De siste åra har antallet anmeldte butikktyverier økt kraftig.
Fra 2021 til 2022 økte antall anmeldte butikktyverier med 12 prosent, og samtidig har det vært en økning på hele 20 prosent til og med andre tertial i år sammenliknet med tilsvarende tid i fjor.
Det viser statistikk fra Politidirektoratet som Børsen har fått tilgang til. Også flere av dagligvarekjedene kan bekrefte at de opplever økt svinn i sine butikker.
- Det er nok flere grunner til økt svinn, men det kan være naturlig å se det i sammenheng med den nåværende økonomiske situasjonen i Norge.
Det sier Harald A. Kalvøy, leder for sikkerhet og beredskap i Rema 1000, til Børsen.
Økningen kommer nemlig parallelt med at kraftige rentehevinger samt høye priser på mat, strøm og drivstoff har satt økonomien til flere nordmenn i en skvis.
- Det er helt forferdelig at velferdsstaten Norge har kommet til et slik punkt, sier generalsekretær i Stiftelsen Rettferd, Tor Bernhard Slaathaug, til Børsen.

Strømopprøret
- Ren overlevelse
Slaathaug framhever at han ikke er overrasket over den eksplosive økningen i tyverier, og setter det i direkte sammenheng med den siste tidas økonomiske utvikling.
- Vi vil selvsagt aldri anbefale eller oppfordre til butikktyveri, men vi forstår at når folk blir desperate nok, så kan det drive dem ut i desperate handlinger, påpeker han.
Han forteller at de har sett en vesentlig økning i henvendelser til stiftelsen den siste tida, og at de tydelig merker at folk har fått dårligere råd.
Ifølge Slaathaug opplever de nå en større pågang enn under coronapandemien.
- Når midlene ikke strekker til og de ikke får den hjelpa de har behov for, så forstår jeg godt at noen kan måtte begå kriminalitet, sier han.
- En svært anstengt privatøkonomi kan gjøre at noen nærmest kan føle seg tvunget til å stjele mat. Da handler det ikke om å stjele fordi man har lyst på en luksusvare, men da er det snakk om ren overlevelse.
Han mener fattigdommen har blitt en stor utfordring, og ber politikerne ta grep for å hjelpe dem som sliter.

«Kronefiaskoen»: - Hva er poenget?
- Utfordrende
I 2021 ble det til sammen registrert 16 713 anmeldte tyverier, herunder også mindre og grove tyverier, fra butikker eller salgssteder i Norge, ifølge politiets statistikk. I fjor var tallet på hele 18 733. Dette var en økning på tolv prosent.
Mye tyder derimot på at økningen vil være enda større i år.
I perioden januar til august i år ble det nemlig anmeldt 15 009 tyverier fra butikker eller salgssteder. Dette er en økning på 20 prosent sammenliknet med samme tid i fjor.
- Vi opplever denne tematikken som en utfordring for hele bransjen, skriver Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, i en e-post til Børsen.
Hun henviser til bransjeorganisasjonen Virke for ytterligere kommentarer.

- Uforståelig og skuffende
Peker på privatøkonomien
- Virke ser med bekymring på økningen i butikktyverier, sier kommunikasjonssjef i Virke, Scott Engebrigtsen, til Børsen.
Han forteller at kjedene særlig rapporterer om en økning av tyverier i selvbetjente kasser.
Dette er også tilfellet hos Rema 1000, bekrefter sikkerhets- og beredskapsleder i Rema 1000, Harald A. Kalvøy, overfor Børsen.
- Vi har stor tiltro til våre kunder, men noen kjøpmenn opplever dessverre nå at det gjøres mer feil ved de selvbetjente kassene. Vi har jevnlige stikkontroller, men det fanger selvsagt ikke opp alle, sier han.
Selv om økningen kan skyldes flere faktorer, mener Kalvøy det også er naturlig å se den i sammenheng med den økonomiske tumulten flere nordmenn befinner seg i nå.

Ramaskrik: Frykter prisbombe
- Kan gjøre stor skade
Også samvirkelagene som eier Coops butikker, har merket en økning i nasking i butikkene.
Det opplyser kommunikasjonsrådgiver Simen Kjønnås Thorsen til Børsen.
- Om dette skyldes at folk har dårligere råd eller det faktum at vi stadig forbedrer sikkerhetsrutinene våre og opplæringen av våre ansatte slik at vi avslører flere som nasker, er vanskelig å si, påpeker han.
Heller ikke Virke har noen konkrete holdepunkter for å kunne si hva som er årsaker eller motiv til økningen, ifølge kommunikasjonssjef Scott Engebrigtsen.
Han understreker imidlertid at økningen kan være svært skadelig for bransjen.
- Mange butikker har økte kostnader i 2023 og lavere marginer. Butikktyverier kan derfor gjøre stor skade, og rammer både butikkene og de ansatte.