«Lillebror» venter på høsten

- Helt avhengig av norske turister

Den kjente norske bareieren på Gran Canaria forventer ikke noe innrykk av nordmenn med coronapass i sommer. Men høsten og vinteren ser lovende ut.

HAR TRUA: Enten går det bra, eller så går det over. Det er et av livsmottoene som har holdt Bjørn «Lillebror» Larsen gående gjennom coronapandemien. Foto: Lars Eivind Bones
HAR TRUA: Enten går det bra, eller så går det over. Det er et av livsmottoene som har holdt Bjørn «Lillebror» Larsen gående gjennom coronapandemien. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg håper folk er så reisesugne at det vil ta helt av fra desember eller januar. Vi er klare for turister igjen.

Bjørn «Lillebror» Larsen er et kjent fjes for mange nordmenn. På 1990-tallet var han pianist og medprogramleder i TV Norge-suksessen «Reisesjekken», sammen med Helge Hammelow-Berg.

Etterhvert pakket 57-åringen selv kofferten. De siste åra har han drevet to barer og en restaurant på Gran Canaria – et yndet chartermål for mange norske turister.

Lover godt

Da coronapandemien traff i mars i fjor, gjensto seks uker av normalsesongen på «Granka», forteller Larsen.

- Vi måtte stenge 14. mars i fjor, og har hatt stengt siden. Vi hadde heldigvis en bra sesong fram til det.

ACTON: Bjørn «Lillebror» Larsen i kjent driv. Foto: Lars Eivind Bones
ACTON: Bjørn «Lillebror» Larsen i kjent driv. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Nå aner, eller i hvert fall håper, «Lillebror» at det går mot bedre tider.

- Reglene for smittevern endres fra uke til uke, så vi er noe forvirra og det er vanskelig å spå om framtida. Men jeg har jevnlig møter med sjefene for de ulike reiseselskapene. De forteller at hotellene i skrivende stund har rundt 20 prosent belegg fram til september, og rundt 80 prosent belegg fra oktober. Så det lover jo godt, sier Larsen til Børsen.

I tillegg er det noen tusen som reiser til egen leilighet eller som leier privat, forteller han.

- Det er spesielt de vi kaller trekkfugler eller langliggere. Pensjonister som er her tre måneder eller mer om vinteren. Jeg tror mange av disse uansett vil vente til oktober, så jeg forventer ikke noe inntog med det første av voksne nordmenn med coronapass, sier Larsen.

Salget eksploderte

Den vurderingen passer godt med ferske rapporter fra reiselivsaktørene.

I slutten av mai publiserte NHO Reiseliv en undersøkelse som viste at sju av ti nordmenn ville velge norgesferie og bare det i år, også selv om de får vaksine før ferien starter.

Så kom helseminister Bent Høie (H) denne uka med beskjeden om at coronasertifikatet vil være klart til bruk 11. juni. Riktig nok bare innenlands i første omgang, men samtidig med beskjed om at vaksinerte og beskytta reisende allerede fra 3. juni ikke må på karantenehotell, men kan ta karantenen hjemme.

Nyheten ga umiddelbare utslag på bestillingene hos Norwegian, SAS og TUI. Sistnevnte forteller om en økning i sommersalget på 52 prosent sammenliknet med uka før.

- Salgstallene er fortsatt små, men de vokser stadig, sier kommunikasjonssjef i TUI Norge, Nora Aspengren til Børsen.

Hun legger til at fram til nå har nordmenn bestilt ferie med avreise fra september og utover høsten og vinteren. Og mens Hellas ligger på topp for sommermånedene, er det klassikere som Gran Canaria og resten av Kanariøyene som bookes mest for vintermånedene.

Piano og standup

Bjørn Lillebror Larsen håper å kunne åpne den ene av to barer, DoReMi Party & Pianobar, allerede fra neste måned.

- Den ligger på Yumbosenteret i Playa del Inglés, og her er det en blanding av nasjonaliteter. Vi er ikke så avhengige av nordmenn. Men for Lillebrors Party & Pianobar i Puerto Rico er det en litt annen greie. Der er vi helt avhengige av norske turister. Her håper jeg vi kan åpne i oktober, og forhåpentlig få en grei sesong, sier den norske bareieren.

CORONASERTIFIKAT: Helseminister Bent Høie sier at en midlertidig løsning for coronasertifikat er på plass innen 11. juni. Vis mer

Planene og konseptet er ikke endret som følge av pandemien, forsikrer han.

- Jeg gjør det jeg har gjort i 40 år, spiller allsang og har musikalsk standup. Kan hende jeg endrer litt i låtlistene eller bruker andre vitser, men stort sett går det i kjente sanger som folk synger med på uansett alder, sier Larsen.

Musikk og malerier

Artisten, låtskriveren og barverten forteller at det siste året har vært tungt. Både fordi han ikke har kommet seg hjem til mamma og resten av familien, («jeg savner en god mammaklem») - men selvfølgelig også rent økonomisk.

- Sparekontoen min er blitt voldtatt, om det er lov å si det på den måten. Man merker jo godt at man ikke har tatt ut lønn på 15 måneder. Støtte fra staten gis bare til ansatte med kontrakt. Som eier har jeg ikke mottatt noe støtte, sier Larsen.

Som likevel finner lyspunkter i tilværelsen.

- Jeg liker å være i gang og har hatt tid til å skrive og utgi masse ny musikk, og jeg har skrevet litt for andre artister. Ellers har jeg igjen fått tid til å begynne å male bilder igjen. Jeg ut et par bilder på Facebook, og vips så hadde jeg en helt ny business. Jeg har også startet nettbutikk med effekter fra barene mine. Rammene for karantene og portforbud er jo heller ikke de verste, med jacuzzi, basseng, sol og sommer hver eneste dag året rundt.

- Du klarer deg?

- Jeg har et motto som jeg lever etter uansett hvor galt det måtte være, nemlig «kosær vårsj». Og det klarer jeg uansett hva som skjer rundt meg. Det viktigste for min del er å ikke gi opp. Enten går det over, eller så går det bra, som jeg også sier. Jobben er min livsstil og den elsker jeg. Helt ærlig har det vært deilig med litt pause også, men dette har blitt den lengste og dyreste «ferien» jeg har hatt noen gang. Nå gleder jeg meg til å ta fatt igjen, sier Bjørn «Lillebror» Larsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer