Helomvending etter oljekollaps

Det svinger på Oslo Børs om dagen. Ved stenging mandag endte hovedindeksen godt i pluss, etter et markant fall på 2,8 prosent i løpet av morgentimene.

USIKKERHET: Usikkerheten preger fortsatt Oslo Børs ved starten av en ny uke. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix
USIKKERHET: Usikkerheten preger fortsatt Oslo Børs ved starten av en ny uke. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedindeksen på Oslo Børs sank 1,6 prosent rett etter åpning mandag. På det meste hadde den samlede verdien av de største selskapene tapt seg 2,8 prosent, før indeksen igjen hentet seg inn.

For i god tid til lunsj hadde hoevdindeksen begynt å klatre. Toppen ble ikke nådd før ved stenging. Da sto hovedindeksen opp 3,01 prosent til 686,93 poeng.

Usikkerhet

Svingningene kommer etter et fall i Asia natt til mandag, en oljepris i fritt fall og generelt en rådende usikkerhet som følge av coronapandemien.

Nordnet-analytiker Roger Berntsen tegnet et bilde av markedene mandag morgen der han anslo at Oslo Børs ville åpne ned 0,7 prosent - og et sted i intervallet -0,4 til -1,0 prosent.

Et fat nordsjøolje ble mandag morgen solgt for så lite som 22,58 dollar. For å finne tilsvarende priser, må man så langt tilbake som til november i 2002. Så nylig som 2. mars var oljeprisen godt over 50 dollar.

- Dette er en historisk oljepriskollaps, sier Jason Bordoff, tidligere energirådgiver i Obama-administrasjonen, til Financial Times.

Dermed fortsetter oljeprisen i full fart nedover den samme bratte bakken som åpenbarte seg denne måneden, da en lang rekke av verdens land innførte ekstreme tiltak mot coronaviruset.

Store utslag

Aksjeverdien for børslokomotivet Equinor var på det meste ned over 5 prosent etter åpning, men også her snudde pilene. Ved stenging var kursen for olje- og gassgiganten opp 4,07 prosent.

Blant vinnerne på Oslo Børs finner man også Orkla (+7,44), Telenor (+3,79) og DNB (+2,97).

Børsuka åpnet med et gjennomsnittlig fall på de asiatiske børsene med 1 prosent, målt etter S&P Asia 50-indeksen.

Fredag falt hovedindeksen på Oslo Børs 3,64 prosent, etterfulgt av et tilsvarende fall på 3,7 prosent i snitt for de amerikanske børsene noen timer seinere.

Venter svingninger

Nordnet-analytiker Roger Berntsen skriver i sin morgenrapport at nye store svingninger kan ventes. Usikkerheten er stor i markedene, og en faktor som vil spille inn er sentralbankenes støttekjøp i obligasjonsmarkedene.

- Spørsmålet for verdens investorer er om stimulansetiltakene som er igangsatt er kraftige nok for å hindre videre fall på børsene, skriver Berntsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer