- Helt usannsynlig jævlig

Hotellinvestor Petter Stordalen frykter et konkursras i 2021.

FRYKT: Petter Stordalen frykter en konkursbølge på nyåret. Foto: Terje Pedersen / NTB
FRYKT: Petter Stordalen frykter en konkursbølge på nyåret. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt usannsynlig jævlig akkurat nå, sier Petter Stordalen under Norges Banks Finansielle fagdag.

Hotellinvestoren, som i tillegg til hotellimperiet Nordic Choice også har eierandeler i Ving og Hurtigruten, ble spurt hvordan han ser på situasjonen nå sammenliknet med tidligere i år.

- Det var helt jævlig i mars, april og mai, sier Stordalen.

- Ufattelig

Han peker på at sommeren, og begynnelsen av høsten, ble ganske ok.

- Så ble det nattsvart i november, og det blir sånn helt til det løsner opp nå. Hvis vi tar en helt vanlig dag så ville vi kanskje omsatt for 50 millioner kroner, og nå omsetter vi kanskje for 10, sier Stordalen for å illustrere utfordringene bransjen står i.

Selv har han måttet permittere og dels si opp 7500 ansatte.

- Det er en helt ufattelig situasjon. Vi kan ikke glemme i krisen at vi er en næring som ansetter alle de som holder på med første raden på CV-en, eller de som kanskje ikke kan språket. Vi er en integreringsmaskin, sier Stordalen.

UVANLIG HENVENDELSE: Petter Stordalen måtte nylig ta affære da Gerd (71) sendte ham et pengekrav etter flere tiår med radiostillhet. Foto/video: Bjørn Langsem / Dagbladet / Instagram Vis mer

Ikke overrasket over smittebølge

Han er ikke overrasket over at det kom en ny smittebølge, men også den ser ut til å være verre enn Stordalen hadde sett for seg.

- All informasjonen tilsa at det ville komme en ny bølge etter sommeren, men det lille oppsvinget gjorde nok at mange ble for optimistiske, og tenkte at det var over. Vi gjorde ikke det. Vi så for oss et scenario der det var 30 - 50 prosent ned sammenliknet med 2019. Men det ble verre. Nå er vi ned 70 - 75 prosent, forteller Stordalen.

Hittil har konkurstallene vært lave, både i bransjene Stordalen er engasjert i, og ellers. Men det vil ikke nødvendigvis vedvare, advarer Stordalen.

- Alle som har vært med på noen kriser vet at erfaringen er at det ikke er i begynnelsen av krisen at konkursene kommer. Man har noe å tære på, og så kommer ordninger som skal hjelpe næringen gjennom krisen, sier Stordalen og kommer med følgende dystre spådom:

- Vi kommer ikke til å se en bølge av konkurser på denne siden av nyttår, men i 2021, dersom det ikke skjer noe med ordningen vi ser som hjelper næringen, da vil vi se en bølge av konkurser vi aldri har sett tidligere i historien.

- Verre enn vi forutså

Da coronapandemien feide innover Skandinavia i mars i år, så var Stordalens Choice-konsern godt forberedt, forteller hotellkongen.

Ifølge ham så de tidlig at pandemien kunne ramme Norge og Skandinavia, og var allerede i februar i møte med banken for å sikre at de var godt rustet.

- Men det ble verre enn selv vi forutså i de første dagene av mars, sier Stordalen.

- Vi hadde godt med likviditet i selskapet, uten det hadde vi ikke sittet her i dag.

På tross av den voldsomme krisen bransjen hans nå står i så er Stordalen optimistisk med tanke på neste år. Han har festet seg ved de mange gode vaksinenyhetene som har kommet den siste tiden.

- Det er sannsynlig at når vi nærmer oss sommeren så er veldig mye over. Det kommer tre-fire typer vaksiner, som alle er litt forskjellige. At det blir vaksinering av folk i de utsatte gruppene i første kvartal, tror jeg alle er enig om. Vaksinering av det brede lag kan skje før påske, men om det skjer en måned før eller en måned etter er jeg ikke så opptatt av, sier Stordalen, og fortsetter den optimistiske tonen.

- Jeg har aldri vært mer optimist enn jeg er nå, siden dette startet i februar.

Han forteller at de har gjort undersøkelser for å finne ut hva det første folk vil gjøre når pandemien er i ferd med å slippe taket. Og etter det å treffe familie og venner er tilbakemeldingene klare:

- De vil ut og reise, ifølge Stordalen.

Derfor tror han på en bra høst, men understreker samtidig at det er en relativ størrelse sammenliknet med tidligere år.

- Når jeg sier bra høst så er det fremdeles 25 - 30 prosent ned fra 2019-nivået.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer