Helomvending: - Vi tar poenget

Den konservative regjeringen i Storbritannia ble tvunget til en ydmykende helomvending i dag tidlig.

HELOMVENDING: Britenes finansminister Kwasi Kwarteng med oppsiktsvekkende helomvending i dag. Foto: Aaron Chow, PA / NTB
HELOMVENDING: Britenes finansminister Kwasi Kwarteng med oppsiktsvekkende helomvending i dag. Foto: Aaron Chow, PA / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britenes nye statsminister Liz Truss må gå tilbake på løftet om å kutte den høyeste inntektsskatten. Planene utløste massiv uro i finansmarkedene og opprør i eget parti.

- Vi tar poenget. Vi har lyttet, sier finansminister Kwasi Kwarteng.

Den nye vekstplanen ble kunngjort 23. september med omfattende skattekutt, finansiert av store statlige lån for å få økonomien ut av det som tegner til å bli en tung hengemyr.

Planen utløste imidlertid en tillitskrise der pundet fikk juling og verdien på statsobligasjonene raste i et slik omfang at Bank of England måtte gripe inn med pakke på hele 65 milliarder pund (790 milliarder kroner).

Forstyrret

- Skattepakken med avskaffelse av skattesatsen på 45 prosent er blitt et forstyrrende element i vårt oppdrag som handler om å løse utfordringene landet vårt står overfor, sier Kwarteng mandag.

- Derfor har jeg besluttet at vi legger bort planene om å fjerne den øverste skattesatsen. Vi har lyttet. Vi tar poenget, sier han.

Under press

Helomvendingen vil ifølge Reuters sette Truss og Kwarteng under et enormt press, mindre enn fire uker etter at de kom til makten.

Storbritannia har hatt fire statsministere de siste seks politisk turbulente åra.

De konservative holder i disse dager sitt landsmøte, der flere ministre i den tidligere regjeringen til Boris Johnson gikk sterkt imot forslaget som Kwarteng la fram 23. september.

Statsminister Liz Truss forsvarte skattegrepet så sent som i helgen. Det gjorde også finansministeren i et sammendrag av landsmøtetalen som ble distribuert blant delegatene bare timer før Kwarteng etter planen skulle framføre den.

Nå blir det omstridte punktet om fjerning av toppskatt for de rikeste altså fjernet fra regjeringens skattepakke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer