Heismontører i konflikt: - En krigserklæring

- Denne konflikten kan raskt bli trappet opp, sier lederen i Heismontørenes fagforening. 260 heismontører i Schindler fikk ikke lønn i dag, etter at de leverte timelister på papir.

FÅR IKKE LØNN: Heismontørene i Schindler har ikke mottatt lønn for arbeidet de har gjort. Nå varsler de opprør. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Heismontørene i Schindler la ned arbeidet torsdag. Ytterligere opptrapping varsles dersom ikke konflikten raskt finner sin løsning.

- Lønnsnekt er et helt utenkelig virkemiddel som vi forbinder med useriøse aktører, ikke fra Norges største heismontør-bedrift, sier hovedtillitsvalgt Alexander Jordnes i Schindler-klubben til Børsen.

- Vi opplever dette som en lockout. Hvem ønsker å gå på jobb for en arbeidsgiver som ikke betaler lønn for utført arbeid, sier han på spørsmål om hvor lenge streiken vil vare.

- Angrep på alle

Representanter fra flere heismontørbedrifter deltok under protestmarkeringen utenfor Schindler Norge torsdag.

- Dette er en krigserklæring mot fellesskapet og samholdet blant alle heismontører i Norge. Vi anser dette som et angrep på oss alle, sier lederen av Heismontørenes fagforening, Markus Hansen.

KRIGSERKLÆRING: - Dette er en krigserklæring, sier lederen av Heismontørenes fagforening Markus Hansen (t.v) om konflikten blant heismontørene i Schindler Norge, som klubbleder Alexander Jordnes beskriver som helt utenkelig. Foto: Henning Lillegård
KRIGSERKLÆRING: - Dette er en krigserklæring, sier lederen av Heismontørenes fagforening Markus Hansen (t.v) om konflikten blant heismontørene i Schindler Norge, som klubbleder Alexander Jordnes beskriver som helt utenkelig. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Han gjør det klart at veien fra lokal konflikt til en storstreik kan være kort.

- Arbeidslysten er utvilsomt helt på bunn. Dette vi fort øke. Schindler i dag kan være de andre i morgen, sier Hansen til Børsen.

Timelister på papir

Stridens kjerne er en endring i appen der heismontørene i Schindler både får sine oppdrag og fører sine timelister.

- Bedriften hevder det bare har skjedd en teknisk oppgradering. Det er løgn. Vi mener endringen også medfører betydelige endringer i arbeidshverdagen, noe som skal avtales lokalt med klubben. Da bedriften nektet å gå med på det, leverte vi timelistene på papir. De kom i retur, mens det aldri kom noen lønn, sier Alexander Jordnes.

Løftet konflikten opp

Administrerende direktør Harald Torsøe i Schindler Norge bekrefter overfor Børsen at det er en tvist med heismontørene i bedriften som gjelder innrapportering av timer.

- Dette skjer i et elektronisk format, som er det etablerte lønnssystemet gjennom mer enn ti år. De siste ukene har en andel av montørene ikke rapportert inn deres timer i det ordinære systemet. For disse vil lønnsutbetaling således bli utsatt.

Torsøe avviser at endringen i det elektroniske verktøyet ikke er blitt drøftet med de tillitsvalgte.

Schindler Norge anser arbeidsstansen som et brudd på fredsplikten og har løftet konflikten inn for NHO-foreningen Nelfo.

- Det er nedfelt spilleregler i arbeidslivet om hvordan man løser uenigheter. Fra bedriftens side har vi eskalert tvisten til partenes hovedorganisasjoner, og vi vil ta inn over oss den vurderingen som gis der, sier Torsøe.

- Ledelsen anser dette som en ulovlig aksjon, men det er ikke klubben enige i. Om noen aksjonerer her, så er det bedriften, sier klubbleder Alexander Jornes.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer