Heineken har trukket seg helt ut av Russland

Heineken selger seg ut av Russland for symbolsk sum.

UTE: Heineken er helt ute av Russland. Foto: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / NTB
UTE: Heineken er helt ute av Russland. Foto: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ølgiganten Heineken har trukket seg helt ut av Russland. Det melder det statlige, russiske nyhetsbyrået RIA.

Nyhetsbyrået AFP melder også at Heineken har solgt seg ut av Russland.

Selger for én euro

Ifølge Reuters har Heineken solgt sine operasjoner i Russland for den symbolske summen en euro.

Heineken uttaler at de har fått alle de nødvendige godkjenninger for å kunne gjennomføre salget, og at dette sannsynligvis vil påføre dem et tap på 300 millioner euro.

Bryggerigiganten annonsert at de ville trekke seg ut av Russland allerede i mars 2022, og erkjenner at prosessen har tatt lengre tid enn forventet.

- Den nye utviklingen viser de betydelige utfordringene store produksjonsbedrifter står overfor når de forlater Russland, sier administrerende direktør, Dolf van den Brink i en uttalelse.

Carlsberg-trøbbel

Den nyere utviklingen van den Brink viser til er at flere multinasjonale selskaper har støtt på store utfordringer når de bestemmer seg for å trekke seg ut av Russland.

Ikke minst gjelder dette Heinekens ølrival Carlsberg. 19. juli mistet de kontrollen over sitt eget bryggeri i Russland. Datterselskapet Baltika Breweries ble tatt over på ordre fra president Vladimir Putin, grunnet et dekret han signerte dager i forveien.

Også den franske matgiganten Danone led samme skjebne.

Russiske myndigheter har pekt ut nye sjefer for virksomhetene i Russland, henholdsvis Tsjetsjenias landbruksminister Jakub Zakrijev og forretningsmann Taimuraz Bollojev.

De er begge heftig sanksjonert av Vesten, på grunn av sine koblinger til Putin.

Putin: - Skremte ansatte

Tidligere denne måneden forklarte Putin bakgrunnen for avgjørelsen.

- Det som skjedde skyldtes at ledelsen for disse selskapene forsøkte å legge press på russiske innbyggere, sine ansatte, ved å skremme dem med mulige avskjedigelser hvis de tok et visst borgerlig standpunkt, sier presidenten.

- Jeg håper at ikke noe liknende vil skje igjen i framtida.

1800 ansatte i Russland

Når det gjelder Heineken så hadde de sju bryggerier og 1800 ansatte i Russland.

De fjernet ølmerket Heineken fra det russiske markedet allerede i fjor, og produksjonen av Amstel skal fases ut innen seks måneder.

Avtalen, som ikke inneholder noen klausuler om tilbakekjøp, inkluderer en treårig lisens for produksjon av noen mindre, regionale merker.

Arnest Group, som altså måtte grave dypt i lommeboka og punge ut hele en euro for Heinekens russiske bryggerier, er Russlands største produsent av aerosoler, samt at de også selger kosmetikk og husholdningsprodukter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer