Michelin-utgivelse

Hawker Chan mistet stjernen

En singaporsk matbod, kjent for å tilby verdens rimeligste Michelin-stjerne-måltid, mistet nylig sin utmerkelse.

MICHELIN-STJERNE: Chan Hong Meng selger kylling og soyasaus etter å ha mottatt den høythengende Michelin-stjernen for maten sin tilbake i 2016. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB
MICHELIN-STJERNE: Chan Hong Meng selger kylling og soyasaus etter å ha mottatt den høythengende Michelin-stjernen for maten sin tilbake i 2016. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Matboden Hawker Chan, tidligere kjent som Liao Fan Hongkong Soya Sauce Chicken Rise & Noodles, ble grunnlagt av Chan Hong Meng. Stedet ble berømt for sin kyllingnuddelrett til 2,5 dollar tilbake i 2016, da retten ble inkludert i Michelins første guide i Singapore, og mottok en stjerne.

Da matbibelen denne uka presenterte sin siste utgave i Singapore, var Hawker Chan imidlertid ikke å finne på lista, melder nyhetskanalen CNN.

Hemmelighetsfullt

Michelin, som eies av dekkfirmaet med samme navn, er en av verdens mest hemmelighetsfulle publikasjoner. Navnene til redaktørene og bidragsyterne er svært godt bevarte hemmeligheter.

Michelin er høyt respektert i bransjen og en stjerne fra firmaet er en stor bragd. En restaurant kan på det meste motta tre stjerner.

Etter Michelin-triumfen for fem år siden, skøyt den Malaysia-fødte kokken Hong Mengs karriere fart. Siden da har boden i Chinatown matsenter vokst seg til en francise-restaurant med lokaler i blant annet Thailand og Filippinene. Endringer som ble gjort i ettertid av utmerkelsen var blant annet nytt navn og utvidelse av menyen.

OVERRASKET: - Michelin-stjernen kom som en overraskelse, jeg hadde aldri trodd vi ville vinne en slik pris. Men med stjernen kommer ytterligere ansvar for å holde standarden på retten og beholde stjernen, sa Hong Meng i 2016. Foto: Roslan Rahman / AFP / NTB
OVERRASKET: - Michelin-stjernen kom som en overraskelse, jeg hadde aldri trodd vi ville vinne en slik pris. Men med stjernen kommer ytterligere ansvar for å holde standarden på retten og beholde stjernen, sa Hong Meng i 2016. Foto: Roslan Rahman / AFP / NTB Vis mer

Endringene har fått både ros og kritikk. Mens noen har applaudert det harde arbeidet, mener andre at kvaliteten på maten har gått ned etter utvidelsen.

- Jeg tror Michelin har holdt seg til sine kriterier og beskyttet autoriteten til stjernene, sier den singaporske mateksperten KF Seetoh om tapet av stjernen, til CNN.

Seetoh var en mangeårig venn av den avdøde kjendiskokken Anthony Bourdain. Han introduserte kokken til flere av disse små, lokale matbodene i Singapore, hvorav mange spesialiserer seg på en enkelt rett. Hensikten var å vise reisende hvor mye god mat byen kunne tilby til ulike prisnivåer.

HISTORISK UTDELING: For første gang deles de nordiske Michelin-stjernene ut i Norge. Kokk på Speilsalen, Christopher Davidsen, forteller at det har kokt i byen de siste månedene. Video: Sjuve / Dalseg Vis mer

For Seetoh avhenger imidlertid framtida for Singapores matkultur av mer enn bare en kokk og en restaurant.

- Med all respekt, Michelin bør holde seg til sine kjerneverdier og styrke restaurantene ettersom næringen trenger hjelp på, legger Seetoh til.

Singapore, som resten av verden, har lidd under mangelen på turisme etter at coronaviruset først brøt ut.

Nå begynner landet imidlertid å åpne opp igjen for både lokale og turister, takket være det høye antallet vaksinerte.

CNN har prøvd å komme i kontakt med Chan Hong Meng for en kommentar på tapet av Michelin-stjernen, uten hell.

Saksøkte Michelin

Det er derimot ikke alle som deler den samme respekten for Michelin og det arbeidet de gjør.

Den franske kokken Marc Veyrat ble den først kokken til å saksøke Michelin, da den kjente restauranten hans, La Maison des Bois, gikk fra tre til to stjerner i 2019. Veyrat krevde den gang at kriteriene skulle offentliggjøres, samt få navnene på menneskene som jobbet der og deres bakgrunn.

Veyrat tapte saken, men flere kokker har gått hardt ut mot Michelin de seinere åra.

MICHELIN GUIDE: Den anerkjente, respekterte Michelin-guiden i rødt omslag utgis hvert år. Foto: Joel Saget / AFP / NTB
MICHELIN GUIDE: Den anerkjente, respekterte Michelin-guiden i rødt omslag utgis hvert år. Foto: Joel Saget / AFP / NTB Vis mer

Den koreanske kokken Eo Yun-Gwon, som driver restauranten Eo i Seoul, mottok i 2019 en Michelin-stjerne, men klaget fordi han ikke ønsket å være en del av guiden i det hele tatt. Vedkommende sendte en klage hvor han kritiserer måten Michelin omtaler restauranter, uten deres samtykke, og uten tydelige kriterier.

Michelin har også fått massiv kritikk for å fokusere mest på Europa og Nord-Amerika.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer