Trapper opp flystreiken:

- Helt ekstreme krav

Hver fjerde flytekniker i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) er nå i streik etter resultatløse samtaler søndag kveld.

UTSLAG: Kø har oppstått før på Oslo Lufthavn Gardermoen. Hva som blir konsekvensene når hver fjerde flytekniker streiker fra mandag morgen, gjenstår å se. Foto: Henrik Skolt / NTB
UTSLAG: Kø har oppstått før på Oslo Lufthavn Gardermoen. Hva som blir konsekvensene når hver fjerde flytekniker streiker fra mandag morgen, gjenstår å se. Foto: Henrik Skolt / NTB Vis mer
Publisert

Flyselskapene SAS, Norwegian og Widerøe ber alle passasjerer møte som planlagt med mindre de får tydelig beskjed om at flyet deres er kansellert.

Administrerende direktør Torbjørn Lothe i arbeidsgiverforeningen NHO Luftfart er kraftig oppgitt over flyteknikernes krav og argumenter.

- Problemet er at de har krav som er helt ekstreme, og som de ikke firer en millimeter på, sier Lothe til Børsen.

- Veldig trist

Han viser til at NFO krever 60 kroner mer i timen, anslått til en lønnsvekst på 17-18 prosent.

- Det blir 117 000 kroner mer i året på toppen av en snittlønn som ligger på 783 000 kroner inkludert alle tillegg. Det er ekstreme krav, i ei tid da bransjen sliter, og rett før sommerferien der veldig mange har gledet seg til å reise, tordner han og legger til:

- Det er veldig trist at en gruppe hever seg så mye høyere over alle andre, tordner Lothe.

- NFO argumenterer med at det er store rekrutteringsproblemer og at lønna ikke lenger er konkurransedyktig?

- Det er mange grupper som argumenterer med rekrutteringsproblemer. Men sykepleiere og andre slike grupper får ikke 17-18 prosent lønnsvekst av den grunn. Flyteknikerne forsøker å torpedere helt grunnleggende rammer for lønnsdannelser i Norge, og jeg kan ikke se for meg at andre fagforeninger synes det er noe greit.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.