Hellas åpner for turisme i sommer

I begynnelsen av mai ble det kjent at Hellas ønsker å åpne opp for turisme i sommer. Onsdag presenterte regjeringen sin plan for hvordan de skal få til dette.

FERIE-PLAN: Den greske regjeringen lanserer onsdag sin plan for å redde årets turistsesong. Bildet viser en strand på ferieøya Korfu. Foto: Cristian Balate / Shutterstock / NTB scanpix
FERIE-PLAN: Den greske regjeringen lanserer onsdag sin plan for å redde årets turistsesong. Bildet viser en strand på ferieøya Korfu. Foto: Cristian Balate / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Solen og varmen de greske ferieøyene kan by på har i årevis sørget for at Hellas har vært en av de mest populære feriedestinasjonene for nordmenn. Men den plutselige nedstengningen av landegrenser og samfunn over hele verden, har sørget for en effektiv bråstopp manges ferieplaner.

Men der mange vinterbleke nordmenn er skuffet over å måtte legge en ny plan for sommeren, sitter mange grekere i andre enden av bookingtelefonen og frykter for framtida.

For reiselivsnæringen er av enorm betydning for ferielandet som i flere omganger har vært rammet av økonomiske kriser.

Totalt står turisme for hele 12 prosent av landets bruttonasjonal (BNP), og landets reiselivsnæring har blitt brutalt rammet av coronakrisa. Det internasjonale pengefondet (IMF) har blant annet beregnet at landet kan vente seg et fall på 10 prosent i BNP i år, før det igjen vil øke med 5,5 prosent neste år, ifølge NTB.

Derfor har det vært stor spenning knyttet til greske myndigheters svar på krisa. Onsdag la regjeringen fram planen for å redde årets turistsesong.

Åpner for turisme

- Til nå har vi vært i stand til å redusere spredningen av viruset. Vi beskyttet folkehelsa og reduserte tap. Vi støttet inntekten til innbyggerne og holdt virksomhetene flytende, sa statsminister Kyriakos Mitsotakis i en TV-sendt tale onsdag, hvor han la fram regjeringens plan for arbeid, økonomi og turisme de kommende månedene

Mitsotakis fortalte ifølge det greske nyhetsbyrået AMNA at Hellas vil ta imot turister igjen fra 15. juni.

- Turistperioden begynner 15. juni når sesonghotellene kan åpne, og direkte internasjonale flyginger til våre turistdestinasjoner vil gradvis begynne 1. juli, sa statsminister Mitsotakis.

Ifølge den greske avisa Kathimerini vil tjenestemenn fra helsesektoren gjennomføre coronatester på flyplasser.

TALE: Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis taler til nasjonen i en TV-sendt tale onsdag kveld. Foto: Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP
TALE: Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis taler til nasjonen i en TV-sendt tale onsdag kveld. Foto: Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP Vis mer

Rammer viktige sektorer

Hellas har vært mildere rammet av coronapandemien enn land som Italia og Spania. 2850 mennesker er registrert smittet, hvorav 166 er døde.

- Som vi vant kampen om helsa, vil vi vinne krigen om økonomien, sa statsministeren, og ba alle grekere om å vise den samme disiplinen, tilpasningsevnen og solidariteten som «har forårsaket verdensomspennende beundring for Hellas».

Mitsotakis kunngjorde at programmet for å støtte bedrifter vil forlenges gjennom juli og annonserte målrettede skattelettelser som et ledd i planen om å gjenopplive turismen og andre sektorer rammet av coronapandemien.

Skattekuttene inkluderer blant annet å senke merverdiavgiften i prisene på kollektivtrafikk, skriver avisa Kathimerini.

- Jeg har aldri lagt skjul på at kampen for liv vil ha en stor økonomisk betydning. Dessuten er kostnadene over hele verden allerede enorme, sa Mitsotakis og fortsatte:

- Spesielt for Hellas er risikoen sannsynligvis større. Ikke bare fordi krisa rammer viktige sektorer, som turisme og catering, men også fordi pandemien stoppet landets kurs i ei tid da det var i rask utvikling.

Han fortalte at januar og februar var gode måneder for gresk økonomi, men det «virker å være langt borte». Nå er det på tide «å plukke opp tråden» igjen, sa Mitsotakis.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer