal lede TV 2 gjennom det som er krevende tider og prosesser for selskapet.

TYDELIG: Klubbleder Margrethe Håland Solheim i TV 2. Foto: Shad Madian / Dagbladet
TYDELIG: Klubbleder Margrethe Håland Solheim i TV 2. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Klubbleder Margrethe Håland Solheim i TV 2 skriver følgende i en SMS til Dagbladet torsdag kveld:

- Vi har ledere som tjener svært godt i TV 2, og jeg synes det er helt naturlig at også de bidrar når vi må spare 400 millioner.

- Må finne kloke løsninger

Sandnes bekrefter at spørsmålet har vært oppe til diskusjon internt.

- Ja, spørsmålet ble stilt i et allmøte for en stund siden, og vi har svart med å fryse lønningene i ledergruppa.

- Opplever du at folk har slått seg til ro med den løsningen?

- Jeg vet ikke hvilken opplevelse folk har av det. Men det er klart at når vi er i den situasjonen vi står i nå, må vi som øverste ledelse vise moderasjon. Nå må vi finne kloke og fornuftige løsninger på kuttutfordringene vi står overfor.

IKKE LIKT: Alexandra Joner og Ole Thomas Hansen forklarer hvorfor de danset annerledes enn de andre under en fellesdans i «Skal vi danse». Reporter: Kine Falch. Video: Thea Hope/ Rød Løper/ TV 2 Vis mer

- Blir et dårligere år

- Noen vil kanskje si at det ikke er moderasjon å heve en lønn på 9 mill.?

- Det er forskjell på inntekt og lønn. Du viser til tallene fra 2021. Men det er ingen tvil om at i år som blir et dårligere år økonomisk, blir det lavere kompensasjon.

- Hva tjener du?

- Det kan du se i årsrapporten til TV 2.

Dagbladet har ved publisering av denne saken foreløpig ikke funnet tallene.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer