Hele verden mangler fly

Reisefeberen stiger blant verdens befolkning, men den store mangelen på fly presser prisene på flybilletter til værs.

ETTERSPURT: En Airbus A350 blir testflydd i Frankrike. Denne modellen er nærmest utsolgt fram til 2029. Foto: Urbanandsport/NurPhoto/Shutterstock
ETTERSPURT: En Airbus A350 blir testflydd i Frankrike. Denne modellen er nærmest utsolgt fram til 2029. Foto: Urbanandsport/NurPhoto/Shutterstock Vis mer
Publisert

Reiselysten er på vei tilbake. Nå har også Kina opphevet flere av coronarestriksjonene sine knyttet til reising. Det er bare ett problem.

Det finnes ikke nok fly til å frakte alle passasjerene.

I tida framover vil man derfor måtte gave dypt i lommene for å betale flyreisen, ifølge Bloomberg.

PRODUKSJONSPROBLEMER: Det er stor mangel på arbeidskraft, noe som øker leveringstiden for fly ytterligere. Foto: Valentine CHAPUIS / AFP
PRODUKSJONSPROBLEMER: Det er stor mangel på arbeidskraft, noe som øker leveringstiden for fly ytterligere. Foto: Valentine CHAPUIS / AFP Vis mer

Mangler 12 000 fly

Flere flyselskaper har enten bestilt eller kommer til å bestille flymaskiner i tida som kommer. Problemer i produksjonskjeden har imidlertid ført til et enormt etterslep.

Analysefirmaet Jeffries LLC anslår at det er en opphopning i bestillinger av mer enn 12 720 fly på verdensbasis.

Airbus og Boeing, som er verdens ledende produsenter av fly, er utsolgt for sine mest populære modeller fram til tidligst 2029.

- Kan ikke jobbe hjemmefra

Grunnleggeren av flyselskapet Air Lease Corporation, Steve Udvar-Hazy, sier at de ikke har fått ett eneste fly levert på den avtalte tida i løpet av de siste par åra.

- Vi har hatt forsinkelser på så mye som seks eller sju måneder hvis vi sammenlikner leveringsmåneden i kontrakten med den faktiske leveringen, sier han.

- Det skyldes en kombinasjon av problemer med forsyningskjeden, for tidlig opprustning og mangel på arbeidskraft. Fabrikkarbeidere kan ikke jobbe hjemmefra, legger han til.

Samtidig står hundrevis av fly på bakken på grunn av manglende vedlikehold under coronakrisen.

Dyrere drivstoff

Alt dette har fått prisene på billettene til å stige til værs. Disse vil forbli høye i tida som kommer, skal vi tro ekspertene.

- Folk ble vant til lavere priser under pandemien og gjenåpningen av Kina vil gjøre det verre, sier Ajay Awtaney, grunnlegger av nettsida LiveFromALounge.com, til Bloomberg.

- Det handler ikke bare om mangel på fly, men også andre faktorer som økende drivstoffpriser, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer