Fersk NHO-analyse

- Helt ekstremt

Femdoblede fraktkostnader, økte råvarepriser og knapphet på kvalifisert arbeidskraft. Optimismen er likevel tilbake i norsk næringsliv.

PRESS: Travle tider på Kwai Chung containerhavn i Hong Kong. Foto: Marc Fernandes/NurPhoto/Shutterstock/NTB
PRESS: Travle tider på Kwai Chung containerhavn i Hong Kong. Foto: Marc Fernandes/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Gjenåpningen av Norge sender en flodbølge av optimisme over norsk næringsliv.

Så seint som i april i år sa halvparten av medlemsbedriftene i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) at omsetningen var mer enn halvert sammenliknet med normalnivået. Nå sier bare tre av hundre det samme.

«Det er grunn til å tro at avviklingen av de nasjonale tiltakene vi så for halvannen uke siden vil løfte både etterspørsel, aktivitet og stemningen ytterligere», skriver NHO i sin ferske analyse Økonomisk overblikk.

Helt smertefri er gjenåpningen likevel ikke. Ifølge NHO-analysen er dette noen av faktorene som kan bremse den ventede veksten på vei ut av pandemien:

  • Det siste året er prisene for å frakte varer med container blitt femdoblet.
  • Råvarepriser for mat, metaller og energi ligger høyere enn før utbruddet av coronapandemien, som følge av økt etterspørsel.
  • Kombinert med smitteverntiltak har den raske veksten i vareproduksjon ført til knapphet på en rekke innsatsvarer, blant annet databrikker. Noe som for eksempel rammer bilproduksjonen, som i august lå 25 prosent lavere enn før coronakrisa.
  • Andelen norsk bedrifter som mangler kvalifisert arbeidskraft har ikke vært høyere de siste 13 åra.

Noe mindre kjøpefest

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO mener uansett at optimismen ikke er overdrevet.

- Det vil alltid være usikkerhetsfaktorer, sier Dørum, som minner om at pandemien i seg selv heller ikke er et avsluttet kapittel. Flere land har svært lav vaksinestatus, noe som kan gi betydelige oppsving av muterte varianter med påfølgende smitteverntiltak i lang tid framover.

Likevel sier anslagene at vekst og investeringer skal opp, mens ledigheten skal ned. Men siden forrige anslag, er prognosen jekket ned på ett punkt.

- Vi har nedjustert anslaget for hvor mye nordmenn vil bruke av det som er blitt spart under pandemien. Det er grunn til å tro at et utsatt nybilkjøp vil bli gjennomført, men det er ikke like sikkert at en avlyst sydentur vil gi en ekstra utenlandsreise. Dessuten har en del av sparingen gått inn i mindre likvide aktiva, sier sjeføkonomen i NHO.

Må få stokket beina

Det er flere grunner til at usikkerhetsfaktorene som for tida preger global handel, ikke vil kaste lange skygger inn i framtida, forklarer Dørum.

- En femdobling av fraktprisene på containerfart er helt ekstremt. Jeg ser på det som en ketsjupeffekt. Vi, og andre som lager analyser, mener at både fraktpriser og økte råvarepriser kommer av at oppgangen er blitt kraftigere enn vi tidligere så for oss. Så når vi får stokket beina, vil vi se tilbake på dette som en flaskehals som oppsto fordi vi ble tatt litt på senga. Og tilgangen på arbeidskraft vil bedre seg i takt med gjenåpning og reduserte smitteverntiltak. Kort sagt - markedet vil virke, mener Dørum.

Dette er noen av nøkkeltallene i NHOs ferske økonomiske anslag:

  • BNP for Fastlands-Norge: Opp fra minus 2,5 prosent i fjor til 3,8 i år. Deretter 3,4 prosent neste år og 2 prosent i 2023.
  • Konsumpriser: Opp til 2,8 prosent i år, men ned igjen til 1,8 prosent neste år og 2,1 prosent i 2023.
  • Arbeidsledighet ned fra 5,4 prosent i fjor til 3,7 prosent i år og videre til 2,4 prosent i 2023.
  • Boligprisvekst ned fra 9,3 prosent i år til 4,7 prosent neste år og 3,5 prosent i 2023.

Litt lavere rentevekst

Bedriftenes investeringslyst er en annen - og helt sentral - faktor. NHO-analysen anslår at investeringene skal tilbake til et snitt på 4,5 prosent i 2021-2023. Og altså betydelig opp fra fallet på 4 prosent i fjor.

- Bedriftene investerer når de mener det er penger å tjene. Bedre stemning og forventninger om ytterligere oppsving i aktiviteten peker nå i retning av både økte investeringer og økt bemanning, fastslår Dørum.

NHO-analysen legger seg riktig nok litt under en annen fersk prognose.

Norges Bank hevet styringsrenta fra rekordlave 0 til 0,25 prosent i september og stort sett alle venter den neste hevinga allerede i desember.

Norges Bank anslo samtidig en styringsrente på 1,75 prosent ved utgangen av 2023. NHO-prognosen, som ble lagt fram i dag, anslår 1,5 prosent - altså én renteheving mindre enn Norges Banks analyse.

- Vi har et noe svakere vekstanslag i vår modell. Men hovedsynet er positivt, understreker Dørum.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer